Hlavní navigace

Minisklizeň, převážně "řádková"

3. 10. 2020 17:24 Daniel Novotný

Jsem minimalista a rád používám drobné šikovné utilitky. Nehodlám sice konkurovat Softwarové sklizni, která tu na rootu probíhá v rámci klasických článků každou středu, ale rád bych představil malé pomocníky, které mi zlehčují život s Linuxem. Předpokládám, že jsou v repozitáři distribuce, tak ani nebudu dávat odkazy na stažení.

detox – tato milá řádková věcička odstraní veškerou diakritiku, mezery a podobné toxické „smetí“ ze jména souboru, písmena převede na jejich „bezdiakritické“ ekvivalenty, mezery nahradí podtržítkem atd. Volá se s parametrem – jménem souboru a přejmenování proběhne hned na místě. Dobré pro ty z vás, kteří jako já tyto znaky v názvech nemají rádi, nebo chtějí soubor např. vypálit nebo vystavit na net.

ncftp nebo lftp – řádkové FTP klienty, které podporují historii příkazů, doplňování souborů tabulátorem, pamatování si jmen a hesel u serverů a podobné věci pro větší pohodlí práce s FTP

apt-file – tohle se vám bude hodit pouze na apt-based systémech, přidává do vyhledávání balíčků možnost hledat podle libovolného souboru obsaženého v balíčku (tedy „hledám balíček, nevím jak se jmenuje, ale vím, jak se jmenuje nějaký soubor, který v něm je“) Jako úvodní inicializaci požaduje stažení seznamu těchto souborů.

expect – tato utilitka umožňuje automatizovat interakci s nějakým řádkovým programem, do kterého posíláte příkazy a očekáváte nějaký výstup. je napsaná v TCL a využívá jeho možnosti. Raději se podívejte na man stránku, pokud vám můj popis přijde příliš stručný.

gmrun – na závěr jedna jednoduchá grafická věcička: prostě zobrazí miniaturní příkazový řádek, kde napíšete jeden příkaz shellu a on se vykoná, řádek hned zmizí. Podporuje doplňování tabem. Plnotučnější desktopová prostředí mívají různá taková řešení pod alt+F2, ale vy třeba chcete použít nějaký minimalističtější WM, nebo prostě něco, co vyskočí hned, nežere zdroje a nijak neruší.

Sdílet