Hlavní navigace

Blogy

  • False friends: aktuálně je tu velká trafika

    Překládat z jednoho jazyka do druhého se může zdát snadné, čekají nás při tom ale nepříjemné špeky, které prověří naši dokonalou znalost obou jazyků. Většina lidí má pocit, že přeložit kus textu z jednoho jazyka do druhého je hračka. Češtinu jsme přece ve škole měli všichni a (třeba) angličtinu taky. Takže to bude určitě snadné. Pokud to ale opravdu v praxi zkusíte, velmi rychle zjistíte, že správně přeložit a pochopit obsah byť i krátkého textu je někdy oříšek…
    28. 11. 2011 18:00 (aktualizováno)
  • Kosmas jako první vyprodal e-knihu

    Kosmas začal nedávno prodávat elektronické knížky a už má své prvenství – první vyprodanou e-knihu. E-knihy mají řadu výhod, dají se prodávat levněji, není třeba je skladovat a nedají se vyprodat. To poslední ale už neplatí, Kosmas, který nedávno začal prodávat elektronické knihy, má první vyprodanou e-knihu. Jde o Národní báchorky od Boženy Němcové.
    21. 11. 2011 11:17 (aktualizováno)
  • Einsteinova hádanka - trochu inak

    Albert Einstein (údajne) vytvoril zaujímavú hádanku. Päť susedov a každý niečo pije, fajčí, má inú národnosť, farbu doma a taktiež chová nejaké zvieratko. Úlohou riešiteľa je zistiť, kto čo fajčí, pije atď. Ako na to? Nuž, porozmýšľať. Sám som túto hádanku vyriešil, aj keď to samozrejme chvíľu trvalo. A kedže je fajn niečo vytvárať, tak som sa pustil do vlastnej hádanky. Podarí sa vám to vylúštiť? Oproti pôvodnej hádanke je to pravdepodobne ľahšie…
    20. 11. 2011 22:03 (aktualizováno)
  • Jak tisknout z Androidu

    Předem musím napsat, že zatím nemám tablet, takže mé zkušenosti vycházejí z mobilní verze Android 2.3, která nativně tisk nepodporuje, je třeba vybrat si z nabídky třetích stran. Uvítám, pokud se podělíte o zkušenosti z trojkové (či čtyřkové) verze. Pro tisk textového či grafického obsahu přímo z telefonu jsem objevil tři druhy řešení…
  • Ruční vložení Unicode znaku pomocí kódu

    Krátký zápisek o tom, jak vkládat speciální znaky pomocí kódů z klávesnice. Za dávných dřevních dob jsme v DOSu zadávali speciální znaky tak, že jsme stiskni ALT a namačkali k němu ASCII kód znaku. Co jsme se takhle namalovali rámečků v BASICu. Dokonce si pamatuji na to, že se dal udělat dvoubajtový .com soubor, který restartoval počítač. Stačilo do něj vložit kódy 205 a 25. Fungovalo to spolehlivě na i na Windows 95.
    18. 11. 2011 16:27 (aktualizováno)
  • Vodafone a ČD: bezpečnost až na posledním místě?

    Kolem bezpečnosti na Internetu se už promluvilo a propsalo mnohé. Každý ví, že by neměl používat jednoduchá slovníková hesla, že by neměl používat jedno heslo pro více služeb (od toho tu máme MojeID, popřípadě SuperGenPass) a že by si neměl hesla nikam poznamenávat. Běžný uživatel obvykle nad takovýmito poučkami mávne rukou a dál se chová nebezpečně. Když se však tak chovají i profesionálové na druhém konci drátu, je to na pováženou.
    11. 11. 2011 13:37
  • Lubuntu – rozlišení monitoru po startu

    Řešil jsem se zákazníkem výchozí rozlišení monitoru a vytvořil jsem vlastní řešení, které se možná někomu bude hodit (+něco navíc). Problém byl, že si všechno zákazník dělá sám a já ho jen „vedu“ na dálku přes Skype (na druhém kompu), takže to nesmí být nic složitého. Instalovalo se na dálku Lubuntu 10.04, nesměl se formátovat disk, přitom se provedla čistá instalace (odstranění systémových adresářů bylo automatické) a zachovaly se soubory v domovském adresáři.
  • První hackathon pro vývojáře a knihovníky v Brně

    Vyvíjíte webové či mobilní aplikace? (Nezáleží, zda jste ostřílený profík nebo vytváříte své první aplikace.) Chcete si během jednodenního hackathonu jednu takovou aplikaci vyvinout? Navíc takovou, která bude užitečná? Registrujte se a přijďte na první vývojářsko-knihovnický hackathon v Brně. O co jde?
    7. 11. 2011 12:17 (aktualizováno)
  • Blokování domén: co přesně to znamená?

    Domény s koncovkou .cz mají nová pravidla. Podle nich je možné komukoliv jednoduše „zablokovat doménu“. Zní to děsivě, proto jsem zjišťoval víc. CZ.NIC změnil pravidla pro držitele domén a mimo jiné zjednodušil možnost zablokování domény. Dříve bylo možné blokovat doménu jen na základě soudu, dnes k tomu stačí potvrzení o běžící žalobě. Blokace může trvat maximálně čtyři měsíce a pak ji může případně prodloužit soud pomocí předběžného rozhodnutí.
  • Jaký je nový Amazon Kindle?

    Konečně se mi dostal do ruky nový Amazon Kindle. Mám tedy možnost podělit se s vámi o zkušenosti a porovnat jej se svým Kindle 3 Keyboard. Konečně se mi dostal do ruky nový Amazon Kindle, který jsem před týdnem objednával. Někteří z vás chtěli další příspěvek ohledně mého názoru na něj. Už půl roku mám doma jeho staršího bratříčka, takže budu srovnávat hlavně s ním. Udělal jsem vám i pár fotek (foceno mým ZTE Blade), kterými budu článek prokládat.
    24. 1. 2012 16:53 (aktualizováno)