Hlavní navigace

Prohlížeč pro S60 aneb Skoro-WebKit v mobilu

24. 4. 2008 12:25 (aktualizováno) Martin Hassman

Co bych to byl za experimentátora s mobilními prohlížeči, když bych po Opeře Mini a Opeře Mobile nevyzkoušel svůj oblíbený WebKit a nenapsal k němu pár postřehů. Tady jsou.

Prohlížeč pro S60 sice neběží na čistém WebKitu, ale na skorowebkitu, správně tedy S60WebKitu.

Pro účely tohoto článku používám zapůjčený telefon Nokia 6120 classic – User Agent string: Mozilla/5.0 (SymbianOS/9.2; U; Series60/3.1 Nokia6120c/3.70; Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 ) AppleWebKit/413 (KHTML, like Gecko) Safari/413

Zobrazovací mód

Narozdíl od Opery Mobile a Opery Mini sází S60 (budu jej zde zkráceně nazývat S60, ačkoliv bych správně měl psát Webový prohlížeč pro S60) jen na jeden zobrazovací mód a to ten, na který jsme zvyklí z desktopu.

Zatímco Opera-prohlížeče se dokáží chovat buď jako mobilní nebo jako desktopový prohlížeč, S60 se tváří jako plně desktopový prohlížeč. Ostatně stejnou cestou kráčí i Safari na iPhone. S60 zobrazuje stránky podle CSS s media screen. Ostatní média (i očekávané handheld) ignoruje.

S60 bohužel nezvládá CSS3 media queries (iPhone je ale už podporuje). Webdesigner proto nemůže renderování na S60 příliš pomoci (tedy v případě, že si sám nedetekuje UA a nenabídne mu jiný CSS) a nezbývá než doufat, že to S60 zvládne sám.

A je pravda, že on ledacos zvládne. Dokonce si troufám tvrdit, že nejvíc ze všech mobilních prohlížečů, které jsem zatím testoval. Uvedu pár příkladů.

S60 a mouseover

K mému velkému překvapení S60 zvládá obsloužit i událost mouseover (ačkoliv žádnou myš nemá, jen posuvný kurzor). Tím je mu rázem přístupná řada webů, která pro svoji navigaci používá rozbalovací JavaScriptová menu (a že jich je!). Z S60 se tak snadno podívám i na své oblíbené NAVRCHOLU.cz (hurá!). Takové weby byly v Opera prohlížečích běžně nepřístupné a bylo zapotřebí přepnout se do mobilního zobrazení, ve kterém se menu zobrazilo rozbalené, abych se na webu mohl vůbec nějak pohybovat.

Mobil nemá dvojí kurzor

Ale nic není dokonalé. Můžu zůstat u zmíněného NAVRCHOLU.cz, ve kterém nejsem schopen použít vyskakovací kalendář pro zadání datumu (ten kalendář, co vám usnadňuje, abyste do inputboxu nemuseli zapisovat datum ručně). Kalendář sice vyskočí, ale než na něj přemístím kurzor a dokážu v něm vybrat nějaké datum, hned mi zase zmizí. Jeho zobrazení/skrytí je totiž spojené s událostmi na onfocus/onblur inputboxu, se kterým jsou logicky svázány.

To na desktopu funguje dokonale, protože ačkoliv mám textový kurzor blikající v inputboxu, mohu si zároveň kurzorem myši vybírat v rozbaleném kalendáři. Ovšem na mobilu tahle strategie nefunguje, tam mám kurzor jen jeden, takže když edituji textové pole, nemohu se pohybovat po stránce a ani přejít na rozbalený kalendář. Jakmile však textové pole opustím nastane onblur, kalendář se shová a já se na něj prostě nedostanu.

Předpokládám, že podobný problém bychom našli na řadě dalších webů. Já na větší zkoumání neměl čas, musím přístroj dnes odevzdat.

S60 a JavaScript

S celým JavaScriptem v S60 to je na první pohled moc dobré. S60 bez problémů zobrazí i takové JavaScriptem a AJAXem prolezlé www.mapy.cz, kde jsem s Opera-prohlížeči neuspěl.

testu CSS3 selektorů uspěl v 240 ze všech 383 testů, což na mobilní prohlížeč opravdu není zlé. Srovnat s Opera-prohlížeči nemohu, ty totiž test řízený JavaScriptem vůbec nespustí.

S60 a HTML5

O novinky svého desktopového bratříčka ale S60 zůstal ochuzen, takže například canvas neumí. Trochu paradoxně jediným z testovaných mobilních prohlížečů, který canvas umí, je Opera Mini.

Ovládání a příjemná navigace

Včera jsem si trochu stěžoval na ovládání Opery Mobile a S60 mě mile potěšil. Pod klávesou 8 se skrývá rychlý náhled na celou stránku, ve kterém si posunete viewport na příslušné místo, přepnete se zpět a můžete číst obsah (přesně tahle funkce mi v Opeře Mobile chybí!). Navigace po stránce je tak příjemná a rychlá. Velikost čteného textu si pak můžete doladit lupou.

Šířka bloků textu je dynamicky přizpůsobována velikosti obrazovky stejně jako v Opeře Mobile a Opeře Mini, takže vás při čtení textu čeká pouze skrolování dolů, případně nahoru. Posouvat se horizontálně během čtení nepotřebujete.

Nicméně v celkové ergonometrii ani S60 nedotahuje mého oblíbence Operu Mini. I u S60 musím funkce, které bych čekal rychle dostupné přes klávesové zkratky, opakovaně hledat v menu.

Horší čtení textu

Některé stránky se mi v S60 prostě čtou hůře než jinde. Například zrovna tento blog. Zde situaci zhoršuje i fakt, že odkazy na tomto blogu jsou podtrhávány pomocí spodního rámečku. Ten S60 nevykresluje nejlépe a občas jím přeškrtne řádek textu pod sebou. Možná to je jediný problém, ale zdá se mi, že i samotné písmo je na téhle stránce poněkud divně rozložené.

Hledá se favorit, znáte ho?

Zatím nedokážu mezi mobilními webovými prohlížeči určit jednoznačného favorita. Na každém jsem zatím našel nějaké nedostatky, které mi vadí. Podle mne je před mobilními prohlížeči ještě velký vývoj a na výrazného favorita si ještě chvíli počkáme.

Ovšem stále se přikláním k názoru, že začínající tuctový mobilní uživatel by měl asi nejlépe začít s Operou Mini 4 a pokud mu nebude vyhovovat, zkusit jiné prohlížeče.

Závisí to i na kvalitě vašeho zařízení (já posuzuji podle Nokia 6120). Jak zaznělo pod předchozím článkem v komentářích, máte-li dotykovou obrazovku, je škoda používat webový prohlížeč, který tento komfort neumí využít a Operu Mini nejspíš přeskočíte.

P.S.: Teď už jen potřebuji sehnat k zapůjčení iPhone se Safari, abych měl otestovanou sbírku prohlížečů kompletní 8-)

Další odkazy

Sdílet