Hlavní navigace

RECENZE: Začínáme s JavaScriptem aneb ta nejvíc cool učebnice JS

6. 1. 2010 11:26 (aktualizováno) Martin Hassman

Knihu Začínáme s JavaScriptem v loňském roce vydal Zoner Press. Než vysvětlím, proč označuji tuto knihu tou „nejvíc cool“ učebnicí JavaScriptu v češtině, pojďme se podívat, o čem kniha je.

Jedná se o překlad Simply JavaScript (SitePoint, 2007), jejímiž autory jsou Kevin Yank a Cameron Adams. Oba mají za sebou již několik napsaných knih, navíc první z nich je technickým ředitelem SitePointu a na scéně webových vývojářů poměrně známá osoba.

Kniha Začínáme s JavaScriptem je zaměřená na kodéry, kteří relativně dobře znají HTML a CSS, ale o JavaScriptu (a programování obecně) neví zhola nic a potřebovali by. Takových je jistě dost. Kniha může něco nabídnout i těm, kteří JavaScript již občas používají, ale zhruba platí, že čím větší jsou vaše znalosti, tím méně vám kniha dá.

Obsah

Po úvodní kapitole vysvětlující výhody oddělení obsahu, vzhledu a chování na webu následuje miniaturní obecný úvod do JavaScriptu. Tím teoretické základy končí a následující část knihy je již ryze praktická. Nejprve se čtenář naučí přistupovat k dokumentu a modifikovat jej, pak přijdou na řadu události. Následují kapitoly o animacích (na nich se čtenář naučí vytvářet delší skripty neblokující prohlížeč) a práci s formuláři. Kniha je zakončena kapitolami o AJAXu, ladění skriptů a přehledu aktuálních a blížících se trendů. Vše s ohledem na podporu v nejrozšířenějších prohlížečích (včetně i takového Safari).

Nedá se říct, že by problematika byla probrána příliš do hloubky, ale to není cílem knihy. Je probrána tak akorát, aby čtenář mohl začít JavaScript používat a poradil si s problémy, na které může narazit.

Velmi chválím kapitolu o ladění skriptů, která začátečníkům pomůže ušetřit hodně času, až narazí na první problémy. Speciální pochvalu uděluji za zohlednění přístupnosti, které provází celou knihu. Je málo učebnic JavaScriptu, které by braly v úvahu i screenreadery a správné používání JavaScriptu s ohledem na ně; kniha Začínáme s JavaScriptem je jednou z nich.

Co se týče používání frameworků, zde je kniha poplatná roku anglického vydání (2007). V knize jsou sice základní javascriptové frameworky občas předvedeny, ale jen pro rozšíření obzoru. Vždy je primárně popisováno přímé používání DOMu, dokonce během knihy čtenář vytváří jakýsi vlastní jednoduchý framework. To není na závadu, ale zdůrazňuji to zde proto, že někteří čtenáři by dnes již mohli používání frameworků striktně vyžadovat.

Kniha chce být cool

Je zaměřena na mladou generaci a snaží se být cool, kde to jen jde. Jak se to projevuje?

  • První program tak nevypisuje „Hello world!“, nýbrž „Arnie říká ahoj!“ (Arnie to jako Arnold Schwarzeneger),
  • narazíme na slůvka jako h4×0r,
  • javascriptové pole je popsáno jako polička s cédéčky,
  • podmínky jsou vysvětlovány na příkladech s věkem (např. if (age > 17 && age < 21) {alert("Dost starý, aby mohl volit, ale moc mladý, aby mohl nasávat.");} ) a plná řady dalších výroků jako
  • „pojídat ovčí mozečky“ nebo
  • „mohli byste z něho dostat tik do oka“, případně
  • „přesedneme do jiného auťáku“ nebo
  • „no to je hustý“ a další.

Díval jsem se pro jistotu do originálního vydání, zda je psáno stejným stylem. Opravdu je. Tímto vzdávám hold překladateli, panu Janu Pokornému, který se s oněmi výrazy úspěšně popral, když je musel převést do českého vydání, ačkoliv něco takového nemusel při překladu knihy o programování vůbec předpokládat.

Onu „coolovost“ nepovažuji za chybu nebo problém. Dovedu si představit, že někdo se nad tím vůbec nepozastaví nebo to přesně takhle chce. Z opatrnosti ovšem rozhodně doporučuji před koupí přečíst několik stran knihy, abyste si ověřili, že vám tento poněkud neobvyklý styl vyhovuje. Já se při čtení docela bavil 8-)

Co se už Zoner Pressu poněkud nepovedlo je obálka knihy, která obsahuje špatný název „Začínáme JavaScript“ místo správného „Začínáme s JavaScriptem“ (viz obrázek knihy výše).

Údaje o knize

Autoři: Kevin Yank a Cameron Adams
Název: Začínáme s JavaScriptem
Překlad: RNDr. Jan Pokorný
ISBN: 978–80–86815–94–7
Rozsah: 336 stran
Rok vydání: 2008
Vydal: Zoner Press

Cena: 340,–

Sdílet