Hlavní navigace

Pozor na týdenní limit při platbě na internetu

18. 3. 2013 13:22 Petr Krčmář

Jak vám mohou bankovní limity jednoduše zkomplikovat platby na internetu. Nechal jsem se nachytat na jednoduché součty.

Před delším časem jsem změnil banku a teď jsem u Fio. Jsem naprosto spokojený a doporučuji je, kudy chodím. Využívám prakticky všechny funkce, mají pěkné mobilní (tzv. smart) bankovnictví, výborné webové rozhraní a vůbec všechno je u nich fajn. Navíc nulové poplatky. Dost reklamy.

Platím poměrně často na internetu za různé služby a zboží. Kvůli bezpečnosti to dělám tak, že mám internetové limity nastavené na nulu a v případě potřeby si je okamžitě navýším. Stalo se mi teď ale, že mi PayPal odmítl kartou platit a dozvěděl jsem se, že „platba zamítnuta, použijte jinou kartu“. Ekvivalent hlášení „Error 562“. Prostě nulová informace o tom, co se stalo.

I napsal jsem do banky a počkal si na řešení problému. Poté, co jsem podpoře vysvětlil, že aktuálně nastavený nulový limit není překážkou, protože si ho před platbou zvyšuju, se tím začala podpora zabývat. A šikovný pán se podíval do karetního systému a zjistil, v čem byl problém: v týdenním limitu.

Dělám to tak, že si nastavím denní a týdenní limit na nějakou zaokrouhlenou částku. Chci třeba platit 850 Kč, tak si oba nastavím na 1000 Kč, zaplatím a limit vrátím na 0 Kč. Ono to funguje, ale jen v případě, že v tom týdnu už neplatíte poněkolikáté. Konkrétní příklad:

V pondělí platím 400 Kč, nastavím limity na 500 Kč a zaplatím. Projde to. Ve středu chci zaplatit 850 Kč, nastavím si limity na 1000 Kč a zaplatím. Platba neprojde.

Potíž je v týdenním limitu, který „nepřečůrám“, jak mi na to řekl jeden redakční kolega. Už jsem tento týden platil 400 Kč a teď se snažím zaplatit 850 Kč, ale limit na týden mám jen 1000 Kč! Tahle věc mi nikdy nedošla, než mi to vysvětlil pán z fiopodpory. Dávejte si na to pozor.

Řešení je celkem snadné: Nechat trvale týdenní limit třeba na 10 000 Kč a nulovat a nastavovat jen ten denní. S nulovým denním limitem vám nikdo kartu nezneužije, i když je týdenní limit vyšší. Vy ale nejste nijak omezovaní a nemusíte si týdenní částku při běžných platbách hlídat.

Sdílet