Hlavní navigace

Lubuntu – rozlišení monitoru po startu

16. 11. 2011 13:23 (aktualizováno) Pavel Chalupa

Řešil jsem se zákazníkem výchozí rozlišení monitoru a vytvořil jsem vlastní řešení, které se možná někomu bude hodit (+něco navíc).

Problém byl, že si všechno zákazník dělá sám a já ho jen „vedu“ na dálku přes Skype (na druhém kompu), takže to nesmí být nic složitého. Instalovalo se na dálku Lubuntu 10.04, nesměl se formátovat disk, přitom se provedla čistá instalace (odstranění systémových adresářů bylo automatické) a zachovaly se soubory v domovském adresáři.

Rozlišení monitoru se systém snaží nastavit na maximální a to je problém. U LCD jsem se s tímhle problémem nesetkal, ale u CRT je to typické. Nastaví se většinou příliš vysoké rozlišení a písmo a ovládací prvky jsou přiliš malé.

Řešení rozlišení monitoru

Stačí vytvořit textový soubor „Rozliseni.desktop“ v aplikaci Leafpad s tímto obsahem:

[Desktop Entry]

Name=Rozliseni

Comment=Rozliseni

Exec=/usr/bin/xrandr –output default –mode 1024×768 –rate 60

Terminal=0

Type=Application

Rozlišení 1024×768 je jasné a rate 60 je frekvence. Obojí by mělo odpovídat některé volbě, která byla automaticky nadetekována a je nabízena v nabídce „Volby / Monitor settings“. Přípona .desktop se v systému nezobrazuje a také se soubor korektně zobrazí v nastavení Session v systému. Soubor pak stačí umístit do domovského adresáře:

/home/uzivatel/.config/autostart

Jediné co musí uživatel udělat, je zaškrtnutí zobrazení skrytých souborů, aby se dostal do adresáře .config a vytvořit adresář „autostart“. Není potřeba práv superuživatele v systému a tohle řešení si zvládne udělat uživatel sám klikáním myší a použitím Ctrl+C a Ctrl+V.

Chromium a AdBlock

Verze prohlížeče Chromium v Lubuntu 10.04 ještě běží na 128–256MB RAM, ale po online aktualizaci na aktuální verzi (10.04.3+záplaty) už vyžaduje 512MB a víc, jinak se hroutí na nedostatek paměti a je třeba použít prohlížeč Firefox.

Pokud chcete použít AdBlock, dejte si pozor, ať nenainstalujete AdBlock Plus. Jsou to dva rozdílné kousky softwaru. AdBlock Plus je v angličtině a dostat do něj české filtry se mi nějak na první rychlý pokus vůbec nepodařilo. AdBlock je v tomto případě lepší, je v češtině a české filtry se zapnou a aktualizují automaticky, aniž by bylo třeba cokoliv provádět.

Zapnutí NumLock po startu PC

Tuhle drobnost jsem dosud neřešil, protože mi PC kolikrát běží celý den, tak jsem si ho zapínal ručně a neřešil jsem tuhle drobnost. Když to po mně zákazník chtěl tak jsem v tu chvíli nevěděl a slíbil jsem řešení později, že se ozvu sám. Řešení je jednoduché: stačí nainstalovat balíček „numlockx“ a to je všechno.

Přepínání klávesnice

Tohle jsem dosud neřešil, i když bych to potřeboval i pro sebe. Nebude to nic složitého, jen něco jako:

setxkbmap -layout „us,cz“ -option „grp:switch,grp:shifts_tog­gle,grp_led:scroll“ 

Update:
setxkbmap -layout "cz_qwerty,us" -option "grp:switch,grp:shifts_toggle,grp_led:scroll"

Chtěl bych to hodit taky do autostartu, ale ještě jsem se k tomu nedostal a hlavně nevím, jestli to bude fungovat. Je to jednoduchý řešení a nemusí se člověk hrabat do systémových souborů, což by u uživatelů vyvolalo paniku.

Na závěr…

Jinak typickým zákazníkem pro mojí poradnu není šikovný uživatel, který po mně chtěl výše uvedené věci a dokáže se řídit podle toho co mu radím (a sám se hlásí o to, aby zaplatil). Typickým zákazníkem je uživatel kradených XPéček a chce poradit s něčím, s čím si „zkušenější soused“ neporadí a chce to zadarmo. Pak je tu druhý okruh zákazníků, kteří chtějí extra speciality. Naposledy pravděpodobně si někdo z fabriky založil důvěryhodnou schránku na freemailu a chtěl připojit dvě myši do XPéček, ale tak, aby každá myš měla svůj nezávislý kurzor a obě (oba kurzory) fungovaly. Taky to existuje. Samozřejmě, že to chtěl dotyčný zadarmo a styděl se, že to jejich ajťáci ve firmě neumí – nebo to byl samotný ajťák, který to dostal za úkol :-)

Sdílet