Hlavní navigace

Jak vypadat líp, když dávám něco zdarma

15. 2. 2010 12:30 (aktualizováno) Svatopluk Vít

Na českém trhu existuje jistá firma, která prodává zahradní techniku. Jako každý rok láká se zákazníky k nákupu právě u ní a to speciálními dárky v podobě elektroniky pro masy. Vím, že se říká, že se darovanému koni nemá dívat na zuby, ale když ony ty zuby skoro chybí.

Tou firmou je Mountfield a letos rozdává digitální kamery a navigace. Řízením osudu jsem se dostal k tomu, že mám v ruce z Mountfieldu darovanou navigaci. Na prodejně se deklaruje, že tento dárek má reálnou hodnotu přes 6 000 Kč. Já jsem v tom obchodě nebyl, takže nevím jak přesně je to prezentováno, nicméně člověk neznalý to ihned bere jako fakt a už se mu cifry v hlavě začnou točit. Koupím si tam tohle za 10 000 a mám to vlastně za 4 000, protože 6 000 je ta navigace (nebo kamera, cena je velmi podobná).

Jenže ono je to trochu jinak, což se však dozvíte až úplně na místě. Všude v reklamních materiálech  se dozvíte, že dostanete špičkovou navigaci Dynavix Nano. Přiznám se, že tento model trochu registruju a vím, že to není ten nejnižší model, který tato firma nabízí. Takže potud reklamní tvrzení v pořádku. Jako každý šťoura jsem si otevřel domovskou stránku Dynavixu a přečetl si něco o modelu Nano. Věděl jsem, co můžu čekat a fakt to vypadá zajímavě. Model je pak standardně dodáván s mapou ČR, SR a Německa.

Takže přijdete na prodejnu, vyberete si zboží a dostanete dárek. Když si vyberete navigaci, jste podrobeni dalšímu výslechu, cože si jako k té navigaci ještě přejete. Proč? Vždyť v balení je všechno, nebo ne? A tady to začíná drhnout. V balení v Mountfieldu totiž vše zaručeně není. Musíte si dokoupit nabíječku do elektřiny (autonabíječka v balení je), pouzdro a propojovací USB kabel (tedy nemusíte, ale pak nebudete moci nabíjet jinde než v autě a z PC nezazálohujete, případně můžete poškrábat displej). Dobře, takže z ceny 6 000 stáhneme nějaké stokoruny (konkrétně skoro 5), které zaplatí zákazník na ruku.  Pak přijde dotaz na mapy, zda nechcete celou Evropu. Pokud jezdíte i mimo ty tři zmiňované státy, je dobré mapu Evropy dokoupit (občas vyrážíme s rodinou do Rakouska, takže se nám evropská mapa hodí). Ale to je jasně deklarováno, to víme a to beru jako nadstandard. Takže když se v reklamě mluv o tom, že dostanete navigaci, je tím skutečně myšleno jen to, že opravdu dostanete jen a pouze navigaci (tedy ještě autonabíječku a držák na okno). Zbytek si KUPUJETE. Jenže o tuto částku nikdo hodnotu daru neponíží. Vím, nemusíte si to kupovat, navigace bude fungovat.

A pak donesete navigaci domů a začnete zkoumat její funkce. Pokud jste studovali specifikace víte, že standardní balení obsahuje i RDS-TMC modul, ten ale v Mountfield edition není. Na e-shopu Dynavixu zjistíte, že se tam prodává za cca 460 Kč vč. DPH. Takže původní cenu 6 000 jsme snížili o 500 za „příslušenství“ a teď stahuju dalších 500 za RDS-TMC.

Navigaci spustíte a začnete procházet nastavení a zjistíte, že některé volby jsou zašedlé, tudíž nepřístupné. To mi přišlo zvláštní. Taky jsem říkal, že bych se podíval na některé ty funkce trochu blíž, přece jenom mám zkušenosti s nejlevnějším TomTomem One a tohle je o třídu výše. Jenže jsem narazil. Obraz se mi začal skládat ve chvíli, kdy jsem na stránách Dynavixu v sekci Častých dotazů narazil na tento dotaz :

Navigaci Dynavix Nano, které je k dostání v prodejnách Mountfield, není možné rozšířit o funkce bluetooth video, mp3 a FM vysílač.

Jedná se o zařízení bez těchto specifikací. Podrobné informace o navigaci Dynavix Nano pro prodejny Mountfield naleznete zde.

Takže tato navigace je oproti standardu ochuzena o některé funkce, které z ní dělají navigaci vyšší třídy. Podle těchto náznaků se obraz složil asi takto :

  • Mountfield se rozhodl, že bude ke svým věcem dávat dárek v podobě navigace. Vybral si vyšší model Nano, vypadá to lépe. Nechal si jej však upravit. Úprava spočívá v tom, že součásti, které jsou zahrnuty ve standardu, u Mountfield edition ve standardu nejsou (TMS, nabíječka, obal a vše dokupujete)
  • Dle diskuzí na internetu tam BT a FM vysílač vůbec není obsažen na základní desce navigace a z toho vyplývá, že navigace tyto funkce nemůže mít ani po nějakých SW úpravách
  • Navigace ale jinak velmi dobře funguje, není to zmetek a tohle je bez diskuze.
  • Humorné je jen to, že Mounfield se chlubí tím, že vám dává dárek v hodnotě vyšší než 6 000 Kč, ačkoliv bych to já tipnul na to, že tato verze a v objednaném objemu bude mít cenu zhruba poloviční.

Problém není ve funkčnosti, ale v tom obalamucování zákazníků. Mounfield na svých stránkách skutečně uvádí údaje o navigaci přesně tak, jak je navigace obsahuje a tam není jediný nedostatek. Problém je však v deklarované ceně, která se jeví jako ta za standardní model Dynavixu.

Nicméně je zde ještě jeden aspekt, kterého si nelze nevšimnout. Po čase se na různých aukcích objeví možnost nákupu „nových“ a „nerozbalených“ navigací Dynavix Nano za výhodné ceny (nižší než za nové kusy). Budou to kusy z této Mountfield edition. Pozor na ně, řada lidí si neuvědomí, že to není ta standardní sada od Dynavixu, ale právě ta okleštěná.

Takže se zpětně dostáváme k tomu, že Mounfield říká, že vám dává nějaký dárek v určité hodnotě, ale ten dárek tu hodnotu nemá. Další zajímavý aspekt je v tom, že k navigaci dostanete pouze roční záruku. Vím, že je to tím, že roční záruku má Mountfield vs Dynavix. Protože je však daná navigace „dárek“, nemusíte dostat záruku vůbec žádnou, je to jen na uvážení Mounfieldu. Nicméně by mne zajímalo, z jaké ceny se bude řešit  případná reklamace s vrácením peněz? Nebo je zde nějaký právník, který to vidí jinak?

Běžným zákazníkům je to asi jedno, tuhle věc neřeší, mají dárek zdarma. Brbláme jen my, IT odborná veřejnost.

P.S. : Ráno měl článek v poslední části poněkud jinou podobu, nějak se to do něj špatně uložilo. Proto jsem jej přepsal a doplnil, aby dával smysl, protože ranní verzi nemám.

Sdílet