Hlavní navigace

Ubuntu 13.04 Raring Ringtail

23. 3. 2013 19:00 (aktualizováno) Marek Pszczolka

Přeinstaloval jsem před nedávnem svůj notebook. Z Ubuntu 12.10 na Ubuntu 13.04. A udělal jsem dobře. Ačkoliv jde o verzi, která vyjde teprve 25. dubna 2013, už nyní je v takovém stavu, že práce a použitelnost jsou na lepší úrovni než současná verze 12.10. Samozřejmě povýšení nedoporučuji laikům, pouze zkušeným uživatelům ;)Verze 13.04 má již jádro 3.8.xx a pokud bych měl tuto verzi nazvat nějakým příhodným ekvivalentem, pak bych asi zvolil název „Stabilní“. Ano, Ubuntu 13.04 je velice stabilní a rychlé oproti verzím 12.04 (LTS) i 12.10. Nehledejte nějaké velké změny – jsou spíše kosmetické, ale pod kapotou se zřejmě v téhle verzi soustředili na onu stabilitu.

13.04 mám nainstalovanou cca 14 dnů. Ačkoliv jsem velkým zastáncem a uživatelem Gnome Shellu, zatím v téhle fázi jsem GS neinstaloval a jedu pořád v původním Unity. Jakmile vyjde oficiální verze a bude tudíž plně odladěná, tak potom určitě Gnome Shelll nasadím.

Na mém notebooku  HP ProBook 4510s mám grafiku ATI Radeon HD 4300 Series, ale funguje zcela bezpečně a dobře na svobodném ovladači Radeon – Gallium 0.4 on AMD RV710 . Menší problém je s wifi kartou Broadcom BCM4312 802.11 b/g LP-PHY, kdy nabízený ovladač Broadcom 802.11 Linux STA sice funguje, ale jen částečně > nevidí některé sítě. Zde to lze vyřešit, že uzavřený STA ovladač neinstalujete, ale nainstalujete si b43-fwcutter a firmware-b43-lpphy-installer. Pak je problém vyřešen. Jinak ostatní HW funguje naprosto bez závad.

Po nainstalování jako první věc, kterou u Ubuntu dělám je odstranění Thunderbirdu a nainstalování Evolutionu – myslím si, že Evolution je velmi propracovaný emailový klient a Thunderbird mu nesahá ani po kolena ;). Dále instaluji Synaptic, kodeky v Ubuntu-restricted-extras a další SW – grafické programy, aplikace pro zvuky a video, nějaké ty hry (kdo si hraje, nezlobí!) a další. Přidám rozšíření pro Nautilus a Gedit a je hotovo.

Marně jsem se pokoušel nainstalovat Ubuntu Tweak – teda on nainstalovat šel, ale nefungoval… Ale druhý den po instalaci se vše vyřešilo, protože mi aktualizace v Synapticu nabídly nové aplikace a mezi nimi i Unity Tweak Tool, který právě Ubuntu Tweak plně nahrazuje. A proč tyhle tweaky? No, nelíbí se mi třeba defaultní ikony a už léta jsem zvyklý na ikony Faenza nebo Faience a defaultně (nikoliv úpravou v konfigurácích) nelze nastavit ikony, kurzor ap. Pomocí těchto tweaků už ano – samozřejmě těch nastavení je tam více, to je už na celý článek o této aplikaci ;)

Sečteno a shrnuto – Ubuntu 13.04 je z verzí s Unity zatím ta nejlepší a nejstabilnější (bohužel ani verze 12.04 – LTS není tolik stabilní!!!).

Ukázky současného desktopu:

Sdílet