Hlavní navigace

Nokia N900 v plném provozu 1. - Telefonování.

21. 2. 2010 13:24 (aktualizováno) Michal Breškovec

Článků a zápisků o Nokia N900 je už celkem dost, i přesto si dovolím přidat další, a to z pohledu uživatele, který si s ní přes měsíc intenzivně hraje.

Nebudu se rozepisovat o technické specifikaci, toho se po webu válí spousty a snadno si to najdete (třeba tady). Pokusím se spíš projít jednotlivé aplikace, jak se s nimi pracuje a vlastnosti telefonu.

Hned na úvod si netradičně dovolím shrnutí – N900 je PRO MĚ to nejlepší co se dnes dá pořídit. Proč, to se samozřejmě dozvíte dále. Ale nemyslete si, zdaleka nebudu jen chválit, najdou se i chyby a není jich málo.

Jistě jste si všimli, že jsem dal důraz na „pro mě“. Nebudu se rozepisovat co to znamená, spíš řeknu, kdo by z N900 asi nebyl nadšený: jste manažer, nebo puberťák, který má mobil na parádu a/nebo hraní her – kupte si iPhone, jste manažer, který potřebuje pracovat – kupte si ostružinu, nebo něco ze série E od Nokie. N900 je přeci jen série N, čemuž odpovídá i SW výbava, ale o tom si ještě popovídáme.

Často se mluví o tom, že N900 je mobil pro geeky a ano, ti z něj budou mít největší radost, ale nebojte se, i „normální“ uživatel v něm najde dobrého pomocníka s příjemným a komfortním ovládáním, jen „Linuxák“ dostane s N900 do rukou navíc i zbraň hromadného ničení.

Než začneme, dovolím si ještě malou odbočku. Na Mobile World Congress Nokia a Intel oznámili spojení Maemo a Moblinu do platformy MeeGo. Na jednu stranu je to dobrá zpráva – více vývojářů, více peněz a dvě obrovské firmy, které mají lepší šanci tuto novou platformu prosadit. Na druhou mám vážnou obavu, že Nokia hodí stávající majitele N900 přes palubu, jak má bohužel ve zvyku. Už u Maemo 6 nebylo jisté, jestli půjde na N900 nainstalovat a nyní je šance na nový OS ještě nižší.

Dost povídání na úvod, jdeme na to a pěkně od začátku.

Jistě jste už slyšeli, že N900 není ani tak mobil nebo smartphone, jako spíš počítač, který umí telefonovat. Je to tak a já patřím k těm uživatelům, kteří to vítají, protože na rozdíl od poměrně skromného telefonního a SMS provozu, internet a jiné funkce na mojí N900 jedou 24/7.

N900 je standardně přepnutá na ploše a pokud potřebujete telefonovat, musíte telefonní aplikaci vyvolat z menu, jako kteroukoliv jinou aplikaci. Pro urychlení si můžete přidat ikonu na plochu. Také je možné doinstalovat aplikaci, která umožní vyvolat telefon stisknutím tlačítka foťáku (nebudu psát název, je jich několik). Zatím poslední možnost aktivace telefonu o které vím, je nastavení tak, aby se zapínala při obrácení telefonu do vertikální polohy, alias na stojáka.

Samotná aplikace je poměrné jednoduchá – umožňuje vyťukat číslo na virtuální klávesnici, nebo vybrat kontakt ze seznamu. Na obrazovku telefonu se také ukládají naposledy použité kontakty se značkou, zda se jednalo o hovor přijatý nebo odchozí, jakou službu jste použili: telefon, Skype, GTalk, nebo chat a zda je kontakt on-line na některé z nastavených IM služeb. Takový kontakt samozřejmě můžete ihned volat, kontaktovat pomocí SMS nebo IM, či sloučit z jiným kontaktem, nebo přidat jako nový. Také můžete zobrazit detaily kontaktu, ale nelze jej odtud upravit. Ještě můžete zobrazit informace o délce hovorů. Každý kontakt zobrazuje i obrázek, nebo fotku. Pokud vám někdo volá, ukáže se jeho fotka se symbolem služby, kterou se vás snaží kontaktovat. Telefonní aplikace je jedna z mála na N900, která funguje ve vertikálním i horizontálním režimu, podle aktuální orientace telefonu. Nicméně tady možnosti N900 jako telefonu končí, pokud požadujete něco víc, máte smůlu, tedy aspoň do doby, než Nokia přidá další funkcionalitu, nebo někdo napíše jinou.

Pokud vám někdo volá a vy zrovna nechcete, nebo nemůžete hovor přijmou, můžete telefon snadno umlčet obrácením xichtem dolů. Jinak hovor přijmete pomocí virtuálního tlačítka na obrazovce. HW tlačítko byste hledali zbytečně. Během hovoru můžete vypnout mikrofon, nebo aktivovat hlasitý odposlech. Je také možné během hovoru libovolně pracovat s telefonem, protože telefonní aplikaci můžete poslat na pozadí jako kteroukoliv jinou a skvělý multitasking se o vše postará.

Jak už jste asi pochytili, telefon umí telefonovat i pomocí Skype nebo Google Talku. Postup je naprosto stejný, jako u klasického hovoru. Skvělé je, že N900 se automaticky připojuje na známé WiFi sítě, takže můžete využívat komunikací bez hranic. Můj operátor je Vodafone a jak asi víte, ačkoliv patří na našem trhu spíše k tomu lepšímu (ne, že by byl moc výběr), jeho velkou slabinou jsou předražená a tragicky pomalá data přes GPRS, v lepším případě zastaralý EDGE. Proto mě překvapilo, že i pomocí tohoto připojení je hovor přes Skype poměrně solidní. N900 má kromě fotoaparátu i druhu kamerku vedle sluchátka a často jsem četl, že není nijak využitá. Pak vězte, že to není pravda a funguje skvěle například právě pro videohovory.

Slíbil jsem, že nebudu jen chválit a to musím dodržet. Bohužel nic na světě není perfektní a ani N900 není výjimkou. Telefonní aplikaci někdy dost trvá, než pochopí, jak se má natočit. Nepříjemné prodlevy se najdou i než rozsvítí obrazovku, když vám někdo volá nebo dáte telefon od ucha, abyste jej mohli ovládat.

O telefonování to dnes asi bude vše. Příště se podíváme na plochu, respektive plochy a snad i něco dalšího. Pokud vás něco zajímá, ptejte se v diskuzi, pokusím se vám odpovědět, nebo odpověď zahrnu do dalšího pokračování.

A na samotný závěr trocha humoru. Jistě víte, že my muži jsme poměrně soutěživí a poměřujeme se v kde čem, například délce určitých částí těla, atd. Zdalipak víte, co si poměřují majitelé N900? No přeci volné místo na RootFS :-) Ehm, pro ty, co smíchy nespadli pod stůl, vysvětlím někdy příště.

Sdílet