Hlavní navigace

Blogy

  • Analýza úniků zdravotnických dat v USA: přibývá vzdálených útoků po síti

    Před pár dny vyšel v americkém časopise Journal of Americal Medical Association (JAMA) třístránkový článek analyzující dostupné statistiky úniků dat ve zdravotnictví v USA. Celkem očekávatelně a logicky se ukazuje, že klesá počet úniků způsobených ztrátou či krádeží fyzického zařízení (počítače, flashky) či zcizením papírových záznamů a naopak stoupá počet úniků elektronických dat způsobených vzdáleným přístupem k serveru či e-mailové schránce.
    1. 12. 2018 21:53 (aktualizováno)
  • Minimalistický http server v C++

    Každý určitě má nějaký koníček. A v rámci svých koníčků člověk často dělá věci, které zdánlivě nemají smysl, nebo v dané době už jsou překonané. Prostě vynalézáme poněkolikáté kolo. Přesto to může být zábava V tomto článku popíšu, jak jsem naprogramoval minimalistický http server v C++ 17. Začalo to přitom nevině, na začátku byla snaha zobrazit obsah adresáře v prohlížeči…
    29. 9. 2018 15:39 (aktualizováno)
  • Jak je to s tou Mirkou Spáčilovou a jejími 60 %

    Mirka Spáčilová je už léta známá mezi filmovým publikem jako přísná a nesmlouvavá kritička. Říká se mezi lidmi, že prý nejčastěji hodnotí film na 60 %. Během loňského roku o ní Michal Bláha publikoval hezký příspěvek na svém blogu. Upřímně řečeno to byl spíše příspěvek o webové službě Apify, která umí web scraping. Tehdy se mi to hrozně líbilo a říkal jsem si, že se příležitostně na Apify podívám a pohraju si s tím, ať se naučím nějakou novou hračku.
    26. 10. 2018 8:35 (aktualizováno)
  • Databáze : Bludné balvany v databázi

    V mé praxi databázového inženýra narážím často na ten samý problém. „Máš pravdu chtělo by to změnit, ale nemůžeme to udělat protože …“ A následuje série důvodů objektivních i těch subjektivních.  Když se v databází se realizuje něco, co pak je nutno změnit a vy to přesto změnit nemůžete, tak těmto věcem v databázi a vůbec v programování říkám Bludné balvany.
    2. 8. 2019 11:39 (aktualizováno)
  • Produktové porovnanie IoT od Telekom a Zeon na Slovensku

    V tomto článku sa budeme venovať vyhodnoteniu jednotlivých ponúk inteligentných domácností od vyššie spomínaných dodávateľov. Za porovnávaciu vzorku sme si vybrali balíčky z radov bezpečnosti, pretože komponenty týchto balíčkov má každá spoločnosť a myslíme si, že sa radia medzi základ inteligentných domácností. Snažili sme sa vystavať čo najpodobnejšie balíčky, aj keď sa možno samotné ponuky od seba líšia.
    2. 6. 2018 14:37
  • Audio na Ubuntu Studio a na Lubuntu

    Tento příspěvek navazuje na diskuzi na zdejším fóru z roku 2015 . Od té doby jsem pokročil a dospěl k určitým poznatkům, které by mohly zajímat ostatní uživatele Linuxu. Formu blogu jsem použil na základě doporučení administrátora fóra. 1. Byl odstraněn problém s Ubuntu Studio, které převádělo 24 bitový zvuk na 16 bitů. S řešením přišel na jedné diskuzi dustin . Já jsem toto řešení vyzkoušel na Ubuntu Studio 16.04.3 LTS, podrobný návod i řada měření je ZDE …
    21. 5. 2018 10:58 (aktualizováno)
  • Analýza sentimentu - databáze českých slov s polaritou (AFINN.CZ]

    Pro několik experimentů  jsem potřeboval dostatečně rozsáhlý soubor českých slov pro vyjádření sentimentu mluvčího v psaném textu. Na internetu se lze dopátrat podobných databází, nevyhovovaly ale svým poměrně malým rozsahem, nebo kvalitou klasifikace jednotlivých slov. Po několika pokusech se dostatečně rozsáhlou databázi podařilo sestavit…
  • Programovací paradigmata

    Víte, co to jsou programovací paradigmata? Budu mít tří programátory s různou úrovní znalostí. Zadám jim stejný úkol. Tento úkol bude spočívat ve vytvoření programu pro sečtení celočíselné řady, která se nachází v textovém souboru. Programátoři jsou různě zkušení, a proto každý zvolí odlišný přístup.
    24. 4. 2018 3:11 (aktualizováno)
  • Krátce o mně a o mém blogu

    Jmenuji se Petr Suchý. Je mi (now.year – 1986) let. Jinak řečeno, právě teď je mi 32 let. Pocházím ze západních Čech. Konkrétně z města Sokolov, kde bydlím i v současné době. Přestože tématické zaměření tohoto blogu, může vypovídat o něčem jiném, nejsem žádný IT technik. Já jsem totiž elektrotechnik! Alespoň podle výučního listu. Tomu také odpovídají moje dosavadní pracovní zkušenosti. Pokuď bych hovořil pouze o těch „oficiálních“ zkušenostech. Tím myslím, založených na nějaké pracovní smlouvě.
    24. 4. 2018 1:41 (aktualizováno)
  • Minimalistická IDE konfigurace GNU Emacsu

    Konfigurace je založena na Language Server Protokolu a jeho implementaci v Emacsu, což nám umožní omezit množství konfigurace specifické pro jednotlivé jazyky na minimum. Předpokládám, že čtenáři nejsou úplní začátečníci. Pokud nevytváříte konfiguraci od nuly, první část můžete přeskočit. Příprava
    8. 7. 2018 0:41 (aktualizováno)