Hlavní navigace

Cesta do hlubin uživatelovy duše

30. 6. 2015 6:47 Svatopluk Vít

Otevřený, svobodný versus uzavřený. Tohle se neustále na odborných IT webech typu root.cz řeší. Jenže to řešíme my, podivínové z IT. Okolní svět to nezajímá. Má čerstvá zkušenost mi to jasně ukázala. Máte-li čas na trošku kontroverznější zamyšlení, pokračujte dál.

Před mnoha lety jsem se rozhodl, že zkusím dát šanci svobodnému software. A vyhovuje mi to. V mém případě hlavně proto, protože dané produkty mají jistou kvalitu, kterou očekávám. Ale že bych byl odvázaný z toho, že můžu studovat třeba zdrojový kód, to není ten hlavní argument. Zamyslím-li se nad tím, je u mne ta rovnice postavená jinak. Svobodný software = legální kličky fuč. Vím, že spousta lidí má rovnici nastavenou tak, že Svobodný software = zdarma.

Vůbec slovo zdarma funguje tak nějak jinak. Vezměte si Microsoft Windows 10. Pro drtivou většinu lidí budou zdarma. Pro hodně lidí jsou Windows 8/8.1 zdarma už teď, protože je měli v počítači už, když jej koupili.Neřeší to, nic nekupují zvlášť a proto je mají zdarma. A „desítky“ se jim v PC sami objeví (respektive upgradují). Individuální nákupy budou alespoň v počátcích velkou raritou.

Jeden ilustrační příklad toho, jak běžní uživatelé fungují. Jako nadnárodní firma disponujeme celosvětovou smlouvou na dodávky Microsoftích produktů. Součástí je i tzv. Microsoft HUP anóbrž Home Use Program. Ten nám jako zaměstnancům naší firmy umožňuje koupit si licenci na Microsoft Office Professional (či jak se ta nej verze nazývá) v ceně několika EUR. Jsou to opravdu jednotky EUR. Je to speciální licence, která je vázaná na vaši e-mailovou schránku ve firmě a na vaši pracovní smlouvu s firmou. Pokud v ní pracujete, můžete Office používat.

Pravidelně měníme výpočetní techniku a „zbytky“ odprodáváme zaměstnancům. Techniku nakupujeme bez OEM verzí MS produktů neboť vše máme pokryté individuální smlouvou. Počítače tedy odprodáváme bez operačního systému. A pořád dokola dostávám jednu a tutéž otázku – Můžu si v rámci HUP koupit ten Windows a nainstalovat jej do tohoto počítače? Opdověď zní ne. V rámci HUP je k dispozici MS Office ne MS Windows! Aha a to je rozdíl? Z toho vidíte, že běžný uživatel je dalek rozlišování jednotlivých produktů Microsoftu. On chce jen pracovat. Druhou fází je dotaz, že po zakoupení licence na Windows tam není Excel ani Word. Jistě, to je jiný a samostatný produkt, který je nutno zakoupit zvlášť! Aha…

Také se objevilo několik lidí, kterým bylo úplně jedno, co v počítači mají. Chtěli Chrome či Firefox na internet, Skype na volání a VLC na video. Občas otevřít něco z Wordu nebo Excelu a to bylo vše. V tomto případě to řešil LibreOffice. Ani jeden z asi pěti lidí, kterým jsem na starší notebook nainstaloval Lubuntu W7 Professional mi nepřišel notebook vrátit s tím, že to nefunguje. Jen jsem občas dostal dotaz, jestli je OK, že tam nikde nevidí běžet Avast…

Nikdo se nepozastavil na chybějícím C: a D: a nikdo se nepřišel zeptat na hry apod. Jeden člověk se přišel zeptat na to (tedy spíše zkonzultovat), jak doinstalovat další aplikace (chtěl hlavně GIMP a Inkscape – ty vole!) a všichni jsou rádi. Hlavní hřejivý pocit je to, že je to zdarma! Nemusí nikde nic shánět, platit, prodlužovat apod. PC jede, funguje, neseká se. Čekám ještě dotaz na defragmentaci a optimalizaci registrů.

Z mých zkušeností vyplývá, že hlavním tahákem není ona svoboda software, ale návyky z minula (multiplatformní produkty), cena a snadnost ovládání. Na svobodný software už dnes (skoro) nikoho nenalákáte. Zdarma je to, co táhne. Spousta lidí dnes nevnímá něco jako svobodný software, důležité je dostupný software, který není totální propadák, ale hlavně proto, protože je to zdarma, tak je to fajn. Hodně se mi nelíbí diskuze, kdy docela racionální zpětná vazba uživatele a postesk nad nějakou nefunkčností svobodného software sklouzne k tomu, že mu všichni říkají, že vědí, že to není dokonalé, ale co by chtěl, když je to zdarma. Když je to zdarma, tak si nikdo přece nemůže stěžovat, že to nefunguje. A navíc přece má stěžovatel možnost si to sám upravit když chce. Má přece zdrojové kódy. No ni? Přesně jak říká Ostravak Ostravski.

V mém okolí se tak nějak rozpustily zevšeobecněné věci typu, že přístup na internet je přes to modré „éčko“, že textový editor je Word a že na obrázky je nejlepší Fotošop. A taky že nejlepší je Mozilla, počítač bez Wordu a Excelu je rozbitý a že e-mail má v Česku vždycky koncovku seznam.cz. Přibyly nové věci, protože nikdo nemá na PC Lubuntu, Ubuntu či Mint. Mají tam „ten“ Linux.

Mageia, Ubuntu, KDE, Mint, UEFI a GRUB. Pokud se chytáte, není článek o vás, ale pro vás, abyste věděli, co vaše okolí bez předchozích znalostí vlastně řeší. A je to tak vlastně správně.

Sdílet