Hlavní navigace

Blogy

  • E-mailové služby neběží po šestce

    A je to tady, i velcí poskytovatelé obsahu přestali IPv6 ignorovat a svět pomalu začíná přecházet na Nový Internet. Na afterpárty letošního Installfestu jsme s Petrem Krčmářem přemýšleli, že bychom mohli „udělat něco s IPv6“ u příležitosti jeho světového jeho spuštění. Tak vznikl nápad na server http://www.nebezi.cz, který běží jen na protokolu IPv6.
    15. 7. 2012 19:12 (aktualizováno)
  • Náhrada chybějícího finally v C++11

    Znám dost kolegů programátorů (a internetové diskuze jsou jimi plné), kteří nelibě nesou neexistence klíčového slova finally v bloku try-catch. Blok uvozený klíčovým slovem finally se provadí vždy, bez ohledu, zda blok try skončil nebo neskončil výjimkou. Takový blok najdeme v Javě a hodně se využívá.
    6. 9. 2012 8:11 (aktualizováno)
  • Počítač jako pouhý terminál k internetu

    Ať se nám to líbí nebo ne, většina uživatelů dnes počítač používá jako přístupové zařízení k internetu. Od komplikovaného a všemocného stroje jsme se tak dostali na úroveň ledničky nebo DVD přehrávače. Ale je to špatně? Když Apple představil iPad, mnozí se tomuto omezenému zařízení smáli. Vždyť to nic neumí, nemá to tohle, tamto a pořádně se s tím nedá dělat většina normálních počítačových věcí. Když Google představil svůj koncept Chromebook, dopadlo to zrovna tak…
    30. 5. 2012 13:15 (aktualizováno)
  • Vodafone a moudrá horákyně (já)

    O individuálním přístupu mobilních operátorů k zákazníkům se už všude možně psalo dost a dost. I já přidám další trošku do mlýna. Zalíbil se mi Sony Ericsson Xperia Mini Pro, hlavně kvůli hardwarové klávesnici, díky níž je možné provozovat pomocí aplikace ConnectBOT téměř pohodlně SSH. U vodafonu mi ho nabízeli za plnou cenu 5300,– (na slevu na další telefon jsem měl mít nárok až za rok)…
    20. 7. 2012 12:32 (aktualizováno)
  • Procento vs. procentní bod

    Hodně lidí má zmatek v pojmech procento a procentní bod. Občas se nám stává, že nám někdo nadává za trapný novotvar. Žádá si to vysvětlení. Pod mým předchozím blogpostem o češtině někdo zmiňuje problém procentního bodu. Stejně jsem o tom chtěl psát, takže místo odpovědi do diskuse rovnou sepíšu další vysvětlující zápisek, aby bylo příště co odkazovat.
    13. 5. 2012 21:01 (aktualizováno)
  • Bezpečné uspání s šifrovaným diskem

    Oblíbil jsem si uspávání počítače, tedy režim Suspend-To-RAM. Počítač je možné vypnout i zapnout velice rychle a přitom vydrží poměrně dlouho na baterii. Jediný problém, který mě trochu trápil, je že šifrovací klíč pro oddíl /home je stále přítomen v paměti, čímž se zvyšuje riziko úspěchu případného cold-boot útoku. Dlouho jsem ten problém ignoroval, nejsem totiž velký paranoik a vím, že kdyby někdo opravdu chtěl, pravděpodobně ze mě beztak heslo vymlátí.
    11. 5. 2012 20:55 (aktualizováno)
  • Na mostě Karla stojí Jirky táta a poslouchá hudbu Plíhala

    Není to žádná novinka, ale setkávám se s tím čím dál častěji. Špatné užívání přivlastňovacích přídavných jmen. Už dlouho jsem tu nepsal nic o češtině a asi je čas zase začít. Čím dál častěji se totiž setkávám se špatným užíváním přivlastňovacích přídavných jmen. Češi se jim snaží z nejasných důvodů vyhýbat a používají místo nich nesprávné druhý pád podstatného jména.
    10. 5. 2012 15:05 (aktualizováno)
  • I Linux potřebuje defrag

    Kdysi dávno, ještě na vysokoškolské koleji, mi kamarád ukazoval jak si kompiluje XFS filesystém, který tehdy nebyl ještě součástí jádra. V porovnání s tehdy jediným souborovým systémem ext2 byl XFS něco jako malý zázrak, žurnálování a z něj plynoucí především absence zdlouhavého fsck byla jasnou výhodou.
    9. 5. 2012 10:44 (aktualizováno)
  • Skrytá úskalí vícenásobné dědičnosti v C++

    Upozorňuji dopředu, že nehodlám zde probírat to, co všichni programátoři v C++ určitě znají a co si mohou přečíst na milionech stránkách, které nabídne google. Myslím tím zejména ony problémy s diamantovým děděním a jak správně pracovat s virtuální dědičností. Při práci s generikou, kdy se hojně používají „prázdné třídy“ časem narazíme na další komplikaci, které i zkušeného programátora překvapí a možná mu trošku zkomplikují život. 
    7. 5. 2012 0:13 (aktualizováno)
  • Zahodil jsem myš a používám trackball

    O tom, jak jsem se naštval na moderní myši a dal jsem šanci trackballu. Okamžitě jsem se zamiloval a nechci už myš ani vidět. Poměrně dlouhou dobu jsem používal myš společnosti Microsoft. Ano, můžete se mi divit, ale jak mi jednou řekl jeden můj známý z téhle firmy: „Hele, podle mě by se měl Microsoft vykašlat na software a dělat hardware. Ale psst.“ S tou myší jsem byl velmi dlouho spokojen, byla to taková ta velká, do dlaně, ergonomická (čti hodně křivá), bezdrátová, baterky vydržely dva roky,
    3. 5. 2012 12:27 (aktualizováno)