Hlavní navigace

Grafici se houfně přesunou k Linuxu!

23. 4. 2008 12:47 (aktualizováno) Svatopluk Vít

Potřeboval jsem stáhnout novou verzi WINE (0.9.54) a spočinul mi zrak na zajímavé zprávičce. Vzápětí jsem ji objevil také na českých stránkách mé oblíbené linuxové distribuce. Prý se pod WINE dá provozovat modla všech grafiků – Adobe Photoshop.

Neustále se setkávám s klišé, proč někteří uživatelé prostě nemohou přejít na Linux. Pomalu se mi daří odolávat tlaku, když lidé říkají, že v Linuxu nefunguje Microsoft Office. Silný argument v podobě OpenOffice.org se v mnoha případech už nedá přehlížet.

Vynalézavější však prohodí něco o tom, že by ten Linux rádi vyzkoušeli/používali, ale jsou grafici a pod Linuxem přece Photoshop neběží. Přemlouvat je na GIMP se prostě nedaří (ovládání a vzhled GUI je hlavní odpuzovadlo). Od včerejška však můžu říkat – Už jsi četl článek zde?

Jinými slovy – soudruhům z vývojového týmu se povedlo to, že Adobe Photshop od verze 5 až do verze CS2 je v nejnovější verzi WINE označené 0.9.54 možno bezproblémově spustit. Jak to funguje si může vyzkoušet opravdu každý, neboť Adobe nabízí zkušební verzi např. CS2.(Pozor, je jí 329 MB)

Mám-li mluvit za sebe, s GIMPem jsem již dostatečně sžilý a profesionální grafik nejsem. S GIMPem si vystačím. Pokud je však pro vás Photshop jediným bohem, zkuste jej ve WINE a pod Linuxem. Třeba už u Linuxu zůstanete natrvalo.

Já osobně to považuji za velmi dobrou zprávu a jako hlavní zdroj, ze kterého v tuto chvíli čerpám, bych označil článek zde. Ostatně tam najdete i nějaké obrazovky.Třeba to pomůže rozšířit Linuxové desktopy na počítače jinak zarytých Windows uživatelů, kteří Linux z důvodu neexistence Photoshop alternativy vlastně ani nikdy nechtěli. Samozřejmě, že to není nativní aplikace, ale podle toho, co píší jinde, je to funkční. Osobně to otestuji v průběhu tohoto týdne a dám vědět.

Sdílet