Hlavní navigace

Blogy

  • Bezpečnostní problém internetových bankovnictví

    Společnost Google vyzývá k objevení bezpečnostních děr ve svých systémech a je ochotna za objevení takové díry zaplatit nemalé peníze. Já jsem takovou díru objevil (možná nejsem první), ale i vyzkoušel v praxi na člověku, který nemá sebereflexi a hrozí mi trestním oznámením za ověření funkčnosti útoku.
    8. 2. 2018 7:28 (aktualizováno)
  • HADOOP : Kdy má cenu o něm uvažovat, kdy ještě ne.

    Otázkou experimentu, získat představu o rychlosti zpracování dat s využitím technologie Hadoop a srovnání s „klasickým způsobem”, jsem se zabýval už velmi dlouho. Vše začalo, když jsem se poprvé s Hadoopem seznámil a viděl výrazně delší dobu zpracovávání dat v nesprospěch Hadoopa. V době publikace článku už od té doby uplynuly více jak čtyři roky. Za tu dobu se mi nepodařilo narazit na nějaké srovnání, nebo se setkat s někým, kdo měl z této oblasti nějakou konkrétní zkušenost…
  • Devět nejživějších wikiprojektů v medicíně

    Wikipedii zná dnes skoro každý. Wiki ale neznamená jen encyklopedii, wikiprojekty se postupně objevily i jako nástroj spolupráce na odborných portálech nebo jako úložiště dokumentace. Stejně tak to platí i pro wikiprojekty v medicíně. Pro ilustraci: v době, kdy před téměř deseti lety pomalu vznikala česká WikiSkripta, bylo české Wikipedii již šest let a měla na kontě 100 000 článků. Jak si stojí wiki v medicíně dnes?
    23. 2. 2018 22:06 (aktualizováno)
  • Co se mi osvědčilo v roce 2017

    Rychloposunem o pár programech a jiných nástrojích, díky kterým nebyl rok 2017 zas takový opruz… Travis CI Projekt bez CI je nefunkční projekt. Travis snadno dodá Continous Integration pro projekty na githubu. Jedno z nejlepších UX (a tím nemyslím jen vzhled) pro integraci dvou webových
    31. 12. 2017 21:35 (aktualizováno)
  • Jak přejít na Linux

    Rád bych se podělil o své zkušenosti s používáním systému Linux Xubuntu. Pokusím se stručně vysvětlit své důvody pro přechod na operační systém Linux, ale i důvody kdy nepřecházet. Článek obsahuje závěrem tipy na doporučené aplikace Úplné znění mého článku vyšlo na blogu iDnes, obsah byl cílený spíše na začátečníky, ale třeba tam najdou něco zajímavého i čtenáři tady toho serveru.
    12. 12. 2017 20:07
  • Vzniká elektronická výměna informací o sociálním zabezpečení napříč EU – a ČR je zapojena!

    Hodně se teď zabýváme přeshraniční výměnou zdravotní dokumentace, ale při úspěšném poskytnutí zdravotních služeb pacientovi probíhá ještě jedna nezbytná epizoda péče: vyúčtování. Narazil jsem na informaci, že výměna dat mezi zdravotními pojišťovnami a výměna informací o sociálním zabezpečení by měla po Evropě časem běhat elektronicky. To zní velmi zajímavě, tak jsem se začetl. Podívejte se na to se mnou.
    4. 12. 2017 21:35
  • PostgreSQL: Transakce v PL/pgsql - Řešení problému s připojením

    Nepředstavitelné se stalo realitou: Dblink fungoval spolehlivě, než … Když jsem spustil svoji napsanou funkci, která rozsekávala funkčnost na několik transakcí přes dlblink, tak funkce vrátila tuto hlášku : /---codeBlock ERROR: could not establish connection DETAIL: could not connect to server: Cannot assign requested address Is the server running on host „192.643.1.434“ and accepting TCP/IP connections on port 5432…
    25. 11. 2017 5:42 (aktualizováno)
  • O Honzíkovi a Mařence... aneb příběh ze současnosti (neplést s pohádkou Karla Zemana)

    Byl jednou jeden král sv. Pavel I. a měl za ženu Mařenku. Měli spolu dvě děti starší sv. Kateřinu křtěnou Katku a mladší Lindu. Jednou Mařenka vyhledala Honzíka prostřednictvím Honzíkovy sestry, která pracovala v nemocnici. Vzpomínali spolu na dětství a vůbec jim nevadilo, že královna čeká druhorozenou dceru Lindu. Stále to spolu Honzík s Mařenkou táhli i po narození Lindy a Katka začala být vyspělá. A tehdy ještě malá Katka požádala o „pomoc“ Honzíka…
    13. 11. 2017 15:08 (aktualizováno)
  • RDBMS - Kontingenční tabulka

    Každý, kdo pracuje s daty někdy narazí na problém, že musí nastavit filtry taky, aby odpovídali realitě a podle nich vybrat data. Ne všechny cross řádky ve filtru (rozuměj náhodně pospojované podmínky) odpovídají existujícím datům. Tak zůstává pouze možnost vytvořit si pomocnou tabulku, která zahrnuje veškeré přípustné kombinace hodnot filtrů. Této tabulce říkám kontingenční tabulka.
    31. 10. 2017 8:05
  • Proč musí CMS přijít o hlavu?

    Počet kanálů, přes které konzumujeme digitální obsah, neustále roste. Nejsou to už zdaleka jen smartphony a tablety, ale také chytré hodinky, virtuální a smíšená realita, chatboti nebo Internet věcí. Mít jen responzivní web tak firmám už zdaleka nestačí. Potřebují nástroj, který jim pomůže obsah pro velké množství zařízení tvořit a distribuovat ho do nich. Tradičnímu CMS zde ale dochází dech. Bude řešením tzv. headless CMS?
    1. 11. 2017 12:54 (aktualizováno)