Hlavní navigace

Samsung Galaxy S III mini NFC - Uživatelská recenze

30. 3. 2013 23:19 Michal Breškovec

Vyfasoval jsem nový smartphone Samsung Galaxy S III mini NFC, který nahradil moji starou dobrou NOKIA N900, čest její památce. Není to smartphone přesně podle mých představ, ale jak se říká, darovanému koni na zuby nekoukej – nicméně já se teď hodlám podívat a nejen na zuby…Nejprve pár slov k zemřelé – tedy ona stále žije, ale už jen jako záloha v případě nouze. N900 je naprosto výjimečné zařízení, spíše tablet než telefon, ale právě takový koncept mi vyhovuje, protože volám celkem málo, zato Internet a další služby používám neustále. Škoda, že hardware už nestíhá a OS Maemo 5 stále trpí nepříjemnými chybami a chybějící podporou nových služeb.

Myslím, že každý, kdo koupil N900 doufal, že ji časem nahradí nástupcem se silnějším hardwarem, čtyřřadou klávesnicí a vyladěným Maemo 6. Jak dnes už víme, nic z toho se nestalo a už nikdy nestane, protože Nokia podporu N900 a Maemo 5 záhy ukončila a i přes vekou snahu komunity, která odvedla (a stále odvádí) skvělou práci nebylo možné napravit chyby a nedostatky v systému a uzavřených modulech. Nicméně Nokia sama, která se vzdala vlastních nadějných dětí Maemo a následně MeeGO a přitáhla si domů fracka od Microsoftu teď doplácí na svoji strategii a je možné, že N900 nakonec přežije svého výrobce.

Takže, co to tu máme. Podrobnou specifikaci a obrázky si prohlédněte rovnou na webu výrobce zde: http://www.samsung.com/cz/con­sumer/mobile-phone/mobile-phone/touchphone/GT-I8190MBNETL já se pouze zmíním o pár základních parametrech:

  • Model: GT-I8190N

  • Rozměry: 122×63×9,9 mm, 120g

  • Displej: 4”, 480×800, kapacitní Super AMOLED, 233 dpi, 16 mil. barev, Gorilla Glass

  • CPU: ST-Ericsson U8420, 2× Cortex-A9, 1 GHz, 45nm

  • RAM: 1 GiB

  • Paměť: 8 GiB (cca 4 GiB dostupné pro uživatele) + slot na microSD karty (až 32 GiB)

  • Sítě: v podstatě vše kromě LTE + WiFi (802.11 a/b/g/n) a podpora NFC

  • Fotoaparát: 5 MPix (CMOS), autofocus, blesk

  • OS: Android 4.2.1 (Jelly Bean) s prostředím Samsung TouchWiz Nature UX

  • SIM: miniSIM (tedy klasický rozměr, není třeba stříhat)

  • Poloha: GPS + GLONASS

(některé detaily získány z: http://www.mobilmania.cz/katalog-mobilu/samsung-galaxy-s-iii-mini/sc-63-ci-44013-c-1/default.aspx)

Mobil je, jak je u Samsungu zvykem, klasický plasťák. Nicméně zpracování je na velmi dobré úrovni, nikde nic nevrže, tuhost celé konstrukce je dobrá. Asi bych nepohrdl nějakými lepšími materiály, ale to je v této cenové kategorii zřejmě Sci-Fi. Musím ocenit velmi příjemnou váhu. Nicméně pokud telefon stejně jako já taháte různě po kapsách a občas vám vypadne, tak budete plasty blahořečit.

Ačkoliv má tento Samsung v názvu mini, rozhodně nečekejte žádného prcka. Ovládání jednou rukou je zde na hraně i pro moje pracky. To naštěstí není problém, N900 se jednou rukou prakticky ovládat nedala, takže pro mě nic nového. Zde to ještě jednou rukou jde, ale už to není tak pohodlné.

Design je celkem jednoduchý a čistý, což mám rád. Přístroj mám v modré barvě, která působí elegantně a telefonu sluší. Ještě jsem mohl mít červenou verzi (ta by spíše oslovila nějakou slečnu), nebo bílou verzi (domnívám se, že bílá má být lednička, nebo myčka na nádobí, ale nikoliv elektronika).

