Hlavní navigace

SVG v Internet Exploreru není pohádka

16. 2. 2010 11:27 (aktualizováno) Martin Hassman

S SVG na Webu je to složité. Webdesigneři by dokonce mohli SVG právem označit jako propadák. Už téměř desetiletí tu s nimi je, aniž by na Webu dosáhlo byť  minimálního rozšíření. Jedním z problémů je nulová podpora SVG v nejrozšířenějším prohlížeči na světě. Můžete si říkat co chcete, ale pro webdesignery bude takový prohlížeč nekompromisním metrem.

Jenže právě situace okolo Internet Exploreru a SVG se pomalu začíná měnit. Změny bylo možné vidět postupně, tím nejviditelnějším je včerejší oznámení Microsoftu. Ale vraťme se na začátek.

Začátek roku 2009

Před rokem jsem prvně psal o tom, že IE9 bude možná podporovat SVG. Moc lidí nevěřilo. Já jsem si taky nebyl jistý, sázel jsem tak 50 %. Ono skutečně žádné viditelné důkazy nebyly, ale pokud jste si představili velkou šachovnici prohlížečů, na které jste vyznačili aktuální pozice všech hráčů a jejich poslední tahy, a pokud jste nad ní zkoušeli logicky přemýšlet, jak asi potáhnou dál, tak SVG u Internet Exploreru to na dobrých padesát procent prostě vycházelo.

Podzim 2009

V listopadu byl zběžně představen IE9. V oficiálních informacích o SVG nebylo nic, ale při hlubším zkoumání šlo zájem IE týmu o SVG objevit – viz můj článek Neoficiální zprávy o Internet Exploreru 9. Na pořadu jsou SVG, CSS transformace i canvas na HTML456. Tehdy jsem si říkal, že SVG v IE9 bude na nějakých 75 %.

Abych nezapomněl, Microsoft se také stal zlatým partnerem konference SVG Open 2009.

Začátek roku 2010

Včera Microsoft na IE blogu oficiálně oznámil svůj vstup do pracovní skupiny pro SVG u W3C. O podpoře v IE9 zatím oficiálně nic neřekl, ale když si dám vše dohromady, sázím nyní na podporu SVG v IE9 90 %. To mi plně stačí, abych mohl klidně spát, než se IE9 objeví. Co si myslíte vy?

Bude IE9 mít aspoň základní podporu SVG?

S podporou SVG v IE9 dostane SVG svou druhou šanci. Je otázkou, jak moc se chytí, protože dnes na řadu věcí lze použít takový canvas.

BTW kdo je mazaný, ten ví, že v některých speciálních případech lze SVG v IE používat už dnes. A to s pomocí některé z emulačních vrstev.

Sdílet