Hlavní navigace

Témata označená nálepkou domény

  • Blokování domén: co přesně to znamená?

    Domény s koncovkou .cz mají nová pravidla. Podle nich je možné komukoliv jednoduše „zablokovat doménu“. Zní to děsivě, proto jsem zjišťoval víc. CZ.NIC změnil pravidla pro držitele domén a mimo jiné zjednodušil možnost zablokování domény. Dříve bylo možné blokovat doménu jen na základě soudu, dnes k tomu stačí potvrzení o běžící žalobě. Blokace může trvat maximálně čtyři měsíce a pak ji může případně prodloužit soud pomocí předběžného rozhodnutí.
  • CZ.NIC snižuje ceny. Nedalo se nic jiného dělat

    Tak nám přátelé z CZ.NIC opět snížili velkoobchodní ceny. Většina lidí nejdřív zajásá, ale po troše zamyšlení dojde k tomu, že to vlastně není tak úžasná zpráva. CZ.NIC právě vydal tiskovou zprávu, ve které potvrdil, že opět snižuje cenu za doménu .CZ. Před rokem stála doména velkoobchodně 190 Kč, pak klesla na 155 a v únoru zase poklesne na 140 Kč bez DPH. Můj názor je shrnut v titulku tohohle zápisku: „Je to tak, bohužel se nedalo nic dělat.“…
    2. 11. 2011 12:33 (aktualizováno)
  • Pro dobrý web hosting musíte do zahraničí

    Lidé se mě občas ptají, kde mají sehnat slušný web hosting. Posílám je za hranice. Tam totiž dostanete za své peníze naprosto fantastické služby. V porovnání s českým písečkem. Občas zazní dotaz od mých přátel, velmi často ale čtu otázky na dobrý web hosting na webu. „Kde hostovat Drupal“, „Poraďte dobrý hosting za pár korun“, „Chci hosting pro malý studentský projekt“ a podobně. Moje odpověď bývá vždy stejná a jednoduchá: kašlete na české web hostery a jděte rovnou do zahraničí.
    2. 11. 2011 12:33 (aktualizováno)