Hlavní navigace

Blogy

  • LinuxDays mají být nové české LinuxExpo

    Už tento víkend se koná konference LinuxDays. Byl jsem u jejího stvoření, vymýšlení a přípravě. Rozhodl jsem se vysvětlit historii téhle akce a ideový záměr. Nápad na novou konferenci vznikl v březnu na letošním InstallFestu. Na večerní seanci (čti: v hospodě) nás vytáhl ven Petr Hodač a vyřkl myšlenku, že LinuxExpo je mrtvé a chce to nějakou náhradu…
    19. 10. 2012 16:39 (aktualizováno)
  • HTML tabulky na web: jiný úhel pohledu

    Tady v článku na rootu je diskuze o použití CSS a tabulek pro layout. V žádném z příspěvků jsem však nenarazil na hodnocení z hlediska rychlosti, náročnosti datového přenosu a náročnosti na zpracování na straně klienta. Tabulky už se používají mnohem déle než 10 let. Myslím si, že kód, který v prohlížečích zpracovává tabulky bude dost možná optimalizovaný pro tehdejší výpočetní výkon.
    16. 10. 2012 17:35
  • Video: jak vyextrahovat zvuk, opravit ho a vrátit

    Potřeboval jsem upravit zvuk v jednom rodinném videu. Nakonec se mi to povedlo pomocí ffmpeg, takže zveřejním postup. Dnes jsem točil svého syna na video na svůj ZTE Blade a co čert nechtěl, během natáčení krátké sekvence mi zrovna přišla zpráva od Oskara. Na videu to je a bohužel slyšet velmi nahlas. Rozhodl jsem se to opravit.
    14. 10. 2012 21:48 (aktualizováno)
  • Když se vám zblázní DPI

    Zajímavá historka s dobrým koncem. O tom, jak se mi pomátlo DPI a aplikace se rozhodly, že fonty přizpůsobí mému dvoumetrovému displeji. Poznámka: Tohle je pro mou děravou hlavu a pro všechny, kteří budou mít stejný problém. Pokud máte v některých aplikacích miniaturní písmo, jste tu správně. Před pár dny jsem potřeboval kvůli něčemu spustit VirtualBox a po spuštění na mě vyskočila zajímavá obrazovka.
    12. 10. 2012 10:37 (aktualizováno)
  • Pozdě bycha honiti aneb když licence škrtí

    V rámci diskuzního fóra redakčního systému Joomla se objevil příspěvek jednoho zběhlého uživatele, který žádal radu. Dostal se do situace, která je vcelku dobře popsatelná, ale řešení je možno použít jen v ideálním světě. A souvisí to s GNU GPL licencí, kterou již delší dobu v některých situacích vnímám jako silně nevýhodnou.
  • LinuxMarket

    Koukám, že jsem zde naposledy přispíval v roce 2008. A celé čtyři roky nic… Ale to neznamená, že jsem se po celou tu dobu nevěnoval Linuxu ;) Samozřejmě – už jsem u Ubuntu 12.10, u Fedory 17 a čekám na Fedoru 18. Jinak jsem nelelkoval a ve spolupráci se serverem Linuxsoft.cz jsem připravil malý e-shop s předměty s tématikou Linuxu.
    1. 10. 2012 21:42 (aktualizováno)
  • Trochu zákeřný úkrok stranou

    Bytostně se mne teď dotýká svět produktů firmy Apple, jelikož jsem uživatelem jejich mobilního telefonu. Svádím s ním malé bitvy, ale pokouším se přizpůsobit se. Asi jste zaznamenali, že včera bla představena jablečná novinka iPhone 5. Pročítal jsem parametry a zarazily mne celkem dvě podstatné změny. Skoro mi přijde, že se někdo ve firmě rozhodl „naštvat“ uživatele.
  • SEH v Linuxu (C++)

    Pokud programujete ve Windows, tak zkratka SEH vám asi není úplně neznámá. SEH znamená „Structured Exception Handling“, jedná se o nadstavbu nad C/C++ a připomíná to klasické C++ výjimky. Začátek bloku se označuje klíčovým slovem __try a blok provedený při výjimce se nazývá __except. SEH disponuje ještě klíčovým slovem __finally
    5. 9. 2012 0:58 (aktualizováno)
  • Reklamština mé banky

    Včera jsem byl naplno zasažen reklamštinou a vůbec jsem to nečekal. Moje banka včera vydala tiskovou zprávu o tom, že rozšiřuje portfolio svých platebních karet o karty standardu PayPass. To jsou takové ty karty, které vám umožní ve speciálním terminálu zaplatit pouze jejím přiložením bez nutnosti zadávání PIN. Chtěl jsem jít s dobou a kartu si pořídit. Ale se zlou jsem se potázal.
    4. 9. 2012 13:47 (aktualizováno)
  • A co se dá tak najít při úklidu

    Momentálně jsem na dva týdny slaměný vdovec, mám čas na trochu jiné věci než za běžného provozu domácnosti. Začal jsem prohrabávat různé své IT zásoby tj. neskutečné množství nabíječek, kabelů, nářadí, disků, paměťových karet či CD/DVD. A mezi tím vším jsem objevil svůj dávno zapomenutý poklad… V roce 1993 jsem „pracovně“ pobýval půl roku v Praze (po maturitě, respektive jsem dělal brigádu a čekal na povolávací rozkaz) a byl jsem tu sám.  Jako „geek“ a hračička jsem zakoupil bazarový Nintendo Ga