Hlavní navigace

Změnila se doba, změnilla...

30. 7. 2016 23:34 Pavel Chalupa
Ne to není překlep a není to jen o jedné, z kdysi, vlajkových lodí open source. Ať dělám co dělám, tak už nemám kam utéct. Ne, opravdu neutíkám od Firefoxu definitivně, používám její unbrandovanou verzi Iceweasel na hlavním desktopu na webové rozhraní e-mailu na systému Debian Linux 7.x. Na notebooku testuji Debian Linux 8.x a na e-maily opět Iceweasel. Na ostatní browsení mám Chrome. Co však nechápu, je originální Firefox pro Android. Každé druhé spuštění mi přestává prohlížeč reagovat na dotyk. Mobilem, Androidem ani HW chyba to není. Ukončím, spustím podruhé (někdy i potřetí) a webové rozhraní reaguje. No kde to jsme? Základní funkčnost, jako je reakce na kliknutí uvnitř webové aplikace nefunguje. Přitom ještě několik aktualizací Firefoxu nazpět všechno fungovalo.
Není to jen v open source světě
Je to prostě všude a není kam utéct. Debian 8.x na mém notebooku občas nenávratně zamrzne a nepomůže ani pokus o ACPI vypnutí, pomůže HW reset (nebo vypnutí). Tohle připisuji změně na verzi Debian 8.x, kdy došlo k přechodu na systemd. Konkrétně k tomu dochází při fullscreenu videa a je úplně jedno jestli to je DVB-T USB tuner, fullscreen Flash v prohlížeči, nebo VLC fullscreen. Tohle je jasná chyba _systému_ jako takového, kdy přehrávání videa by nemělo ohrozit stabilitu a běh systému. Dojde totiž k tomu, že systém je totálně zblblý a když se ho pokusím korektně restartovat, tak se o to pokusí a zasekne se v půlce se zobrazeným wallpaperem. Ať už je to jakýkoliv problém, třeba i související s grafickou kartou, je to nepochopitelné. Grafické rozhraní nespadlo, ale systém v útrobách je polofunkční a musí se HW restartovat s rizikem poškození filesystému.
Mládí vpřed…
Obávám se, že problém se aktuálně láme s dnešní výměnou genarací. S nadsázkou by se dalo říct, že dnešní nová generace ani nezná jiný způsob zpracování e-mailu, než jako webovou službu. Ale když se nad tím zamyslím, tak e-mail je to poslední co si ještě zachovává standardy interoperability mezi subjekty. Novinky jako je Facebook, Twitter, ale i VoIP samotné, už má znaky snahy monopolizace pod jednu firmu a nikdo na jejich píseček nesmí.
S Linuxem je to stejné…
Tady mi přijde, že vývoj se směřuje k potřebám Google, kdy je linuxové jádro hnacím motorem pro Android. Tam spousty funkčních věcí, které doslova desítky let fungují na serverech a admini jsou na to zvyklí, prostě rozbijeme, protože dostatečně hlasitý vůdce systemd to prosadí. Ale nechci se moc rozepisovat, ale v supermarketu si taky můžete koupit sekyrku s topůrkem z umělé hmoty… že už ani ten kov není co býval, ale to jsme úplně jinde.
Není úniku…
Samotný root.cz propaguje systemd v seriálu a propaguje ho. Ale o tom to není. Podívejte se na jakýkoliv projekt, open source i komerční. Taky jsem pár věcí naprogramoval, nic velkého, ale dovedu si představit kolik je práce na těch změnách, které vždy s nějakou novou verzí čehokoliv přicházejí a nechápu to. Asi jsem byl poctivější a dokázal za nějakou jednotku času něco vytvořit. Tohle co vidím dneska od verze k verzi, to jsou změny v kódu na pár řádků a trvá to měsíc? A celé je to v nepoměru k tomu co vidím, ať už je to třeba i Windows od Microsoftu, přepočtená na počet lidí a dnů, kteří na tom pracují.
Resumé:
Poslednímu zákazníkovi jsem na starší notebook dával Debian 7.x s LXDE podle mého staršího článku zde na root.cz… předtím tam měl Ubuntu, ale s touhle konfigurací neměl problém, protože znal starší verze Windows. Že se dnešní svět vydal cestou pokusů na uživatelích, to by vydalo na samostatný příspěvek… zakončím to obligátním:
A zkusili jste to restartovat?
Dnes už to začíná být funkčním řešením i na Androidu, kde je linuxové jádro, které to dříve nepotřebovalo.
Ach jo :-(
P.S. na Androidu se Firefox aktualizuje sám a nelze zůstávat na starší verzi.

Sdílet