Hlavní navigace

Blogy

  • Warez na kolejích, kdy tohle skončí?

    Hudbu a filmy nechám nakonec a začnu softwarem. Pokud firma používá ke své činnosti nějaký drahý software, tak ho má samozřejmě legálně zakoupený. Ale když ta firma chce zaměstnance, tak vyžaduje, aby s tím softwarem už uměl. Už vidím jak si studenti koupí AutoCAD, Photoshop, Corel nebo cokoliv jiného, jenom s tím cílem, aby se s tím naučili a pak tu licenci nevyužili, protože to pak v zaměstnání dostanou jako pracovní nástroj…
    14. 12. 2007 21:08
  • Hraje Opera čestnou hru nebo podvádí?

    Firma Opera Software se rozhodla, že už má dost malých čísel a je na čase s tím něco udělat. Zavolala proto silnějšího kamaráda v podobě Evropské komise a ten by měl Microsoftu ukázat, kdo je tu pánem. Situace je poměrně jednoduchá. Opeře se prostě dlouhodobě nedaří a mezi ostatními obry je jen vyfešákovaným trpaslíkem. Už léta se snaží dostat do běžných počítačů, ale zatím to na úspěch nevypadá.
    10. 10. 2011 11:36 (aktualizováno)
  • Vydán Firebird 1.5.5

    Byl vydán Firebird 1.5.5 opravující několik (především bezpečnostních) chyb. S největší pravděpodobností je toto poslední verze Firebirdu řady 1.5.
    24. 1. 2012 11:46 (aktualizováno)
  • Když technika funguje jak má

    Zjistil jsem, že mám problém se svým řidičským průkazem. Média nás zásobují tím, jak se na úřadech tvoří fronty, jak jsou lidé laxní. Proto mne docela vyděsilo to, že si budu muset zajít řidičák vyměnit, Nicméně se s vámi chci podělit o to, jak funguje pražský magistrát a jak „angažoval“ moderní technologie a jak to ovlivnilo mne – řadového občana.
    4. 3. 2010 13:03 (aktualizováno)
  • Na soubory opravdu multiplatformně

    Jsem celkem posedlý aplikacemi, které fungují skrz mnoho platforem. Obvykle se pro každou platformu vytváří specifická verze. Narazil jsem však na užitečnou aplikaci, která je v jedné verzi pro všechny platformy. Tedy pro všechny, které podporují Javu. No nedáte si multiplatfomního správce souborů?
    23. 4. 2008 12:50 (aktualizováno)
  • Anketa Root.cz: kdo má tričko?

    Minulý měsíc probíhala na Rootu čtenářská anketa, ve které jste se mohli vyjádřit k obsahu, navrhnout nějaké změny a pomoci tak náš server vylepšit. Vylosovali jsme desítku výherců, kteří obdrží tričko! Anketa? Anketa Losovali jsme jako obvykle za pomocí linuxového random generátoru a výsledkem je desítka šťastlivců, která se během několika dní může těšit na pěkný balíček s textilem zvolené velikosti. Tady je seznam lidí, kterým můžete gratulovat…
    10. 12. 2007 12:40
  • Poňoukáme začátečníky?

    Jeden z Murphyho „novinářských“ zákonů říká, že končí-li novinový titulek otazníkem, odpověď zní ne. V souvislosti s jedním článkem, který vyšel na konkurenčním „skoro win-only“ portále se však zdá, že tento zákon nemusí vždy platit. Konkrétně mluvím o serveru zive.cz a jeho článku o knize Ivana Bíbra, zaměřené na Mandrivu 2008. Jedná se o dobře napsanou recenzi knihy a v podstatě tento autor článek napsal poutavě, že se i začátečníci začnou ptát, jestli na tom Linuxu něco není (no dobře, moc po
    28. 4. 2008 14:25 (aktualizováno)
  • Wozyho fórky

    Pamatujete film Piráti ze Silicon Valley? Utkvělo mi z něj v paměti mnoho věcí, ale asi nejvíc Steve Wozniak, jeden ze zakladatelů Apple, který je pro mne dodnes fascinující osobou. Nejen proto, že postavil de facto první osobní počítač, ale třeba i proto, že si na vlastní náklady pořídil přístroj, který po telefonu přeříkával vtipy vždy, když někdo zavolal (to bylo ještě před vznikem Internetu).
    6. 1. 2008 22:00 (aktualizováno)
  • První informace o IE8 uvolněny

    Na oficiálním blogu vývojářů Internet Exploreru se po dlouhém čekání objevily první informace o jeho nadcházející verzi. Řada lidí již dlouho zahrnovala Microsoft svými všetečnými otázkami ohledně IE8, ale nedostalo se jim odpovědi. Mlčení bylo právě včera prolomeno nadějným příspěvkem nazvaným Internet Explorer 8. Určitě jsem nebyl sám, kdo se rychle do tohoto příspěvku začetl.
    24. 4. 2008 13:18 (aktualizováno)
  • Vánoční wallpapery s tématikou Root.cz

    Ten vánoční čas, dočkali jsme zas. Ptáčci v oblacích zpívají, pastuškové vytrubují, co to nového, neslýchaného? Pozadí na ploše s vánoční tématikou? Vylepšete si desktop, ať nezapomenete na dárky! S nápadem vytvořit speciální wallpapery s vánoční a ještě k tomu rootovskou tématikou, přišel náš komiksář Petr Šimčík. Připravil pro vás celkem dva obrázky, každý s jinou postavičkou. Pokud používáte nějaký sofistikovaný nástroj pro správu pozadí, můžete je třeba pravidelně střídat…
    13. 12. 2007 9:33 (aktualizováno)