Hlavní navigace

Češtinářův koutek

17. 2. 2010 9:49 Svatopluk Vít

Matematické hádanky na root.cz docela propaguje Petr Krčmář na svém blogu. Nemám šanci mu konkurovat, ale mám rád hrátky s češtinou, tam jsem si podstatně jistější.

Abyste mohli posoudit mou osobní sbírku matematických úloh, dám do pléna první, kterou jsem úspěšně vyřešil ve 4. třídě, když jsem se snažil dostat na MatFyz základku:

Dle Wikipedie má člověk na hlavě průměrně 110 000 vlasů (konkrétněji se tam uvádí, že světlovlasí mají průměrně 140 000 vlasů, zrzaví 80 000 vlasů). V našem hlavním městě žije podle stejného zdroje 1 285 995 obyvatel. Je ale vůbec možné, že najdeme v Praze dva lidi, kteří mají „na vlas“ stejný počet vlasů?

Sami uznáte, že tato hádanka není nic moc. Proto musím zabrousit do jiných vod. K pobavení posluchačstva, které se někde nachází, když se tam nacházím i já a mám možnost posluchačstvo „uhranout“, často vykládám historku o tom, jak je důležité umět česky (všechna ta i/y či čárky) a že to někdy může být životně důležité. Poslechněte si tento příběh :

Vyděračská skupina se rozhodla, že unese nějakého politika. Celou akci plánovala dost dlouho, ale stále nemohla najít vhodnou příležitost. Protože toho stresu bylo docela dost, rozhodl se šéf bandy odjet na dovolenou (možná jel na Bahamy, do JAR nebo do Toskánska). A co čert nechtěl, členové bandy zjistili, že jejich vytipovaný politik bude vystupovat na předvolebním mítinku v jejich městě a že bude velmi dobrá příležitost uskutečnit jejich záměr. Vše uskutečnili, politika zajali a odvezli ho na smluvené místo. Pak jeden z únosců popadl mobilní telefon a napsal svému šéfovi SMS tohoto znění : „sefe, mame ho. co s nim ted?“

Odpověď přišla vzápětí : „zabit nelze nechat nazivu.“ Druhý den úkryt bandy policie vypátrala a zajala je. A navíc si policisté počkali i na šéfa, kterého zatkli hned po příletu domů, ještě na letišti.

Když už probíhal soud, obořil se šéf na toho, co mu psal SMS.  Co se stalo, proč vás chytili? Proč jste nejednali dle mých instrukcí? A tu začal člen bandy vyprávět svůj příběh. Za všechno prý může šéf, který neumí pořádně česky nebo tomu nevěnoval pozornost. Když daná SMS přišla, nebyli spiklenci schopni určit, co jim vlastně šéf říká. A na další dotazy už nereagoval. Šéf se strašlivě naštval, že to není pravda, že instrukce byly jasné, tak kde je problém? 

Oni si totiž nebyli jistí tím, co jim šéf vlastně říká. Ono tu zprávu šlo vykládat dvěma způsoby :

Zabít, nelze nechat naživu nebo také Zabít nelze, nechat naživu. už tedy šéfe víte, co bylo špatně?

Ano to je pech a tuhle historku jsem pojmenoval"Životně důležitá čárka" a můžete na ní vidět, že interpunkce je opravdu důležitá.

Samostatnou kapitolou je unikátní spojení logiky a češtiny. Docela rád si občas přečtu přísloví, zapsaná tzv. vědeckou češtinou. Vybavím si zejména :

Inhabitanti Kolumbaria, preparování pomocí infračervených paprsků do stavu akceptabilního pro lidský metabolismus nevládnou automatickou mobilitou pro perorální požití.

Dne 2. února vydává drobný opeřenec své typické akustické signály bez ohledu na s tím spojené nebezpečí letálního poklesu tělesné teploty.

Při nadměrném zvyšování pohybu dolních končetin ve značném časovém rozpětí za účelem dosažení naplnění sloučeninou vodíku a kyslíku křivule s držadlem dojde jednoho dne k uvolnění molekul spojujících tuto křivuli s oním držadlem, čímž se jmenovaný předmět rozdělí na dva segmenty.

A mám jich ještě víc…

Sdílet