Hlavní navigace

Umíte najít dobré knihy k tématu? A zkusili jste možnosti Amazonu?

16. 2. 2010 11:30 (aktualizováno) Martin Hassman

Jsem knižní fanda a dokážu trávit čas procházením knihkupectví, e-shopů a hledáním knižních skvostů. Nedávno jsem objevil netradiční způsob, jak prostřednictvím Amazonu najít zajímavé knihy k tématu.

Není třeba si nic objednávat, stačí na Amazonu mít účet. Amazon si totiž trochu hraje i na sociální síť. Jakmile jsem si vytvořil profil, mohl jsem přidávat přátele, vytvářet seznamy, udržovat kalendář akcí atd.

Pomiňme zda to je nebo není opravdová sociální síť. Pro mě jsou tou klíčovou a jedinečnou funkcí seznamy. Mohu si vytvářet seznamy knih (resp. čehokoliv, co na Amazonu najdete, ale já kupuji hlavně knihy), tyto seznamy mi pomůžou najít dobré a zajímavé knihy na dané téma.

Je to snadné. Řekněme, že mě zajímají knihy o psaní. Vytvořím tedy seznam knih o psaní, které již znám. Čím lepší ty knihy budou, tím lépe pro nás. Mně se podařilo zanést několik knih, které patří k tomu nejlepšímu, co existuje, společně s dalšími knihami, které sice nejlepší nejsou, ale nepřipadly mi špatné. Seznam pojmenuji nějak smysluplně, v mém případě Books about writing. A to je všechno.

Ve sloupci napravo označeném „More  Listmania!“ se objeví seznamy jiných uživatelů na podobné téma. Když si je projdu, objevím řadu dalších zajímavých knih k tématu.

Vypadá to jednoduše, ale dle mých prvních pokusů vše funguje lépe, než byste čekali. Zkuste si to sami. Jistě znáte nabídku „pokud si kupujete tuto knihu, mohla by vás zajímat i tahle další“. Často funguje dobře, jenže já nikdy nehledám nějakou další knihu k tématu. Já hledám, jaké dobré (resp. nejlepší) knihy k tématu existují. V mi pomohly až uživatelské seznamy Amazonu.

Nevím, proč to vychází tak dobře. Možná proto, že párování seznamů knih se provádí snáz než párování dvou jednotlivých knih. Možná proto, že zde je více zahrnut lidský faktor a s ním i selekce (vytvářím-li seznam knih, zahrnu do něj spíše ty lepší kousky). A možná i proto, že jsem tuhle techniku zatím nezkoušel na nějaká opravdu úzce oborová témata (pokud žádné podobné seznamy neexistují, těžko něco najdete).

Při hodnocení je samozřejmě také nutné zapojit lidský faktor. Sleduji, jaké mají knihy hodnocení, provádím selekci, vynechávám vyložené úlety. Výsledek mě zatím vždy překvapil a byl jsem schopen nalézt kousky, které bych jinak prostě nenašel.

BTW seznamy můžete hodnotit, což může vzít algoritmus v úvahu při vybírání těch nejlepších. Když se vám některý líbí, dejte prostě palec nahoru (ve sloupci napravo najdete „Do you find this list helpful?“). A je to. Pěkná kombinace lidského faktoru a algoritmického přístupu.

Sdílet