Hlavní navigace

Blogy

  • Reklamy na Internet Explorer 8 - oni mezi sebou dokonce soutěží

    Ačkoliv jsem byl poměrně potěšen vydáním IE8, o to víc jsem zklamán přidruženou reklamní kampaní. Po povedené reklamě na Internet Explorer 7 jsem čekal něco na úrovni. Reklamy Internet Exploreru 8 od Microsoftu ani nebudu přímo odkazovat, zejména ne tu, jejíž hlavní pointa je v tom, že se v ní zvrací na podlahu.
    12. 11. 2009 0:23 (aktualizováno)
  • Když je aktualizace nebezpečná

    Jako majitel herní konzole Nintendo Wii sleduji její vývoj celkem pozorně. Slovy filmového klasika – došlo k politováníhodné události, ke které dochází maximálně jednou za 10 let. Pokud se totiž začnete zajímat o softwarové úpravy svého Wii, velmi záhy si osvojíte pojem „brick“. Je to onen pověstný Damoklův meč, který nad vámi visí v případě, že tyto úpravy se svým Wii provádíte – nenávratně své Wii zničíte a není možné jej uvést do stavu před úpravami…
    1. 11. 2009 14:39 (aktualizováno)
  • Podíly prohlížečů nejen u nás aneb rozhlédněme se okolo

    Rád monitoruji vývoj podílů webových prohlížečů. Opravdu zajímavé by bylo, kdybych mohl srovnávat vývoj v jednotlivých zemích nebo kontinentech mezi sebou. To bohužel dost dobře nejde.  Ačkoliv některé měřicí systémy taková čísla nabízí, jejich srovnávací statistiky napříč zeměmi nemají hodnotu vhodnou možná ani hrubého odhadu (navzdory tomu, jak často tato čísla přebírají média). Jsou tak prakticky irelevantní (viz třeba XiTi, Firefox a otazníky)…
    29. 10. 2009 22:17 (aktualizováno)
  • Recenze - Platební karta a jak ji používat

    Jednou z vymožeností dnešní doby je možnost používat „plastikové“ peníze. Já samozřejmě nejsem výjimkou a platební karu používám prakticky denně, i když se mi všichni snaží házet klacky pod nohy.  Protože to dostoupilo hranic normální náhody, rozhodl jsem se vytvořit tuto recenzi. Pokud je vám ouzko, přečtěte si, kolik srandy lze s platební kartou zažít.
  • Zážitky IT týpka (2)

    Cítim sa zmätený. A to poriadne. Však kto by nebol? Mesiac v novej práci, tak to by si už človek mal pamätať všetkých spolupracovníkov, žiakov, učebne, učebnice, kľúče, programy, sieťové vybavenie… skrátka všetko. Pre niekoho malina, pre iného jahoda… a ja mám z toho bolesti hlavy. Ako keby som na ňu padol z tej jahody…
  • Star Wars Uncut aneb jak se točí film po vzoru open source

    Představte si, že by se několik set fanoušků Hvězdných válek rozhodlo natočit remake dílu A New Hope po vzoru open source. Jeden fanda to sám nedokáže, ale pokud se film rozdělí na krátké scény, každou si vezme na starost někdo jiný a výsledek se spojí dohromady… Přesně to je cílem projektu Star Wars Uncut, který rozdělil film na 473 patnáctivteřinových scén (najdete je seřazené scénu po scéně na titulní stránce projektu).
    31. 12. 2009 17:56 (aktualizováno)
  • Záběry a poznámky z DevDay a Mozilla Campu v Praze

    Jak už nejspíš víte z Mozilla.cz nebo Twitteru, o víkendu jsme měli v Praze návštěvu. Proběhly dvě podobné akce: Prague DevDay 2009 a EU MozCamp 2009. První byla určena hlavně pro místní veřejnost (přišla řada lidí, potkal jsem např. zástupce Red Hatu, Českého rozhlasu a dokonce i českého Microsoftu), druhá byla hlavně pro zahraniční hosty. O průběhu akce se dočtete na odkazech výše, sem už jen přikládám pár fotografií.
    9. 10. 2009 7:33 (aktualizováno)
  • Zážitky IT týpka (1)

    Posledný čas trávim mimoriadne zaujímavou činnosťou – pracujem na škole ako taký ten… „počítačový školník“. Správca siete, správca harabúrd asi z roku 5 a tak. No a sem tam aj niečo odučím. Ak niekto chýba na výpočtovku… alebo ak mi niekto dovolí trošíčku sa vykecať. A na prekvapenie to so mnou nie je až tak zlé, ako by sa na prvý (a druhý, tretí, štvrtý…) pohľad zdalo.
    2. 10. 2009 18:17 (aktualizováno)
  • Jak se na internetu kašle na zákony

    Internet je i přes ohromné rozšíření a relativně dlouhou historii stále ještě divokým západem. Hlavně v oblasti nakládání se zákonem. Sleduji to už dlouho a konečně jsem se rozhodl o tom něco (původně krátkého) a jednoduchého sepsat. Berte to jako varování a kázání pro všechny, kteří na internetu fungují jako na divokém západě. Můžete odkaz na něj předávat všem, kteří byli doposud úplně mimo (většina lidí, které na internetu potkáte).
    25. 9. 2009 12:19 (aktualizováno)
  • Google Chrome Frame - už nemusíte rušit IE, stačí přidat jeden plugin

    Google právě přišel s kuriozitkou nazvanou Google Chrome Frame. O co jde? Po jejím nainstalování vám v systému stále zůstane prohlížeč Internet Explorer, ovšem bude schopen používat jádro z Google Chrome (tedy WebKit). Ostatně od toho je odvozen název pluginu Chrome Frame, čili frame, který uvnitř využívá Chrome.
    6. 10. 2009 7:33 (aktualizováno)