Hlavní navigace

Názor ke článku Grafici se houfně přesunou k Linuxu! od Lael Ophir - [107] HB Souhlasím, že krádež auta přináší větší pravděpodobnost...

  • 12. 2. 2008 14:11

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    [107] HB
    Souhlasím, že krádež auta přináší větší pravděpodobnost postihu. Ale zkuste se zeptat nelegáního uživatele Photoshopu, jestli chápe, že je jeho počínání nelegální. Moc dobře to ví. Photoshop sežene pracně - buď někde po inetu s rizikem nákazy, nebo ve "fyzickém" světě. Přesto raději zvolí Photoshop, než Gimp.
    Automatické přiřazování klávesových zkratek, když už existuje, má být by default vypnuté.

    Je věc preferencí, jestli investujete CZK 30k do objektivu a 0 do Gimpu, CZK 28k do objektivu a 2k do Corel X3, nebo CZK 6k do objektivu a CZK 24k do Photoshopu. A samozřejmě jestli investujete CZK 30k, 50k, nebo více.

    Shodneme se i na tom, že ořezané verze typicky postrádají ty funkce, které jsou opravdu cenné. Pochopitelně výrobci nebudou dávat levněji něco, za co si mohou říci více.

    [108] Seti
    Na více desktopů si opravdu musíte zvykat. V tom je právě ten problém, že pokud zvyklý nejste, není to nic moc. A zbytek jsem popsal - zbytečně hodně úrovní task baru (mimochodem MS také nabízí Group Bar), v praxi to není třeba protože aplikací bývá oteřeno málo (navíc rozlišení i šíře monitorů se zvětšuje). Problém ale je, když je taskbar nesprávně použit, a místo listu rozdělaných úloh na něm máte toolbary.

    Problém kasakádových menu je věcí obecně známou. Jestli se chcete dozvědět nějaké zajímavosti ze světa ergonomie UI, viz třeba:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Fitts%27_law
    http://blogs.msdn.com/jensenh/archive/2006/08/22/711808.aspx

    Ano, OOM Killer je oblíbené téma celosvětově. Admini a autoři Linuxu ho zpravidla zuřivě obhajují, ostatní typicky nikoliv. Změnit se dá lecos, ale otázkou je, proč je to navrženo tak špatně (a odpověď oba známe - přežitý design). Linux jistě můžete provozovat i na stroji s méně než 300MHz CPU a 128MB RAM (doporučená minimální konfigurace pro XP), ale otázkou je, proč to dnes dělat, když 1GB RAM stojí CZK 380.

    Nevšiml jsem si, že by Linux uměl prioritizaci I/O operací per handle, nebo vyhrazování přenosového pásma. Ale hlavně tu byla řeč o prioritizaci I/O requestů v kontextu defragmentace přimountovaného volume. Defragmentovat na pozadí přimountovaný volume bez ovlivnění práce uživatele, to dnes Linux opravdu neumí.

    Které části disku nejdou ve Windows defragmentovat bez rebootu? Máte na mysli swap file? Ten nemá velký smysl defragmentovat. Po instalaci není fragmentovaný, a sám se nijak nefragmentuje. Pokud se dočasně zvětší (když odjde paměť - na výběr je zvětšit swap nebo nechat aplikace havarovat, nebo v případě Linuxu "vylosovanou" aplikaci odstřelit), nejpozději po rebootu se stejně zmenší na původní velikost (ve výchozím nastavení), s čímž zmizí i ta dočasná fragmentace. MFT a další metafiles se defragmentují.

    Lidem občas na fórech příležitostně pomáhám, ale není to moje hobby. Koho by bavilo se zabývat primitivními problémy, které zvládne každý helpdesk. Mimochodem zkuste vzpomenout, jaké nadávky (či někdy zlomyslné taky-rady) padaly na adresu opovážlivců, kteří požádají o radu ve fóru na root.cz. Mnoho lidí se zeptalo "jak ve Windows udělám...", a jako odpovědi padaly vulgarity. Jiní se ptali, jak na Sambě udělají cosi, a dostalo se jim doporučení typu rm -rf /.