Hlavní navigace

Blogy

  • Bitwig Studio - skládejte a produkujte hudbu v Linuxu profesionálně

    Článek je tu pro všechny, kteří mají rádi hudbu a nějak jí aktivně tvoří – skládají vlastní věci (klidně i do šuplíku), míchají muziku pro své DJ projekty nebo experimentují se zvuky. Chci se s vámi podělit o roční zkušenosti s multiplatformním DAW programem Bitwig Studio, který je podle mne tím nejlepším, co můžeme na Linuxu použít a jedním z nejlepších software svého druhu vůbec…
    14. 7. 2017 17:25
  • 334 zranitelností nultého dne bylo od roku 2006 využito během APT útoků

    Zabezpečení není proces. Jde o stav, dokud neprohrajete ©  Jsme nesmírně šťastni, že můžeme oznámit oficiální zahájení bezplatného projektu sledování chyb zabezpečení nultého dne (Free zero-day vulnerability tracking project), jenž se zaměřuje na publikování a veřejné zpřístupnění informací o chybách zabezpečení, které se dosud zaznamenaly v praxi při útocích nultého dne. Aktuálně databáze obsahuje popis 353 zranitelností, jež od roku 2006 útoky nultého dne využily.
    7. 6. 2017 15:32
  • Oživte si svůj Debian (i Ubuntu)

    Skripty pro vytvoření „živé“ linuxové distribuce z aktuálně nainstalovaného systému jsou již řadu let k dispozici na www.linux-live.org. Vždy byly primárně určené hlavně pro vyrobení Slaxu ze Slackware. Nyní došlo na několik potřebných úprav, které umožňují snadné použití skriptů na Debianu a Ubuntu.
    9. 6. 2017 10:43 (aktualizováno)
  • CouchDB a skriptování v C++

    Následující článek bude skriptování pohledů v NoSQL databázi CouchDB pomocí jazyka C++. Pokusím se představit nástroj, který jsem k tomuto účelu vytvořil včetně popisu implementace. Při vymýšlení titulku jsem si představil šokované oči odmítačů jazyka C++ při představě, že by se v něm dalo „skriptovat“. Ale proč ne? Motivací bylo více…
    28. 4. 2017 22:00 (aktualizováno)
  • Kdo pohlídá dědu?

    Jak s pomocí běžně dostupné elektroniky a drobného programování pohlídat dědu, o tom to bude. Trochu netradiční téma na webu, zabývajícím se počítačovými technologiemi a programováním, ale podle mne to sem patří. Jde vlastně o aplikované využití dostupných věciček s trochou toho českého „udělej si sám“ k pomoci starému člověku, který žije sám. Vzhledem ke svému věku a zdravotnímu stavu potřebuje pomoc, je v kontaktu s rodinou, která s ním nemůže trávit čas každý den.
    13. 4. 2017 18:25
  • Samsung Galaxy A5 2017 (zkušenosti uživatele)

    Po bídné smrti mého milovaného smartphonu Samsung Galaxy Note 4 jsem musel pořídit náhradu, která mi pomůže překlenout dobu, než na trh dorazí Note 8. Volba padla na čerstvě uvedený Samsung Galaxy A5 2017 a nebyla to volba špatná, i když nějaké ty mušky se také najdou. Malé upozornění, než budete číst dále – aby jste nebyli zklamáni, toto nebude recenze, to nechám povolanějším, třeba zde, ale spíše srovnání „user experience“ od člověka zhýčkaného top modelem od Samsungu.
  • WordPress zranitelnost v REST API je aktivně exploitována

    Majitelé webů si začali stěžovat na hackování webových stránek jen hodinu poté, co WordPress veřejně publikoval informaci o obsahu zranitelnosti v REST API (popsané v našem bezpečnostním bulletinu SB2017012702 #4). Zranitelnost, o které mluvíme, byla tiše záplatovaná ve verzi 4.7.2 a odhalena pár dní poté společně s ostatními zranitelnosti v bezpečnostním bulletinu.
  • Pár postřehů o architektúře databáze

    neboli “Kdy dva dělají totéž, nidky to není totéž” Většina začínajících databázových architektů se domnívá, že nakreslením obdélníků s názvem tabulky, definici sloupců a čar spojujících tabulky, jejich práce končí. V praxi pak potkávám fyzické datové modely, které obsahují v tabulce pouze primární klíč a indexy, které tam vygeneroval databázový engine při tvorbě cizích klíčů (foreign key)…
    5. 2. 2017 14:41
  • Dostupný exploit pro 0day zranitelnost v Microsoft Windows

    V polovině ledna tohoto roku US CERT vydal upozornění o tom, že Shadow Brokers obchodují se 0day zranitelností v Server Message Block (SMB). Hackeři nabízeli k prodeji 0day exploit za 250 bitcionů. Společně s tím Shadow Brokers ohlásili prodej velkého počtu Windows exploitů a hackovacích nástrojů ukradených od Equation group.
  • Soukromí v DNS prakticky

    Soukromí v DNS a jeho nastupující bezpečnostní prvky v blízké budoucnosti. O tomto tématu bylo za poslední rok slyšet mnoho, pojďme si však ukázat, jak některé z těchto novinek nasadit v TurrisOS, případně OpenWRT s Unboundem.  Už to budou více než 2 roky co jsem začal používat DNSCrypt a více než rok co mě Ondřej Caletka upozornil na DNS-over-TLS. Tehdy jsem tomu moc nevěnoval pozornost a slepě nasadil DNSCrypt na Turris…
    31. 1. 2017 20:49 (aktualizováno)