Hlavní navigace

Košožrout openspejský, bacha na něj!

24. 4. 2008 12:28 (aktualizováno) Martin Hassman

„Tak nám zase zmizel odpadkový koš,“ stěžuje si dnes ráno kolegyně Janička. „Vám taky?“ ptá se Míša z vedlejší uličky, kterou postihlo podobné neštěstí.

Abyste pochopili, pracujeme v open space (čti oupenspejs). To s sebou přináší řadu (ne)výhod. Třeba, když chcete vyhodit zmačkaný papír, musíte ujít přes nějakých 20 metrů k hlavnímu odpadkovému koši. Jeden se pak za celý den s každým odpadkem nachodí.

Pokusili jsme se s kolegy systém zlepšit a po vzoru klasických kanceláří si dát pod stůl vlastní odpadkáč, který čas od času vyneseme. Paráda, teď mi stačí, když jen popojedu s židlí ke kolegovi a zpět, žádné dlouhé výlety!

Jenže, kde se vzal, tu se vzal, objevil se nám tu košožrout a bylo zle.

Co je košožrout

Košožrout openspejský (v originále známý jako basket-eater) je zvláštní chlupaté stvoření, které ve dne spí někde tiše v úkrytu a v noci se pak vydává na lov potravy. Jako potrava mu z nějakých záhadných důvodů slouží právě odpadkové koše. Je to taková hříčka evoluce, nová větev, která se vyvinula v onom relativně novém environmentu, kterým je open space.

Prostě večer ještě máte pod stolem svůj odpadkový koš a ráno po něm nejsou ani památky. (On je snad polyká celé v kuse.)

Žádost o radu

Pokud by někdo z vás náhodou měl s košožrouty zkušenosti, pokud by někdo z vás věděl, co na ta stvoření platí, dejte vědět. Není to vtip! Já i mí kolegové vám za to budeme velmi vděčni, protože nás opakovaně připravili již o několik košů!

Co se jen šušká

Nutno podotknout, že koluje i alternativní vysvětlení celého incidentu. Naše firma prý (!) zaměstnává člověka, který má mimo jiné za úkol po večerech, až zaměstnanci odejdou, projít budovu a pokud nalezne nějaký odpadkový koš (rozuměj jiný, než ten oficiální, ke kterému to mají všichni daleko), jej vzít a zabavit. Jedna má kolegyně dokonce tvrdí, že toho pána spatřila u nás obcházet a koše odnášet, když se jednou v práci zdržela o něco déle.

Je to pochopitelně zcela směšné vysvětlení a vedle teorie o košožroutovi je značně nepravděpodobné. To by totiž znamenalo, že náš management nejen že najal, ale dokonce i PLATÍ člověka, který by zaměstnancům (tedy živitelům) firmy ztěžoval jejich pracovní podmínky.

Takový menežment by nejenže zasloužil zavřít do ústavu pro duševně choré s přísnou ostrahou, ale i hromadou žalobu za týrání podřízených.

Ovšemže je to celé nesmysl! Firma s takovým managementem snad ani neexistuje a pokud, tak bych v ní snad ani nemohl pracovat. Pravidelné zcizení našich košů zavinil košožrout a basta!

Ono ten open space je vůbec zajímavé prostředí. Kromě košožrouta se tu třeba objevuje i obrazožrout. To je ten tvor, co přes noc žere obrázky, které si pověsíte na stěnu, abyste se na pracovišti cítili o něco lépe…

Pokračování příběhu najdete v článku Návrat ztraceného koše.

Sdílet