Co bych vytkl je hlasitý mono reproduktor na zádech, to není ideální umístění a jeho kvalita také není dechberoucí (N900 má dva reproduktory, tedy stereo, po stranách) a hladký a lesklý povrch zadního krytu, takže nejen, že telefon klouže v ruce (jak by řekla Julia Roberts v Pretty Woman: „svině klouzavá“), ale také chytá otisky prstů (což naštěstí není na modrém provedení moc vidět).

Displeji není celkem moc co vytknout. Je to klasický Super AMOLED, takže by někomu mohly vadit trochu přepálené barvy, ale mě se toto podání líbí. Pozorovací úhly jsou velmi dobré a zkreslení barev minimální. Displej ani netrpí zabarvením do zelena, pokud se na něj podíváte z úhlu, jak je dnes u řady displejů zvykem. Citlivost dotykové vrstvy je vynikající. Třešničkou na dortu je Gorilla Glass, takže displeji ve vaší kapse hned tak něco neuškodí.

Bohužel mobil nemá automatické nastavení podsvícení, takže zatímco v místnosti si ručně nastavíte skoro minimální svítivost, tak venku na sluníčku budete muset pořádně přidat. Naštěstí je nastavení podsvětlení hned po ruce v roletovém Android menu.

Vím, že různé nástavby Androidu jsou (nebo byly) často kritizovány pro svoji paměťovou nenažranost, pomalost atd. Za S3 mini mohu prohlásit, že TouchWiz Nature UX šlape naprosto bez problémů a plynule.

Bohužel nemám zkušenosti s čistým Androidem, takže nevím co všechno jeho prostředí umí, ale TouchWiz zvládá na ploše widgety které umí roztahovat dle potřeby a ikony aplikaci – to vše zarovnává do mřížky. Velmi pěkná je možnost vytvářet složky, jak na ploše, tak v menu aplikací. Co považuji za naprosto geniální a chybí mi třeba na iOS, je možnost skrývat ikony v menu aplikací, takže všechny ikony které mám na ploše v menu aplikací skrývám, což činí menu poměrně přehlednější. N900 umí na plochu přidávat i zástupce kontaktů nebo webových stránek, zde je tuto funkcionalitu potřeba řešit widgety. Co mi chybí je možnost mít v roletovém menu ikony zástupců aplikací (možná to bude umět přidat nějaká aplikace). Tuto funkci jsem u N900 používat například pro spouštění konzoly, souborového manažeru, či aktivaci LED blesku jako svítilny. Nyní je nutné tyto ikony umístit na některou z ploch, nebo šátrat v menu aplikací. Počet ploch je omezen na sedm, ale já zatím využívám jen pět (zvyk z N900, kde byly jen čtyři), takže zbylé dvě jsem odstranil dokud nebudou potřeba.

Každopádně celé prostředí působí přehledným dojmem, grafické prvky jsou velmi pěkné a dostatečně velké. Velikost písma lze nastavovat, takže snad uspokojí slepýše i rysa ostrovida. Opravdu se mi velmi líbí.

To co je nejčastěji potřeba (jako například aktivace WiFi, Bluetooth, GPS atd.) je k dispozici v roletovém menu, kde se zobrazují i další události. Toto menu je oproti iOS obrovská výhoda Androidu. iOS to sice také časem odkoukal, ale jeho použití je poměrně omezené.

Co mě naopak irituje je potřeba mít oddělené aplikace pro SMS, IM, Skype atd. Toto bylo v N900 (a například WebOS) mnohem lépe vyřešeno. Jen jedna aplikace a vše pěkně na jednom místě.

Za velké mínus považuji chybějící LED pro indikaci zmeškaných událostí. Telefon sice umí zavibrovat pokud ho vezmete do ruky, ale vibrace je poměrně slabá, takže ji můžete i nezaznamenat a navíc v tom už není moc rozdíl jestli telefon jen vezmete do ruky nebo navíc zmáčknete tlačítko pro rozsvícení displeje. Toto je opravdu fail.

