Hlavní navigace

Nintendo Wii : Wii Sports

28. 12. 2009 18:23 Svatopluk Vít

Každý majitel herní konzoly Nintendo Wii ji patrně zná. Je to hra, která je přikládána ke konzoli z výroby a má ukázat, co všechno konzola umí a být tím tahákem, který vás má zlákat ke koupi. Startuji malý seriálek recenzí Wii her.

Wii Sports LogoHned na úvod – myslím, že se to Nintendu úspěšně daří. Wii Sports je právě přesně tou hrou, která vás do hraní vtáhne, ale zároveň vás neotráví a příjemně pobaví. Pokud jste založeni soutěživěji, nemusíte truchlit, můžete se také vyřádit.

Základní popis hry je asi následující – hra obsahuje celkem 5 sportů, které mohou hrát současně až 4 hráči. Postupně tedy můžete hrát tenis, baseball, golf, bowling a box. První čtyři sporty hrajete pomocí Wii Remote, na box potřebujete připojit ještě Nunchak ovladač. Když si vytvoříte svou Mii postavičku, můžete hrát samozřejmě za ni. Hru můžete hrát v ostrém režimu, můžete ale i trénovat. Největší zábava je samozřejmě, pokud vás hraje více. Na golf a bowling pak nepotřebujete ani více ovladačů, stačí jeden pro všechny.

Nenechte se zmást poměrně dětskou grafikou (obrazovky zde nenabídnu, nejde je totiž nějak jednoduše sejmout, snad jen klasickým vyfocením TV), kterou ostatní majitelé konkurenčních konzolí neskutečně zesměšňují a odsuzují. Ano, grafika je dětinská a s PS3 či XBOXem se nedá srovnávat, ale grafika není to nejdůležitější. Důležitý totiž je zážitek z hraní a ten je opravdu překvapivě velmi dobrý. Hra není plnohodnotnou simulací jmenovaných sportů, jedná se spíše o drobnější hry. Samostatné simulace sportů však na Wii existují (viz třeba golf Tiger Woods PGA, tenis Grand Slam Tennis, baseball The Biggs, box FacBreake K.O. Party apod.) a jsou mnohem  propracovanější.

Tenis

Kdo by neznal tenis. Je to ta hra, při které se pomocí pálky snažíte udržet míč ve hře a při jeho vracení na soupeřovu stranu hřiště jej umístit tak, aby byl míč nechytatelný a zároveň skončil ve vyhrazeném prostoru. Na PC se tenis ovládá tak, že pomocí Gamepadu/Joysticku/Klávesnice pohybujete hráčem a jiným způsobem ještě odpálíte míček.

Jenže na Wii máte Wii Remote, který má pohybová čidla. Zde se tenis hraje takže ovladačem prostě mácháte tak, jako by to byla skutečná pálka a váš pohyb je přenášen do konzole a na virtuálního hráče. Herních módů zde nějak moc není. Můžete si zvolit hru na jeden, až tři nebo až pět setů (nikoliv vítězných, když v posledním módu vyhrajete třetí set, hra končí). Pak je zde ještě možnost trénovat a kde musíte například míčkem přesně trefovat určitou část hřiště. Nečekejte žádné povrchy ani nějaké propracované detaily.

Baseball

Lépe by se snad hodilo Odplaování míčků basebalovou pálkou a nahazování. Klasického baseballu si zde moc neužijete. Docela soutěživé je i Homerun derby, kdy musíte odpálit co největší množství homerunů či nasbírat co největší množství metrů z jednotlivých odpalů.

Golf

Golfová simulace je vcelku věrná a dá se s ní zabavit na celkem dlouho. Obsahuje několik hřišť a je to jedna z nejlepších, jakou jsem kdy hrál. Nemyslím tím nutně graficky, ale prožitkem.

Bowling

Myslím si, že bowling je nejpovedenější hrou, kterou v balíku Wii Sports naleznete. Díky Wii Remote máte opravdu pocit, že házíte koulí do dráhy. Ano, reálnému hraní se to nevyrovná, zároveň však vím, že strávit hraním bowlingu na Wii silvestrovský večer s rodinou, není nemožné. Tohle je jednoznačně největší tahák. Povedená je i tréninková hra, kdy máte za cíl v několika postupných kolech shodit co nejvíce kuželek.

Box

Box je v provedení pro Wii Sports takovou drobnou odchylkou. Zatímco při hraní předešlých her jste si plně vystačili s Wii Remote, na boxování musíte ještě připojit Nunchuk. Pak se realita boxování opět přiblíží. V každé ruce máte jeden ovladač. Jede se klasicky na několik kol. Vyhrát můžete K.O. nebo na body. Zajímavý je i trénink s automatickým boxovacím robotem.

Pokud to vezmu za svou osobu a členy naší domácnosti, nejvíce jsme si oblíbili bowling. Ten je co do reálnosti asi nejblíže skutečnosti, dobře se hraje i Golf. Celkově jsou Wii Sports dobrou ukázkou možností bezdrátových ovladačů a troufám si tvrdit, že předevšm tato hra stojí za brovským úspěchem konzole Nintendo Wii. Právě na základě hraní Wii Sports se řada lidí rozhodla do Nintendo Wi investovat.

Ovšem to ještě nevěděli o Wii Sports Resort

Pokračování příště

O Wii Sports si můžete přečíst i na Wikipedii.

Sdílet