Hlavní navigace

Gedit pro latex

19. 1. 2010 10:11 Aleš Láník

V tomto příspěvku, bych chtěl shrnout jak si nastavit gedit aby se v něm dalo „příjemně“ psát tex-ové soubory. Je mě jasné, že v diskuzi bude určitě spousta lidí psát „proč nepoužíváš program XY, který je na to stavěný“ a věřte, že je to tím že mám prostě gedit tak nějak lidsky rád :-).

Externí nástroje

Takže základem je povolit si plugin externí nástroje, který vám umožňuje namapovat si klávesové zkratky na určité akce externích programů. Např. mám na ctrl+f8 namapován make což se hodí při vývoji téměř čehokoliv, psaní texu nevyjímaje.

V těchto spouštěcích skriptech můžete využít proměnné geditu. Například $GEDIT_CURRENT_DOCUMENT_PATH vám vrátí právě editovaný dokument.

Seznam dalších proměnných zde . To se může hodit např. pro spouštění programu vlnka (viz. dále)

Při psaní tex-ového dokumentu používám externí nástroj (make control+f8) k sestavení výsledného dokumentu(ps/dvi/pdf) dále pak občas zavolám program vlna(control+f6).

Úryvky

Další užitečnou „fičurkou“ jsou úryvky. Jsou to vlastně takové templaty, které se rozgenerují při napsání určitého textu a následného stisku některé z „funkčních“ kláves (tab,ctrl,alt, …).

Příklad úryvku pro vygenerování jednoho prázdného slajdu s předgenerovaným nečíslovaným seznamem. Kde znak $„cislo“ uvozuje proměnou, na kterou gedit po vygenerování templatu zaměří kurzor. Pokud máte proměnných povícero, tak se pomocí klávesy tab přesouváte mezi nimi.

1\begin{frame} 2 \section{$1} 3 \frametitle{$1} 4 \begin{itemize} 5 \item{$2} 6 \end{itemize} 7\end{frame}

Je to vlastně taková alternativa k používání maker skrze \newcommand  viz

Vlna

Program vlna Petra Olšáka je nástroj, který vám zkontroluje váš tex zdroják a opraví některé typografické záležitosti (předložky na konci řádků, rozdělení slov na konci řádků, atd.).

Bohužel není v repositářích nicméně nezoufejte jeho instalace je až trestuhodně jednoduchá.

  1. stáhněte si zdrojáky
  2. rozbalte
  3. vytvořte Makefile pomocí ./configure
  4. make
  5. sudo make install

A je to. :-) teď už stačí jenom do konzole napsat vlna cokoliv.tex  .

Kontrola pravopisu

Opět je potřeba povolit plugin kontrola pravopisu a nastavit jazyk. Je to takové nic moc ale lepší než drátem do oka. Nicméně to není ideální řešení protože nejdřív musíte povolit spoustu tex-ových značek.

Seznam tagů

Plugin seznam tagů vám zpřístupní v boční liště seznam tagů pro různé jazyky mimo jiné i pro latex. Toto moc nepoužívám ale občas se to asi může hodit.

No a ve výsledku to vypadá takhle.

Sdílet