Hlavní navigace

Blogy

  • Jak a k čemu alternativní DNS server

    Možná už jste slyšeli o některých otevřených DNS serverech, které jsou veřejně dostupné na internetu. Já je občas používám a tak vám o některých z nich řeknu a ukážeme si, co a jak. Protože jsem notebookář, šťoural a nenechavec. Taky vím něco o sítích a tak se často a rád připojuji k různým veřejným Wi-Fi bodům. Samozřejmě jen k těm otevřeným a veřejným. O tom jaké jsou s Wi-Fi spojené bezpečnostní problémy si můžeme povědět jindy.
  • Arthur Dent vstává z mrtvých aneb recenze nového dílu Stopařova průvodce

    Představte si, že jste literární postava, kterou životem provází samá trápení. Když vás autor nechá zemřít, oddychnete si: „KONEČNĚ!“  Ovšem za pár let vás jiný autor oživí a tahá do nových trablů. Uznejte, NENAŠTVALO by vás to!? O kom je řeč? Jmenuje se Arthur Dent a byl oživen na planetě Zemi jen několik minut před jejím zničením.
    26. 12. 2009 20:29 (aktualizováno)
  • [CentOS] Dovecot + ManageSieve + SquirrelMail AvelSieve

    Zprovoznit podporu Sieve pro Dovecot v distribuci CentOS není úplně jednoduché. Když nainstalujete balíček dovecot-sieve, tak se sice nainstaluje podpora pro sieve, ale nikoliv jako daemon, takže pro AvelSieve nepoužitelné. Řešení je přidat podporu ManageSieve, avšak pro Dovecot v CentOS žádný takový balíček neexistuje. Řešení je poměrně jednoduché, i když ne moc systémové :-) Podotýkám, že uvedený postup jsem dělal na CentOS 5.4 64bit a dovecot ve verzi 1.1.20.
    27. 10. 2011 19:12 (aktualizováno)
  • Dobrý software nemůže být Free Software

    Na začátku tohoto kuriózního příběhu stojí Douglas Crockford (známý např. návrhem JSON), který kdysi pod vlivem tehdejších politických událostí do svého programu připsal k MIT licenci doložku „The Software shall be used for Good, not Evil“ (příklad). Tuto doložku začal používat i v jiných programech a dostala se i do nástrojů dalších autorů, kteří na nich stavěli.
    20. 12. 2009 16:01 (aktualizováno)
  • Dnes mám malé výročí: 4 roky, 8 měsíců a 19 dnů

    Zdá se vám takové výročí opravdu podivné? To jen proto, protože netušíte, co se stalo před touto dobou – stal jsem se šéfredaktorem Root.cz. Přesně před 4 roky, 8 měsíci a 19 dny (celkem 1723 dnů) jsem se stal šéfredaktorem. Pokud se vám to nechce počítat, bylo to 1. dubna 2005. Nevím jak to letí vám, ale mě hrozně.
    20. 12. 2009 9:00
  • Konečně máme vizuální nástroj na tvorbu JavaScriptu bez psaní kódu

    Setkávám se s webdesignery, kteří potřebují oživit vytvořené stránky, ale neznalost JavaScriptu (nebo programování obecně) jim v tom brání. V době javascriptových frameworků se sice náročnost drobného javascriptového programování snižuje, ale stále se jedná o bariéru. iXEdit Nástroj iXEdit si klade za cíl oživení webu bez jakéhokoliv kódování. Vše si jednoduše naklikáte. Nemožné? Podívejte se pozorně na následující video…
    29. 12. 2009 9:59 (aktualizováno)
  • Zopakujme si: w3schools.com != internet

    Nedávno se internetem začal šířit pěkný graf. Byl vytvořen jako ukázka možností frameworku Axiis pro Flash (čili hlavně pro efekt) a jeho netradiční zobrazení podílu prohlížečů vzbudilo poměrně velký zájem. I mě se ten graf líbí. Až na jednu podstatou věc. Onen graf totiž nezobrazuje podíl prohlížečů na trhu.
    16. 12. 2009 22:10 (aktualizováno)
  • JavaScript a AJAX

    Pracujete s HTML a chtěli byste své weby dostat na vyšší úroveň? Naučte se používat moderní funkce dnešních prohlížečů. Naučíme vás používat JavaSctipt a AJAX, tvořit základní skripty a ovládnout web pomocí nových vlastností. Co se na školení naučíte Syntaxe jazyka Řídící struktury, jednotlivé typy, funkce, objekty Propojení s HTML, události, funkčnost s vypnutým JavaScriptem Objektový model prohlížečů, DOM Komunikace se serverem – AJAX Ladění skriptů
    12. 12. 2011 15:27 (aktualizováno)
  • Úvod do PHP

    Jednodenní kurz Úvod do PHP je určen všem současným a budoucím webovým vývojářům, kteří se chtějí od základu seznámit s programovacím jazykem PHP. Co se na školení naučíte Jednodenní kurz Úvod do PHP je určen všem současným a budoucím webovým vývojářům, kteří se chtějí od základu seznámit s programovacím jazykem PHP. Během kurzu se účastníci naučí vytvářet webové aplikace v PHP od těch nejjednodušších až po ty poměrně složité a seznámí se se všemi klíčovými vlastnostmi jazyka.
    19. 12. 2011 15:42 (aktualizováno)
  • Ježíšek někdy překvapí aneb vánoční stavové kódy HTTP

    Celé to začala Eliška, když si na svůj web dala vánoční wishlist. Ovšem přišel s tím vlastně Michal Špaček, který na Eliščině wishlistu objevil poněkud neobvyklé přání: Pak jsem se přidal já a Honza Tichý a začali jsme sestavovat vánoční kódy pro HTTP, abychom v tom Elišku nenechali. Níže jsem sepsal ty základní, které jsme dnes vymysleli. Pro srovnání viz přehled stavových kódů HTTP, který platí po zbytek roku mimo Vánoce.
    16. 12. 2009 22:11 (aktualizováno)