Patlání po displeji pro mě není úplně nové, ale vždy jsem dával přednost hardwarové full QWERTY klávesnici. Nicméně Samsung nabízí hned několik metod zadávání textu. Můžete použít klasické datlování na softwarové klávesnici, rozpoznávání psaného textu, diktování, ale hlavně SWYPE. Šílenec co udělal algoritmus pro SWYPE musel být bedna a musím říct, že to je prudce návykový způsob psaní. SWYPEování v angličtině je dokonalé, v češtině trochu kulhá, ale to se snad postupně poddá s tím, jak se mobil bude učit nová slova. Jedinou vadou na kráse je pro mě QWERTZ klávesnice. Jsem zvyklý na českou verzi QWERTY a psát na QWERTZ pro mě představuje peklo. Kontaktoval jsem ohledně toho podporu Samsungu a budu doufat, že v nějakém nové verzi OS se QWERTY s podporou SWYPE objeví.

Asi vás bude zajímat výdrž na baterku. No není to nic moc, ale přeci jen o něco lepší než u N900. Vydrží mi celý den (přes noc vždy nabíjím) s tím, že jsem neustále připojen na internetu přes rychlá data nebo WiFi, zapnutý GTalk, kontrolují se emaily a další online služby jako například sociální sítě. K tomu si běžně přehraji jedno nebo dvě alba ve FLAC, ráno po cestě do práce si přečtu co je ve světě nového a totéž cestou z práce. Mezitím vyřídím nějaké emaily, Google Plus, Twitter atd., čili běžná činnost.

Pro nás Linuxáky může být zklamáním absence USB mass storage. Když nepočítám WiFi, BlueTooth, případně NFC, tak Galaxy se s počítačem domluví jen pomocí MTP nebo PTP protokolu. Ačkoliv podpora těchto protokolů se v Linuxu zlepšuje (např. podpora v Dolphinu v KDE 4.10.x), není to zdaleka ideální. Navíc to vypadá, že Samsung implementuje MTP trochu specificky, takže mi přenos souborů zatím spíše nefunguje. Nicméně třeba Amarok se s Galaxy domluví. Nejmenší cesta odporu je tedy vytáhnout z mobilu SDkartu a na tu data nasypat, nebo použít FTP.

Nebudu popisovat standardní Google a jiné aplikace, které se nacházejí na každém Androidu, ale zmíním Funkce které má tento Samsung navíc a kterými se chlubí. Také zhodnotím základní funkcionalitu, jako aplikace pro volání, SMS atd.

Nejprve Samsung specialitky:

  • Pop Up Play – video přehrávač umí speciální režim, kdy přehrává video v malém okně nad ostatními aplikacemi. Okno lze přesouvat, takže lze video sledovat i při jiné práci na mobilu (zajímavé, ale myslím, že celkem k ničemu).

  • Přímé volání – dělá přesně to co píše Samsung, tedy pokud jste v něčím kontaktu, nebo někomu píšete zprávu, stačí přiložit mobil k uchu a ten začne dotyčného automaticky vytáčet.

  • S Voice – taková Samsung Siri. Stejně jako tato slečna nebo paní od Apple ani S Voice neumí česky. Trošku jsem si s tím zkoušel hrát, ale s mým koloniálním přízvukem prostě bez šance. Čili, umí to pěkné věci, ale pro běžného Čecha naprosto nepoužitelné. Zkrátka zapomeňte, že nějaký S Voice existuje.

  • Inteligentní upozornění – jsem již zmiňoval u povzdechu na chybějící indikační LED. Je to jen slabá náhražka :-/

  • S Beam – snadné sdílení obsahu mezi dvěma Sasungy. Ani tuto funkci ani NFC jsem zatím neměl možnost vyzkoušet. Až budu mít praktickou zkušenost, tak tyto informace doplním.

  • Sledování aktivity – mobil v určitých intervalech sleduje, zda se díváte na displej a pokud ano, tak jej nevypne. To je jedna z funkcí pro které jsem zvolil právě tento Samsung. Funguje to celkem slušně, tedy pokud není v místnosti tma nebo za vámi nesvítí ostré světlo (například okno).

