Hlavní navigace

Blogy

  • Android kouše do jablka - díl 1 : Aplikace, které nechci ztratit

    V rámci firemního projektu přecházím z Androidího prostředí do prostředí Applu. O co všechno přijdu?  Jaké aplikace používám? Jaké jsem nalezl alternativy k tomu, co už mám? Pokud je tento seriál pro vás novinkou, začněte prosím dílem 0. Některé věci už jsem zde vysvětlil a mohlo by vás to zmást.
  • Potíže se synchronizací Google kalendáře v Androidu

    Pro uživatele chytrých telefonů je kalendář podle mě jednou ze základních aplikací. Díky dotykovým displejům je ovládání rychlé a příjemné, zkušenější uživatel ocení synchronizaci, která slouží nejen k zálohování aktuálních dat, ale také ke sdílení kalendáře s více lidmi. A právě synchronizace nefunguje spolehlivě nebo funguje podivně. Je to dost tristní, důležitá služba od Google na operačním systému od Google zlobí!
    15. 1. 2013 15:54 (aktualizováno)
  • Trochu nadhledu nad budoucností Linuxu

    Přijde mi, že se sbíhají mraky nad Linuxem a jinými svobodnými OS. Diskutuje se a vycházejí články o korporacích, ale to podstatné uniká. Udivuje mě, že i protřelí diskutéři na netu se nechávají strhnout a obhajují svůj pohled na věc (OS) a přesvědčují druhého o své pravdě (korporaci). Je to zajímavé sledovat z pozice třetího, jak dva diskutují. Dává to možnost nadhledu a sledování z povzdálí. Hodně mě to naučilo.
    1. 8. 2012 12:29 (aktualizováno)
  • Android kouše do jablka - díl 0 : Jak to všechno začalo

    Po hodně dlouhé době jsem zasedl ke svému blogu a připravuji větší a obsáhlejší článek zvící mnoha kapitol. Můj zaměstnavatel momentálně prochází poměrně zásadní reorganizací mobilních strategií a já u toho můžu být. Série může být zajímavá pro všechny, kteří se do podobné situace dostanou a zároveň pro ty, kteří nemají moc velkou představu o tom, jak to chodí ve velkých nadnárodních firmách…
  • Hesla

    Hesla, tisíce hesel. Většina webových aplikací vám nutí registraci, uživatelský profil chráněný heslem. Jak to řešíte? Singleton Jednoduché řešení je používat stejné heslo pro většinu těchto aplikací, ale pak mám strach, že když se zaregistruji na xy.cz, odevzdám tak dobrovolně své přihlašovací údaje na deset dalších webů (viz XKCD #792) Další možností je mít sadu 3–4 hesel pro různé weby s rozdílnou důležitostí… Ano přesně tak, nakonec to skončí tak, že vždy zkouším X hesel a nakonec to není an
    20. 7. 2012 18:38
  • Užijte si rootnutý telefon na max

    Asi před dvěma měsíci jsem psal o novém mobilu Xperia Mini Pro, který jsem si pořídil. Jde o malinký mobil s hardwarovou vysouvací klávesnicí, obrázek napoví: Po dvou měsících můžu směle prohlásit, že se mi podařilo vyladit telefon k dokonalosti a jsem naprosto spokojený. Ovšem nebylo to jen tak, a o své zkušenosti se tu podělím. Základem je rootnutí telefonu, které ovšem rozebírat nebudu, dám se rovnou k aplikacím které root využívají.
    20. 7. 2012 13:32 (aktualizováno)
  • 3G vestavěné trápení aneb ThinkPad BIOS update

    Pointa místo úvodu: Příčinou nefunkčního 3G modemu (Ericsson F5521gw) se ukázal chybný BIOS. Následující text je o identifikaci problému a jeho řešení – update BIOSu na notebooku Lenovo bez CD-ROM V ThinkPad E320 (1298–82G) se zmíněný modem představuje jako Lenovo F5521gw. Tento modul je v kdejakém kusu HW a uvádí se, že má podporu v jádře. Navzdory tomu se očekávané out-of-box fungování nedostavilo.
    13. 8. 2012 19:26 (aktualizováno)
  • Telefonika a IPv6

    Před týdnem jsem zažádal Telefoniku O2 o přidělení IPv6 prefixu. Nejdřív jsem teda musel operátorce vysvětlit, co to je IPv6 prefix, a pak mě to stálo ještě dva další telefonáty na infolinku, nicméně ipv6-test.com už ukazuje, že jsem přes IPv6 spojen. Navzdory očekávání jsem ale mírně zmaten. Nebo možná hodně zmaten. Očekával jsem totiž, že ve světě IPv6 jsou všechny adresy veřejné. Očekával jsem, že se na moji ‚veřejnou‘ IPv6 zvenku dopingám. Nikoli však…
    16. 7. 2012 21:24
  • Odklánění DNS provozu jako bonus

    Mé stávající domácí připojení se nějak pokazilo a poslední měsíc jsem byl zcela odkázán na U:fonův hobby Internet. Což není tak špatné, jak to zní, ale začal jsem se poohlížet po řešení trvalejšího charakteru. Narazil jsem na nabídku společnosti InternetHome, s. r. o. vlastněné Telefónicou, nabízející v mém okolí bezdrátové připojení na bázi 5 GHz Wi-Fi. Nabízený tarif 5 Mbps za 350 Kč měsíčně mě zaujal, na domácí linku s občasným provozem to dostačuje.
    15. 7. 2012 19:11 (aktualizováno)
  • Jak zakázat explicitní fsync (v Ubuntu)

    Sync, fsync, fdatasync, díváte se na jednu trojici z mnoha zel, které na linuxu občas potkávám. Tyto příkazy obecně mají zaručovat programu, že všechny data která do souboru zapsal, budou fyzicky zapsána na disk. A teď by se mohlo diskutovat o tom, jestli vůbec má uživatelská aplikace (čili program běžící v userspace) právo takto přímo manipulovat s HW daného počítače…
    9. 6. 2012 23:46 (aktualizováno)