Hlavní navigace

Prošlápnutý Kindle a výměna displeje

26. 4. 2016 15:54 (aktualizováno) Petr Krčmář

Dostal se mi do rukou jeden Kindle s prasklým displejem. Rozhodl jsem se pro výměnu.

Kterak k úhoně přišel

Jeden můj kamarád měl Kindle ještě o kus dřív než já. Byl z něj nadšený a tvrdil, že to je nejlepší kus hardware, jaký si za posledních deset let koupil. Jako nadšený (a rychlý) čtenář ocenil všechny jeho výhody.

Až jednoho dne se jeho přítelkyně potřebovala dostat k oknu v ložnici a vzala to nejkratší cestou – po posteli. Bohužel pod polštářem byl Kindle. Večer kamarád ulehl a zjistil nemilou věc – čtečka to nevydržela. Došlo na nejběžnější závadu – prasklý displej.

kindle

Za pár dní jsem náhodou objednával větší balíček od Amazonu, takže jsme mu přihodili Kindle Touch a on do týdne zase četl a čte spokojeně dál. Ovšem co s prasklým Kindlem Keyboard? Ukecal jsem ho, aby mi ho dal, že si ho za čas opravím.

Rozhodnutí k opravě

Nejdřív jsem asi rok čekal, jestli třeba na Aukru někdo nebude prodávat Kindle s vadnou elektronikou, ale nedočkal jsem se. Bohužel drtivá většina čteček odejde proto, že někdo prošlápne displej. Tak jsem se rozhodl nakupovat.

Na eBay se dá náhradní displej koupit okolo 50 dolarů. To není zrovna málo, je to asi tisíc korun. Musíte ale uvážit, že Kindle Keyboard bez reklam (čili evropská verze) stojí na Amazonu 159 dolarů. Když si přičtete poštovné, dostanete ho zhruba za 3500 Kč. Pokud ho objednáte v Česku z šedého dovozu, bude vás stát přes čtyři tisíce (a ještě s reklamou). Náhradní displej mě tedy nakonec stál méně než třetinu ceny nové čtečky. Navíc za tu legraci při rozebírání to stojí.

Pokud se chystáte k nákupu, pak můžete použít stejný zdroj, jako jsem použil já. Má skoro 40 000 pozitivů a mám ověřeno, že displej z Číny přišel bez nejmenších problémů zhruba za 12 dní. Vše bylo velmi dobře zabaleno tak, aby po cestě nedošlo k poškození.

kindle

Jdeme na to

Připravil jsem pro vás podrobný fotonávod i s popisky. Budete potřebovat jeden rozbitý Kindle, jeden náhradní displej, sadu malých šroubováčků, větší šroubovák a asi hodinku času. Samozřejmě záleží na vaší šikovnosti. Bohužel je to jako u většiny moderních mobilních zařízení: do Kindle se leze odzadu a displej je až vepředu. Budete tedy muset úplně vše rozebrat a vyndat.

Celý postup je nafocen a popsán v galerii.

Pár postřehů: Pozor na nový displej! Je nanesený na velmi tenké a křehké sklo o šířce zhruba 0,8 mm (odhad). Jakýkoliv krut nebo tlak ve špatném směru a přijdete o něj. Buďte extrémně opatrní.

Samozřejmě si rozkládejte jednotlivé šroubky na skupinky. Nemusíte se ale moc bát, jsou tam jen dva druhy šroubků a oba jsou křížové. Jedny drží různé věci na desce, to jsou ty větší. Pak je tu jedenáct menších, které drží desku na přední skořepině. Rozhodně si je nepopletete.

Já jsem opravoval verzi bez 3G modulu. Rozborka s ním je prakticky stejná, jen je třeba navíc vyndat ten modul. Je to minutka navíc.

Po složení se nelekejte, když se Kindle hned nezapne. Ten můj ležel v šuplíku asi rok, takže měl totálně vymlácenou baterku. Musel jsem ho připojit k nabíječce a asi po hodině se sám dostal do funkčního stavu a uspal. Nepropadejte panice.

Držím vám palce, ať vám displej nepraskne, ať to všechno dobře složíte a ať vám nic nezbude :-).

Sdílet