Hlavní navigace

Jaký je nový Amazon Kindle?

24. 1. 2012 16:53 (aktualizováno) Petr Krčmář

Konečně se mi dostal do ruky nový Amazon Kindle. Mám tedy možnost podělit se s vámi o zkušenosti a porovnat jej se svým Kindle 3 Keyboard.

Konečně se mi dostal do ruky nový Amazon Kindle, který jsem před týdnem objednával. Někteří z vás chtěli další příspěvek ohledně mého názoru na něj. Už půl roku mám doma jeho staršího bratříčka, takže budu srovnávat hlavně s ním. Udělal jsem vám i pár fotek (foceno mým ZTE Blade), kterými budu článek prokládat.

Velikost více než příjemná

Na první pohled a dotek vás příjemně překvapí subtilnost nového Kindle. Nemá hardwarovou klávesnici, takže je o 24 mm nižší a o 9 mm užší. Tloušťka 8 mm zůstala zachována. Zařízení je tedy teď výrazně menší a lehčí je asi o třetinu. Celkově prostě držíte v ruce něco mnohem menšího než původní Kindle Keyboard.

To tedy například znamená, že se nový Kindle dá docela pohodlně obejmout dlaní a můžete jej tak ovládat posuvnými tlačítky na obou stranách zároveň.

I v malé dívčí ruce bude zařízení vypadat příjemně.

Co je jiné

Kromě velikosti se změnila celá řada věcí. Kindle například už nemá bezvadný posuvník pro zapínání. Zapíná se běžným tlačítkem zespodu. Není potřeba déle držet, stačí jednoduše stisknout. Trochu bych se obával, že budu tlačítko mačkat omylem. Naštěstí se tím nestane nic tragického, jen si Kindle vypnu. Mohlo by to ale být dost otravné.

Na Kindle také nenajdete mřížku reproduktoru ani dírku pro zasunutí sluchátek. Nic takového nemá a nepodporuje. Odpadá tedy možnost přehrávat si hudbu, nechat předčítat položky v menu či samotný obsah knihy. Na druhou stranu tohle by mi vůbec nechybělo, nikdy jsem to ani nezkoušel. Kindle prostě není „empétrojka“, ale je to kniha. Zrakově postižení uživatelé budou muset sáhnout po verzi Keyboard.

Změnila se i boční tlačítka pro posuv stránek. Zatímco ta na „starém Kindle“ přesahují hodně i na čelní stranu, ta nová jsou jen po stranách na šikmé plošince. Na první pokus se mi mačkala výrazně hůř, protože už nemůžete zabrat plochou palce zepředu, ale musíte trochu nepřirozeně ťukat do Kindle ze strany jen hranou prstu. Věřím ale, že se na to dá zvyknout. Chválím to, že jsou tlačítka stále na obou stranách Kindle, má to ohromně pozitivní dopad na ergonomii čtení.

Kindle nemá boční dírky na zasunutí držáků pouzdra. Bude pro něj tedy existovat jiný systém uchycení. Číňané už samozřejmě vyrábějí levné obaly s gumičkami přes rohy, které jsou podle mého vyhovující. Amazon připravuje k nové čtečce také nové obaly včetně lampičky. Ta bude napájena plochými kontakty na zádech čtečky. V zapnutém stavu se na nich dá naměřit 4,21 V.

Kindle pochopitelně také nemá hardwarovou klávesnici. Tu nahrazuje klávesnice softwarová, která se vysune po stisku příslušného tlačítka. Tlačítka jsou k vidění čtyři: zpět, klávesnice, menu a domů. Kromě toho je k dispozici kurzorový kříž s potvrzením.

Trochu divné je, že softwarová klávesnice není klasická QWERT, ale je seřazená podle abecedy. Nemuselo by to samozřejmě ničemu vadit, ale je to přinejmenším neobvyklé.

Pokud nejste zvyklí si psát spoustu poznámek do knih, bude vám určitě softwarová klávesnice stačit. Na občasnou poznámku či vyhledání textu je to bezproblémové řešení.

Kindle má také méně paměti, což má dva důvody: jednak do něj nebudete dávat objemné hudební soubory a hlavně Amazon nově ukládá knížky u sebe na serveru, odkud si je zase můžete stáhnout. Máte tak k dispozici externí kapacitu. Nemusíte se ale bát, že by se vám do čtečky vešla jen jedna kniha. Pořád jsou v ní 2 GB paměti, z čehož je 1,5 GB využitelných pro uživatele (zbytek zabírá systém). Tam se vám vejde celá knihovna. Pro porovnání: Kindle Keyboard má dvakrát tolik.

Kindle také obsahuje nový operační systém verze 4.0. Pro Keyboard je zatím aktuální 3.3. Princip práce se systémem je stejný, všiml jsem si jen jedné zásadnější změny: displej se neresetuje při každém otočení stránky, ale jen při každém šestém. Mezi tím prostě jen přepíše text. Má to za následek rychlejší otočku stránky, ale zároveň tím zůstávají na stránce šedivé artefakty dřívějšího textu. Každá šestá stránka reset (chvilkové zčernání displeje) provede. Zajímavé také je, že pokud je na stránce obrázek, k resetu dojde každopádně. Obrázek by asi zanechával příliš velké stopy.

Amazon také na webu uvádí poloviční výdrž u nového modelu: měsíc při půl hodině čtení denně. U Kindle Keyboard jsou to měsíce dva. Má praktická zkušenost hovoří o 40 hodinách čtení, což by plus mínus odpovídalo. Nedokážu ale říct, jestli u nového Kindle skutečně budete číst „jen“ 20 hodin, nemám ho k dispozici tak dlouho. I kdyby to tak ale bylo, není to nijak tragický čas a pro běžné čtení stačí bohatě.

Co je stejné

Stejný je především displej. Má naprosto stejný rozměr, rozlišení i vlastnosti jako na mém Keyboard. To je dobrá zpráva, protože o displej nám jde především. Žádné změny jsem na něm nepozoroval, snad jen to, že se resetuje rychleji. Při zmíněném šestém otočení stránek skutečně vše jen velmi rychle problikne, takže to stěží vidíte. Jestli to způsobuje nový firmware nebo vylepšení displeje netuším, ale tipuji spíše na firmware.

Stejný je také micro USB konektor pro nabíjení a nahrávání knížek. To je samozřejmě skvělé, protože USB dnes najdete všude, včetně nabíječek mobilů, které jsou tím pádem s Kindle kompatibilní. Jak už jsem psal dřív, s manželkou nám stačí jedna nabíječka na oba mobily i můj Kindle.

Stejný je i způsob práce s knihami, jejich posílání do Kindle mailem či nahrávání po kabelu. Stejné jsou i podporované formáty, než přijde nový Kindle Format 8. Ten ovšem zatím není podporován v žádné čtečce s e-ink displejem. Umí jej zatím jen tablet Kindle Fire. Dočkáme se ale s nějakou další aktualizací firmware.

Výsledný dojem je dobrý

Celkově na mě působí nový Kindle dobře, hlavně svou velikostí a hmotností. Nelíbil se mi hlavně nový tvar tlačítek, ale je to asi jen tím, že jsem prostě zvyklý na něco trochu jiného. Já osobně jsem rád, že mám co mám, ale rozhodně bych se nebál novou verzi pořídit. Poslouží vám dobře.

Sdílet