Hlavní navigace

Témata označená nálepkou knihy

  • Knihovníci

    Pirátská komunita je svého druhu tvořivá. Nejen, že získává a šíří materiál, ale taky ho přepracovává, katalogizuje, vyspravuje a tříbí. Elektronické knihy jsou dostupné ve velmi různé kvalitě. Nejhrubší jsou jednotlivé stránky knihy přefocené nekvalitním digitálním foťákem. O něco lépe jsou na tom jednotlivé stránky knihy naskenované na stolním scanneru…
  • Kreslenie drobnej grafiky v editore Pinta

    Kedysi dávno, keď kraľoval operačný systém Windows vo verzii 3.1, vyzerali počítače trochu inak ako dnes. Ostatne, stačí si pozrieť niečo z článkov o histórii tu na Rúte či inde. Jedna z vecí, čo ma vtedy bavili, bolo úplne jednoduché machlenie v programe podobnom skicáru. Výsledkom ale nebola bitmapa, ale ikonka (.ico). A tak som veselo machlil a zhotovoval nejaké tie jednoduché kresbičky, ukľadaním pixelu vedľa pixelu.
    2. 6. 2013 11:00 (aktualizováno)
  • Tvůrčí psaní pro každého 3

    O předchozích dílech Tvůrčího psaní Markéty Dočekalové jsem se tu už kdysi zmiňoval. Oba dva díly se líbily, tak jsem se začetl i do třetího. Třetí díl se z celkové série poněkud vymyká. Soustředí se na specifickou formu psaní – psaní scénářů pro televizi. Oproti předchozím dílům se prakticky nevěnuje psaní jako takovému, ale problematice, kterou psaní pro televizi přináší počínaje složením typické televizní redakce a konče autorským zákoníkem.
    12. 10. 2011 0:51
  • Chce sa vám platiť za e-knihy?

    Elektronické knihy sem, elektronické knihy tam. neviem, ako je to rozšírené, nemám presné čísla, no hovorí sa o tom čoraz viac. Podobne ako je to s Ubuntu. Už na to narazíte hocikde, s kamarátmi pri pive či pri vypočutí si hádky niekoho v mestskej hromadnej doprave :) Tak trochu rozmýšlam nad tým, že či je správne zaplatiť si za elektronické knihy. Skúsim to trochu preniesť zo všeobecnosti na nejaký príklad…
    23. 5. 2011 9:17 (aktualizováno)
  • Ponuka kníh na rok 2011

    Hrám sa na vydavateľstvo, aj tak by sa mohla povedať moja snaha. Nedávno som písal blogpost o tom, že sa pracuje na voľnej a dúfam zaujímavej trilógii, nazvanej Vodná planéta. No a dnes by som rád informoval o tom, čo vlastne mám v pláne napísať v roku 2011. Prajem príjemné čítanie – a samozrejme budem veľmi rád, ak sa vyjadríte.
    19. 4. 2011 13:33 (aktualizováno)
  • Vodná planéta - voľná trilógia

    Neviem, naozaj neviem, akým spôsobom sa robí na blogoch taká naozaj dobrá a slušná reklama. Môžem len dúfať, že to, čo teraz načmáram, nikoho neurazí. Otvorene, rád by som spropagoval jednu stránku, konkrétne nasledovnú: http://knihy.greenie.sk Prečo takto otvorene? Akosi nemám v láske tie rôzne podivné reklamy, ktoré sa hrajú na dobré – a snažia sa aj agresívnym spôsobom vnútiť niečo, čo nikto nepotrebuje…
    5. 4. 2011 22:47 (aktualizováno)
  • Čistě subjektivní recenze IT knih

    V létě se občas stane, závisle na množství volného času, že se člověk jen tak povaluje, např. u vody. A aby u toho povalování nebyla nuda a člověk načerpal nějaké nové informace, tak jsem si objednal tři knížky. Pravda, nejsem žádný velký čtenář, ale tahat s sebou pořád notebook, nebo dokonce číst PDF v PDA, to se mi nechtělo.
    23. 8. 2010 13:21 (aktualizováno)
  • Prezentace a zen (recenze)

    Překlad knihy Garra Reynoldse češtiny mne zaujal. Už jen proto, že v češtině toho o prezentacích moc nenajdeme a já se o tuhle oblast tak trochu zajímám. Podotýkám, že název knihy není žádný laciný trik, najdeme v ní totiž něco o prezentacích i o zenu. Kniha je nejen pozastavením se na tím, proč je většina dnešních prezentací zcela špatně (s čímž se ztotožňuji), ale také ukázkou cesty, jak je dělat lépe. Jedná se o svěží čtení plné ukázek a inspirace.
    9. 5. 2010 11:12 (aktualizováno)
  • Umíte najít dobré knihy k tématu? A zkusili jste možnosti Amazonu?

    Jsem knižní fanda a dokážu trávit čas procházením knihkupectví, e-shopů a hledáním knižních skvostů. Nedávno jsem objevil netradiční způsob, jak prostřednictvím Amazonu najít zajímavé knihy k tématu. Není třeba si nic objednávat, stačí na Amazonu mít účet. Amazon si totiž trochu hraje i na sociální síť. Jakmile jsem si vytvořil profil, mohl jsem přidávat přátele, vytvářet seznamy, udržovat kalendář akcí atd.
    16. 2. 2010 11:30 (aktualizováno)
  • Ray Bradbury: Zen a umění psát (recenze)

    Pokud chcete umět dobře psát, čekají vás roky dřiny. Tato kniha vám může být pomocnou rukou. Napsal ji mistr pera Ray Bradbury (Marťanská kronika, Pampeliškové víno) a jmenuje se Zen in the Art of Writing. Vyšla i v češtině pod názvem Zen a umění psát; tato recenze se týká anglického originálu. Jedná se o sbírku esejí z autorova profesního vývoje. Popisuje Bradburyho zkušenosti z doby, kdy se sám učil psát, a hledal svůj styl…
    8. 5. 2010 21:50 (aktualizováno)