Hlavní navigace

iWoz: za vznik Mac OS X mohl Internet Explorer

24. 4. 2008 12:26 (aktualizováno) Martin Hassman

Když jsem si na podzim ze zahraničí objednal knihu iWoz, vůbec jsem netušil, že dříve, než ji dočtu, se na našich pultech objeví její české vydání. Když bych to byl býval věděl, tak bych si byl býval počkal, ale takhle jsem alespoň srovnání obou variant použil při psaní prosincové recenze. Zde zmíním jednu zajímavost, která se do recenze nevešla.

Steve Wozniak v poslední kapitole své knihy popisuje problémy, kterým společnost Apple čelila, mimo jiné (těch problémů bylo opravdu víc) v souvislosti s nestabilitou Mac OS 7. Nestabilita tohoto operačního systému byla natolik velká, že se vedení Apple rozhodlo vyvinout zcela nový operační systém. Jak dlouho vývoj trval a jak moc to Apple asi stálo, se dočtete v článku MAC OS X je taky unix (1): Historie.

Všechno je jinak

Tolik oficiální historie. Steve Wozniak k ní dodává jeden svůj postřeh. Jakožto uživatel Mac OS 7 si všiml, že problém s nestabilitou nebyl v operačním systému samotném, ale v jedné z jeho aplikací, konkrétně ve webovém prohlížeči Internet Explorer, který tou dobou většina uživatelů používala.

Nebylo nutné mít Internet Explorer spuštěný, pouhá jeho instalace na počítači stačila k tomu, aby celý systém nečekaně padal. V případě, že uživatel IE odinstaloval a použil jiný webový prohlížeč (v té době například iCab nebo Netscape), operační systém se choval stabilně.

Tak to určitě není pravda!

Pokud si zrovna říkáte text tohoto nadpisu, vězte, že jsem při první čtení také nevěřil. Ale je to černé na bílém v českém překladu i v originále (poslední kapitola Rules to Live by / Pravidla pro život), ostatně na internetu najdete reakce.

Průzkum a nepochopení

Steve Wozniak tehdy podnikl malý průzkum, ze kterého mu vyšel tentýž závěr: kdo používá jiný webový prohlížeč než Internet Explorer, tomu operační systém nepadá. Nebylo nutné rychle vyvíjet nový operační systém, stačilo vyměnit webový prohlížeč. Steve se o tom bavil s lidmi z Apple, ale bez úspěchu. Bylo rozhodnuto.

Zajímalo by mne, zda někdo ze čtenářů nemá ve svém „muzeu“ stroj s Mac OS 7. Mohl by ho podrobit malému historickému experimentu za účasti odborné veřejnosti a pak se podělit o výsledky. Já takový stroj nemám, tak mi nezbývá než buď Stevovi věřit, nebo si říct, že prostě jen kecá. Co myslíte vy?

Související

Sdílet