Hlavní navigace

Povinná registrace u diskusí?

26. 2. 2008 11:06 Petr Krčmář

Server DigiZone.cz, který patří do stejné „stáje“ jako Root, nyní zavedl povinné registrace u diskusí. Cílem je zjistit, zda je možno tímto způsobem zlepšit klima v diskusích. Je to podle vás dobrý nebo špatný nápad?

DigiZone.cz patří ke stejnému vydavatelství jako my. Dnes redakce oznámila, že zavádí pro diskutující čtenáře povinnou registraci. Šéfredaktor se k celé věci vyjádřil:

Jde o zkušební provoz. Povinnou registraci zavádíme jako jediný web společnosti Internet Info a jsme si vědomi jejích nevýhod. Dopředu se omlouváme všem slušným čtenářům za komplikovanější přístup do diskusí. Povinnou registrací boj s nepřizpůsobivými čtenáři nekončí. Jsme připraveni diskuse na DigiZone.cz očistit od těch, co odrazují ostatní slušné autory komentářů a už nyní uvažujeme o dalších opatřeních.

Protože se jedná o velmi důležitý krok z hlediska našeho vydavatelství, rozhodl jsem se na něj upozornit a napsat něco víc. Každý, kdo sleduje diskuse na internetu, ví, že čím větší je server, tím horší jsou diskuse na něm. Internetová anonymita žene davy vpřed a diskutující si pak nevidí do úst a někdy je situace skutečně otřesná.

Extrémem pak jsou velké servery s běžným zpravodajstvím, které už pod články s konkrétní tématikou (romové, homosexualita) ani diskuse nezapínají, protože redakce už předem přesně ví, jak by taková „diskuse vypadala“.

Na Rootu to naštěstí není natolik tragické, i když provokatéři a nenechavci se vždycky najdou. Na jiných našich serverech se ale kolegové často setkávají s brutálním vandalismem, spamery (na Lupě třeba reklama na Banán webhosting – peklo), urážkami, vulgarismy a podobně.

Povinná registrace je zatím pokus a je jednou z metod, které by nám mohly pomoci s podobnými „živly“ bojovat. DigiZone se tedy z tohoto hlediska promění v TestZone a uvidíme, s čím naši kolegové za čas přijdou.

Každopádně je otázka, jak se k něčemu takovému postaví čtenáři. Jak už jsem dvakrát psal, nemůžeme se zavděčit všem. Na jednu stranu dostáváme názory, které říkají, že Root upadá a diskuse jsou žumpa, na druhé straně si pak lidé stěžují na registrace a při zmínce o nich se staví na odpor.

Nedávno diskuse na Technetu pěkně shrnul Pavel Kasík, doporučuji jeho článek k přečtení. Co si o povinné registraci a větší kontrolou diskutujících myslíte?

Jste pro registrace u diskusí?

Sdílet