Hlavní navigace

Blogy

  • Raspberry PI s MPEG2

    Každá recenze raspberry PI uváděla jako jednu z klíčových vlastností tohohle hardwaru schopnost přehrát HD video. Skutečnost je však taková, že krabička RasPI obsahuje pouze funkční H.264 dekodér. Starý dobrý MPEG-2, který je například v ČR používán pro digitální pozemní televizní vysílání, přehraje PI pouze softwarově, bez hardwarové akcelerace, a tudíž pomalu.
    30. 8. 2012 14:44 (aktualizováno)
  • Android kouše do jablka - díl 3 : Dálková správa iPhone ve firmě

    Konečně jsem se dostal do fáze, kdy byl i můj iPhone „adoptován“ do firemní sítě. Naše globální IT oddělení k tomu používá zajímavý produkt s názvem MobileIron. Je to software, který funguje na bázi server – client a je k dispozici pro všechny větší „mobilní“ platformy tj. Blackberry, Android, Windows Phone a iOS.
  • Disney je na smiech

    Pravdepodobne viete, o čom bude tento príspevok. Predsa len, už nejaký čas je veľmi populárna správička, ktorá hovorí o použití slov „open-source“ a vírus v situačnej komédii, ktorú priniesol Disney. A ak náhodou neviete o čo ide, poradí tento link: http://www.root.cz/zpra­vicky/disney-v-sitcomu-odrazuje-od-open-source
  • Šikovné rozšírenie pre Chrome pre každého, kto má vlastný web

    Ako by vyzeralo ideálne rozšírenie pre prehliadač? Mojou odpoveďou by bolo niečo, čo zjednoduší prácu, veľa „nežerie“ a dá sa to použiť na zlepšenie niečoho. Takých rozšírení je neskutočná hromada pre rôzne prehliadače, a o jednom takom by som sa rád aspoň trochu rozpísal. Je totiž brutálne minimalistické.
    14. 8. 2012 11:35 (aktualizováno)
  • Proč nemám rád captive portály aneb internet není jen web

    Captive portály jsou zlo, které vidím čím dál častěji nejen na různých veřejných hot spotech. Jsou s nimi spojeny různé problémy, kvůli kterým je nemám rád. Na fóru se někdo ptá na tvorbu captive portálu. Nejdřív jsem tam chtěl napsat svůj názor na věc, ale neudělal jsem to. Jednak to toho člověka asi nezajímá a hlavně je to na delší povídání. Takže jsem si ho nechal rovnou do blogu.
    14. 8. 2012 11:13 (aktualizováno)
  • Olympijské skloňování

    Že právě skončily olympijské hry v Londýně jste asi zaznamenali. V souvislosti s tím, jsou média plná sportovců a funkcionářů MOV. Dnes jsem narazil na zajímavý problém zvaný „předseda MOV Jacques Rogge“ a jeho skloňování.  Tedy ne fyzické, ale to gramatické. K intenzivnímu zamyšlení mne vedl článek Potrestaná Ostapčuková přijde o doživotní zásoby uzenin ze stránek sport.aktualne.centrum.cz. Obsah článku není podstatný, nechávám ho zde jen z čistě referenčních důvodů.
    14. 8. 2012 8:40
  • BOINC versus OH 2012

    Olympiáda se změnila v podklad pro statistiky a mě zaujalo pořadí národů ve srovnání s aktuální pozicí v BOINC. Na OH 2012 skončila ČR na 19. místě, v dobrovolné podpoře vědy je o 11 příček výš.. To druhé mě potěšilo víc neb Coubertinovo „Není důležité zvítězit, ale zúčasnit se.“ tu není frází a každý účastník (se) počítá. A sympatická je i statistika dle OS. Třetí místo nepřisuzuji ani tak enormnímu altruismu linuxáků, jako tomu, že patrně nejeden webový server místo houpání nohama počítá…
    15. 8. 2012 9:35 (aktualizováno)
  • Android kouše do jablka - díl 2 : iPhone mám v ruce

    Dlouho avizovaná věc se stala skutečností – iPhone dorazil ke mně. Další díl seriálu jsem se rozhodl věnovat úvahám o tom, co mne v tuto chvíli vadí na koncepci iPhonu v porovnání s používáním Androidu a telefonu Samsung Galaxy S II. Berte to jako první nástřel toho, co mne překvapilo nebo potěšilo.
    10. 8. 2012 14:11 (aktualizováno)
  • Novinářská zkratka a nevědomost v praxi

    Včera proběhla českými médii zpráva o tom, co hodlá dělat Apple s nativní aplikací pro přehrávání videa na YouTube. Ta zpráva však nebude tématem mého zápisku, spíše se podívám na to, jak o ní média informují. A zkreslují… Jen pro úplnost – Apple oznámil, že pro nový iOS verze 6 už nebude k dispozici nativní aplikace pro přehrávání videa na YouTube. Zároveň však řekl, že to neznamená konec YouTube v Apple produktech, protože video půjde přehrávat pomocí integrovaného prohlížeče Safari…
  • Sběr osobních údajů aneb jak se hackuje Apple přes Amazon

    Novináři Matu Honanovi se stala zajímavá věc, někdo se mu nabořil do účtu u Apple. Důkaz, že sociální inženýrství stále velmi dobře funguje. Dnes ráno za mnou byli lidé z České televize a točili se mnou krátký rozhovor k případu, kdy si člověk chtěl nechat zablokovat nedostupný účet na Seznamu a firma mu odpověděla, že na to chce soudní příkaz. „Pochopitelně, protože pokud nemají jak toho člověka s účtem spojit, může se za něj někdo vydávat.“
    7. 8. 2012 23:12 (aktualizováno)