  • Gesta – mobil rozeznává řadu gest, např. při zatřesení mobilem aktualizuje widget počasí atd., poklepáním na horní hranu přístroje se přesune na začátek seznamu nebo stránky a další. Všechny tyto funkce jsou pěkně popsány a uživatel je na ně upozorněn jakmile narazí na aplikaci kde by se daly použít, takže není potřeba studovat manuál.

A nyní něco k základním aplikacím:

  • Telefon – telefonní aplikace asi nemá moc čím překvapit. Je dělená do záložek, kde na té první naleznete numerickou klávesnici pro zadání telefonního čísla, která při psaní čísla automaticky prohledává telefonní seznam a nabízí kontakty, které se shodují. Moc se mi líbí, že psané telefonní číslo je na displeji děleno do trojic pro lepší přehlednost. Následně můžete zvolit hlasové či video volání. Jednotlivým číslům numerické klávesnice je možné přiřadit rychlé volby, které se vyvolávají dlouhým podržením. Pod jedničkou se vždy skrývá hlasová schránka a nelze odstranit, což je škoda, protože ji nepoužívám a zbytečně tak zabírá místo pro důležitější kontakty. Pod druhou záložkou nalezneme seznam přijatých, odchozích a zmeškaných hovorů, které můžete rovnou kontaktovat, ať už telefonicky nebo pomocí SMS. Třetí záložka je určena pro oblíbené kontakty, no a nakonec pod čtvrtou je kompletní telefonní seznam uložený v mobilu – viz dále v popisu aplikace Kontakty. Velmi kladně hodnotím velikost a barevné zvýraznění všech prvků, takže nemá problém ani člověk s velkými tlapami nebo někdo s horším zrakem. Pokud vás někdo prudí je možné nastavit si blokování jeho čísla.

  • Kontakty – ačkoliv Telefon a Kontakty naleznete pod dvěma ikonami jedná se o tutéž aplikaci, jen s tím rozdílem, že v Kontaktech se nezobrazují zmeškané hovory, ale místo toho jsou skupiny kontaktů. Každá skupina i jednotlivý kontakt mohou mít samozřejmě vlastní vyzváněcí tón a pravidla pro vibrace. V adresáři se můžete pohybovat ať už obligátním skrolováním seznamem jmen nebo abecedním listem na pravém kraji obrazovky zvolením požadovaného počátečního písmena jména či příjmení (v závislosti na vámi preferovaném nastavením řazení kontaktů). Samsung nezapomněl ani na vyhledávání v kontaktech. To umí hledat nejen podle jména a příjmení, ale také podle dalších informací ve vašich kontaktech jako telefonní číslo, přezdívka, adresa atd. Telefon samozřejmě umí agregovat kontakty z řady zdrojů, ať už SIM karta, paměť telefonu, Google, Facebook atd. To je na jedné straně fajn, na druhé straně to vytváří bordel. Naštěstí si můžete nastavit to co se má vlastně v adresáři zobrazovat, takže palec nahoru.

  • Zprávy – tolik oblíbené SMS můžete psát právě zde. Zprávy se zobrazují jako konverzace. Pokud konverzaci otevřete jsou jednotlivé zprávy v bublinách se zobáčkem směrem doprava nebo doleva, podle toho zda se jedná o zprávu odeslanou vámi nebo o odpověď (tvar a barva bublin, případně pozadí konverzací lze nastavit). Pokud do zprávy vložíte nějaký obrázek nebo jiný soubor stává se ze zprávy automaticky MMS. Pokud místo telefonního čísla kontaktu zadáte jeho emailovou adresu je zpráva odeslána jako MMS na zadaný email. Potvrzení o doručení případně přečtení zprávy je třeba zapnout v nastavení, implicitně zapnuto není! Zda se má zpráva odesílat s diakritikou nebo se má diakritika ořezávat lze rovněž nastavit. Rozepsané zprávy se ukládají do konceptů, takže o váš výtvor nepřijdete, pokud vás při psaní něco vyruší. Další pěkná vlastnost je možnost uzamknou zprávy které si nechcete třeba omylem vymazat. Pokud rádi praktikujete vydírání nebo jednáte s mafií, tak jistě oceníte možnost napsat zprávu a nastavit ji čas odeslání, takže až budete svázaní a zavření v kufru auta uhánět k přehradě Orlík předpřipravená zpráva o pomoc se sama odešle. Co mě příjemně překvapilo je jakýsi spam filtr, kde si můžete nastavit nejen kontakty od kterých nechcete dostávat zprávy, ale i slova či fráze z těla zpráv, které se mají zahazovat – to je ideální pokud vás přítelkyně / přítel nebo partner obtěžuje svými perverzními SMS. Jen si dejte pozor aby vám manželka tajně nenastavila filtr na věty jako “pojď na pivo” a podobně. Někdo může ocenit možnost nastavit tlačítku hlasitosti funkce zvětšování/zmenšování písma ve zprávách. Samozřejmostí je možnost nastavení tónu SMS, opakování, vibrace, podpis atd. Ve zprávách lze také vyhledávat. Pokud snad někdo používáte Cell Broadcast zprávy jsou rovněž podporovány, já o nich slyšel prvně.

