Hlavní navigace

Blogy

  • Dvě rozšíření pro Firefox, která mi pomohla

    Náhodou jsem v krátkém sledu řešil dva různé problémy a náhodou jsem je vyřešil dvěma univerzálními rozšířeními do Firefoxu. Podělím se s vámi o oba příběhy a samozřejmě i o odkazy. Řešil jsem dva různé problémy, ale oba mi pomohla vyřešit šikovná rozšíření do Firefoxu. Sice pro běžnou denní práci používám Chrome, ale Firefox pořád mám a zejména kvůli ohromné hromadě různých rozšíření, která pro něj existují, ho občas použiji…
    26. 10. 2011 10:31 (aktualizováno)
  • Tipy na úpravu prostředí Unity v Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot

    Ubuntu je jen náhoda, jednou jsi dole, jednou nahoře… [Aktualizováno] Skepse, o které jsem psal v posledním příspěvku mě neopustila, ale po experimentování s jinými distribucemi jsem zjistil, že mé problémy s hardwarem jinde také snadno nevyřeším a tak jsem se prozatím (po nějakém odpočinku) vrátil k Ubuntu a na notebooku nainstaloval poslední verzi. Několik věcí mě mile překvapila, jiné, které nefungovaly, jsem už znal a věděl, jak řešit.
    24. 10. 2011 21:44 (aktualizováno)
  • A najlepšia stránka s kniha v PDF je...

    Za tromi bodkami si môžeme predstaviť čokoľvek. Môže to byť napríklad dobrá alebo zlá, nudná alebo zaujímavá… teraz by som však chcel ukázať stránku, ktorá je v slovenskom Google úplne najvyššie. Jasná jednotka. Nech sa páči, tu je: http://www.pdfknihy.net23.net Zaujímavá, však? Očakávali ste, že práve táto bude tak vysoko? Je na subdoméne, nemá ani náhodou v poriadku zdrojový kód, pričom toto hovorí za všetko…
    23. 10. 2011 16:35 (aktualizováno)
  • Z androidího dna na samotný vrchol

    Před rokem a půl jsem se dostal k mobilnímu telefonu vybavenému operačním systémem Google Android. Prováděl jsem s ním psí kusy, celý ho softwarově upravil a byl jsem s ním velmi spokojený. I když to byl ten (v té době) nejlevnější stroj tohoto typu, vyhovoval mi. Jenže znáte to -  něco se zvrtne jinak a rázem změníte názor.
  • Thunar v Xubuntu a Windows sítě

    Thunar už konečně umí Gvfs, takže dokáže přistupovat ke vzdáleným úložištím. Ten v Xubuntu to ale standardně neumí. Oprava je snadná. Nainstaloval jsem ženě na Eee nové Xubuntu. 11.10, o kterém jsem na Rootu před pár dny psal. Měla nějaké staré Ubuntu, kterému dobíhala podpora a bylo třeba to aktualizovat. Rovnou jsme tedy přešli na moje oblíbené Xfce v Xubuntu.
    21. 10. 2011 0:16 (aktualizováno)
  • Kindle přišel, trvalo mu to tři dny

    Právě dorazil Kindle, který jsem v neděli objednával pro svou známou. Kupodivu to proběhlo naprosto hladce a bez problémů. O nových čtečkách Amazon Kindle jsem tu nedávno psal. Stěžoval jsem si taky trochu na českou novinku v podobě cla a DPH u levnějších balíčků než dříve. V neděli jsem byl u známých a ti se mě na Kindle ptali s tím, že známá ráda čte, její syn už Kindle nějakou dobu má a jí se to taky líbí…
    19. 10. 2011 15:33 (aktualizováno)
  • Aký je "Fakt Ten Pravý" FTP klient?

    Inštalujem si takto Xubuntu na svoj PC (a ide to krásne rýchlo. Fakt môžem pochváliť), keď tu pozerám softvérovú výbavu. GIMP je tu. Výborne, jeden z tých programov, čo mi v Ubuntu chýbajú. Hľadám Pidgin a našiel som. Znovu som rád. Tieto programy, spolu s ďalšími, ako je napríklad Midnight Commander, inštalujem do pripravovaného iso obrazu ako prvé. Samozrejme, bez GIMPu sa žiť dá, aj bez toho poštového holuba, ale nie je to ono.
    18. 10. 2011 13:47 (aktualizováno)
  • Django framework: Struktura a základy vývoje (nejen) webových aplikací

    Django je vyspělý webový framework napsaný v jazyce Python, který podporuje extrémně rychlý vývoj společně s dodržováním principů dobrého návrhu. Snaží se co nejvíce automatizovat a drží se principu DRY (z anglického Don't Repeat Yourself — neopakuj se). Po definování struktury datových modelů v Pythonu, které si ukážeme, lze ihned využívat bohaté databázové API. Automaticky je k dispozici luxusní rozhraní pro správu dat, tzv. „admin“…
    28. 11. 2011 15:11 (aktualizováno)
  • Zprovoznění vlastního linuxového webového a poštovního serveru

    Chcete uvést do provozu firemní či soukromý síťový server poskytující webové stránky a obstarávající elektronickou poštu pro Vaše uživatele? V tomto kursu se krok za krokem dozvíte, jak na to. Během toho Vám budou vysvětleny principy fungování operačního systému Linux, síťových služeb a dalších oblastí vztahujících se k tématu, vše s praktickými ukázkami. Naučíte se také základy správy fungujícího systému Linux.
    17. 10. 2011 9:37
  • Jazyk Python prakticky

    Python je stále populárnější programovací jazyk, který vám dovolí rychle přenést nápady a požadavky do fungujících programů či spojovat existující systémy. Je vhodný pro drobné skripty i rozsáhlé projekty. Nováčci od prvních setkání s jazykem sami přicházejí s nápady, jak jej využít ke zvýšení své pracovní výkonnosti.
    3. 2. 2012 8:11 (aktualizováno)