Hlavní navigace

Blogy

  • Měl jsem v ruce TouchBook!

    Kdo nevěří, ať k nám běží… tedy raději až v pondělí. Ale TouchBook skutečně existuje, měl jsem ho v ruce a je velmi zajímavý. Dnes jsem držel v ruce zařízení zvané TouchBook. Pokud jste si mysleli, že je to zase jedno z těch mnoha ohlašovaných zařízení, která svět neviděl, pak mám dobrou zprávu: TouchBook je skutečný, umí co se o něm říká, skutečně funguje a je velmi zajímavý.
    22. 10. 2009 21:25 (aktualizováno)
  • Vykrádáním k titulu - závěrečná zpráva

    Před více než pěti měsíci jsem zde na rootu (a jak jsem nakonec zjistil nejenom zde) způsobil takové malé zemětřesení. Můj zápisek Vykrádáním k titulu , který popisoval případ opsané bakalářské práce, si přečetlo spousta lidí a objevilo se pod ním více než 400 reakcí. Poté, co jsem se pídil po vyjádření představitelů školy, se jistě mnoho z vás ptalo, jak to dopadlo.
    20. 10. 2009 15:50 (aktualizováno)
  • Utekl jsem od Thawte k GPG

    Před několika lety jsem začal pro elektronickou poštu používat certifikáty od Thawte. Teď se ale změnila pravidla a tak jsem rychle utekl k otevřené konkurenci zvané GPG. V roce 2005 jsem se dozvěděl o tom, že společnost Thawte nabízí zdarma certifikáty pro podpis a šifrování elektronické pošty. Zmínil jsem se o tom tehdy v jednom článku a začal jsem ke své spokojenosti tuto metodu používat. Kdo z vás ode mě někdy dostal mail, určitě v něm najde můj elektronický podpis od Thawte.
    20. 10. 2009 12:18 (aktualizováno)
  • Proč si pořídit herní konzolu?

    Když jsem psal minulý příspěvek o tom, jak aktualizace herní konzole může dopadnout špatně, objevil se v diskuzi příspěvek, který se ptal na otázku v nadpise tohoto zápisku. Zamyslel jsem se a své důvody uvedu. Už před dvěma roky jsem se vyznal ze své lásky k Atari a počítačovým hrám a to v sérii článků A za komunistů bylo líp. Je tedy jasné, že k hraní počítačových her mám docela kladný vztah. V druhé polovině devadesátých let jsem pak přešel na plné hraní her na svém PC…
    16. 10. 2009 14:30 (aktualizováno)
  • Reklamy na Internet Explorer 8 - oni mezi sebou dokonce soutěží

    Ačkoliv jsem byl poměrně potěšen vydáním IE8, o to víc jsem zklamán přidruženou reklamní kampaní. Po povedené reklamě na Internet Explorer 7 jsem čekal něco na úrovni. Reklamy Internet Exploreru 8 od Microsoftu ani nebudu přímo odkazovat, zejména ne tu, jejíž hlavní pointa je v tom, že se v ní zvrací na podlahu.
    12. 11. 2009 0:23 (aktualizováno)
  • Když je aktualizace nebezpečná

    Jako majitel herní konzole Nintendo Wii sleduji její vývoj celkem pozorně. Slovy filmového klasika – došlo k politováníhodné události, ke které dochází maximálně jednou za 10 let. Pokud se totiž začnete zajímat o softwarové úpravy svého Wii, velmi záhy si osvojíte pojem „brick“. Je to onen pověstný Damoklův meč, který nad vámi visí v případě, že tyto úpravy se svým Wii provádíte – nenávratně své Wii zničíte a není možné jej uvést do stavu před úpravami…
    1. 11. 2009 14:39 (aktualizováno)
  • Podíly prohlížečů nejen u nás aneb rozhlédněme se okolo

    Rád monitoruji vývoj podílů webových prohlížečů. Opravdu zajímavé by bylo, kdybych mohl srovnávat vývoj v jednotlivých zemích nebo kontinentech mezi sebou. To bohužel dost dobře nejde.  Ačkoliv některé měřicí systémy taková čísla nabízí, jejich srovnávací statistiky napříč zeměmi nemají hodnotu vhodnou možná ani hrubého odhadu (navzdory tomu, jak často tato čísla přebírají média). Jsou tak prakticky irelevantní (viz třeba XiTi, Firefox a otazníky)…
    29. 10. 2009 22:17 (aktualizováno)
  • Recenze - Platební karta a jak ji používat

    Jednou z vymožeností dnešní doby je možnost používat „plastikové“ peníze. Já samozřejmě nejsem výjimkou a platební karu používám prakticky denně, i když se mi všichni snaží házet klacky pod nohy.  Protože to dostoupilo hranic normální náhody, rozhodl jsem se vytvořit tuto recenzi. Pokud je vám ouzko, přečtěte si, kolik srandy lze s platební kartou zažít.
  • Zážitky IT týpka (2)

    Cítim sa zmätený. A to poriadne. Však kto by nebol? Mesiac v novej práci, tak to by si už človek mal pamätať všetkých spolupracovníkov, žiakov, učebne, učebnice, kľúče, programy, sieťové vybavenie… skrátka všetko. Pre niekoho malina, pre iného jahoda… a ja mám z toho bolesti hlavy. Ako keby som na ňu padol z tej jahody…
  • Star Wars Uncut aneb jak se točí film po vzoru open source

    Představte si, že by se několik set fanoušků Hvězdných válek rozhodlo natočit remake dílu A New Hope po vzoru open source. Jeden fanda to sám nedokáže, ale pokud se film rozdělí na krátké scény, každou si vezme na starost někdo jiný a výsledek se spojí dohromady… Přesně to je cílem projektu Star Wars Uncut, který rozdělil film na 473 patnáctivteřinových scén (najdete je seřazené scénu po scéně na titulní stránce projektu).
    31. 12. 2009 17:56 (aktualizováno)