  • Email – pro svůj soukromý Gmail účet používám aplikaci od Google, ale email klient telefonu používám pro firemní Exchange účet. Aplikace nenadchne, ale ani neurazí. Umí konverzace, umí nastavit řazení emailů podle data nebo řady dalších parametrů a pokud vám nevyhovuje velikost systémového písma, můžete si v emailu nastavit jinou. Pochopitelně lze nastavit i automatické vkládání podpisu, které umí formátování písma, takže klidně použijte vaši firemní šablonu. Při psaní máte rovněž k dispozici základní formátování písma. Když smažete email přepne vás to zpět na seznam emailů nikoliv na další zprávu – a to je přesně jak to mám rád. Pokud máte ikonu email klienta na ploše nebo v liště možná oceníte indikaci počtu nepřečtených zpráv přímo na ikoně. Tón upozornění na nový email lze také nastavit. Suma sumárum, není to nic moc, ale proti té bídě kterou znají třeba uživatelé iOS zařízení je to nebe a dudy (když jsem poprvé  spustil email klient na iPadu, tak jsem myslel, že je to vtip).

  • Kalendář – respektive “S plánovač” – je stejně jako Email poměrně jednoduchá aplikace (i když pro majitele jablečných zařízení se svojí komplexností opět blíží raketoplánu). Stejně jako v případě kontaktu umí i S plánovač agregovat všechny vaše kalendáře a je jen na vás, které si budete zobrazovat. Položky jednotlivých kalendářů jsou tradičně odlišeny barvami. Na výběr máte několik druhů zobrazení ať už jako jeden den, týden, měsíc, rok, nebo jako souvislý seznam po sobě následujících událostí, či seznam úkolů. Ke kalendáři patří i widget na plochu. Sice se mi, co se týká přehlednosti, nelíbí tolik jako widget z N900, protože umí zobrazovat jen aktuální den (kdežto N900 zobrazuje kontinuální seznam a nesplněné úkoly), ale na druhé straně můžete se den po dnu přepínat tam a zpět a umožňuje přidat událost bez otevření S plánovače. Samotné vytvoření události pak obsahuje vše potřebné, tedy do kterého kalendáře se má přidat, jméno události, ikonu události (například dort pro narozeniny atd., ikona je vidět v kalendáři), termín od – do (nebo celodenní, případně opakování), připomenutí – jedno nebo několik, místo události (manuálně nebo umí spolupracovat s GPS), samotný popis, lze přidat další účastníky, zda máte být zobrazen jako zaneprázdněný, zda se jedná o veřejnou či soukromou událost a nakonec lze připojit obrázek. Obdobně lze přidat i úkol.

  • Hodiny – zdánlivě nepodstatná aplikace, ale o to více potěší, když nejen funguje tak jak má, ale umí i něco navíc. Základní funkcí je samozřejmě budík. Můžete si jich nastavit kolik je libo. Mají nastavitelné opakováním dle vašich potřeb a pochopitelně si můžete zvolit i melodii. Další funkcí je Světový čas, kde si můžete nastavit několik míst pro které se vám bude zobrazovat aktuální čas. Pokud si necháte doma svoje stopky Galaxy je zastoupí – pěknou fičurou je poznačení časů pro jednotlivá kola. No a nakonec nemůže chybět časovač, aby třeba vaše vejce na měkko byly vždy perfektní. U časovače si můžete nastavit zvuk upozornění a odpočítávání pokračuje i na pozadí.

  • Souborový manažer – jmenuje se “Moje soubory” a opět se jedná o poměrně jednoduchou aplikace, která ale dobře dělá to co má. Můžete si nastavit cestu ke složce s obrázky, videem, hudbou a dokumenty a tyto odkazy se budou ukazovat na domovské stránce souborového manažeru po jeho spuštění. Samozřejmě si můžete nastavit i další vlastní oblasti. Aplikace umí kopírovat, přesouvat, mazat a sdílet soubory. Lze nastavit zda se mají zobrazovat skryté soubory a přípony souborů. Pokud vyžadujete další funkce, musíte se poohlédnout jinde.

  • DLNA – Galaxy umí fungovat jako DLNA server pro video, hudbu a obrázky. Ocenil jsem, že nedovolí připojení každému zařízení, ale pokud je v síti něco co se připojuje k DLNA zobrazí dialog a umožní vám ho přidat do schválených nebo zablokovat. Bohužel neumí přes DLNA posílat i titulky k videu, to je velká škoda.

  • Hudební přehrávač – umí playlisty, zobrazení alb podle autorů, adresářů atd. Samozřejmostí je ekvalizér. Velké plus je pro mě podpora OGG a FLAC v základu. Obaly alb si hledá sám na Internetu a bohužel ignoruje ty vložené v souboru nebo obrázek v adresáři s albem (palec dolů). Umí dohledávat další informace o albech a internetu s můžete přehrávat i hudbu z DLNA serveru.

  • Video přehrávač – poradí si s MKV a umí zobrazit v MKV integrované titulky. Také umí titulky externí – přičemž nemá problém s žádným běžným kódováním titulků, tedy UTF8, ISO8859–2 a CP1250 (velká pochvala). Stejně jako hudení přehrávač umí přehrávat z DLNA serveru. Na FullHD bohužel zapomeňte, na to nemá Galaxy dost páry.

  • Fotoaparát – nastavení a funkce fotoaparátu jsou celkem bohaté, ani je nebudu rozebírat, protože vám nebude nic chybět. Snad jen HDR, ale to by stejně bylo zbytečné, protože kvalita fotoaparátu je průměrná. N900 nebyl také žádný zázrak, ale pokud bylo dobré světlo a nezoomovalo se, tak 5 MPix s optikou Carl Zeiss umělo dělat hodně pěkné fotky. Galaxy není špatné, ale tomuto se nemá šanci vyrovnat. Dnes už je bohužel pravidlem, že mobil postrádá hardwarovou spoušť fotoaparátu, ani ji nelze namapovat na jiné tlačítko.

Jaký je tedy můj závěr? Samsung Galaxy S III mini je rozhodně dospělý smartphone. Výkonem hardware se samozřejmě nemůže měřit s highendem, ale ve své střední třídě se jistě neztratí. Navíc funkce a softwarová výbava ho řadí k tomu nejlepšímu co lze ve střední třídě koupit. Jedinou cenou na kráse by mohla být cena – dokázal bych si představit, že by se mohl prodávat třeba o dva tisíce levněji, než téměř za osm tisíc. Nicméně měl jsem možnost pracovat i s několika dalšími  middleend a lowend smartphony s Androidem a setkával jsem se u nic s řadou chyb a nestabilitou systému, ale u tohoto Samsungu něco takového nehrozí, funguje naprosto spolehlivě a stabilně a to možná za nějakou tu korunu navíc stojí.

Na závěr tabulka pro a proti:

Pro

Vyladěný a stabilní systém

Na svoji třídu solidní hardware

Aplikační základna a funkce Samsung telefonů.

I s TouchWiz je rychlý

Proti

Chybí indikační LED

Nemá automatickou regulaci podsvícení

Slabší fotoaparát

Pohlídejte si

SWYPE klávesnice je QWERTZ a nelze nastavit QWERTY

S Voice vyžaduje skvělou angličtinu

Neumí USB mass storage

Vydrží jen den na baterii

Pro menší tlapku může být problém ovládání jednou rukou

Sdílet