Hlavní navigace

Rádce prázdninového fotografa

23. 4. 2008 13:11 (aktualizováno) Svatopluk Vít

Po představení programu JAlbum bych rád přítomným fotografům – amatérům představil i další stupeň, zpříjemňující práci s digitálními fotografiemi. Ale je to trochu nečekané. Nebudeme totiž fotografie upravovat, třídit nebo „rozpohybovávat“. Budeme je distribuovat.

Každý máme ve svém digitálním foťáku přinejmenším 512 MB. A na dovolené fotky lítají rychle. No a pak už je vám líto některé záběry mazat. Když máte malé dítě, ihned po návratu se na vás sesype rodina, protože chtějí vidět vaše fotky. Jenže jak ty fotky distribuovat dále?
Fotograf s malou fantazií a zkušenostmi použije email. Svou zaplněnou kartu postupně rozdělí na 10 e-mailů a poctivě je rozešle. Není to moc pohodlné, ale účel to splní.
Pružnější uživatel použije už zmiňovaný program JAlbum nebo jiný podobný a z fotografií vytvoří galerii. Tu umístí na nějaké stránky firmy nabízející freehosting. Problém je, že zabezpečit tyto stránky před nájezdem „vetřelců“ odjinud je někdy trošku problematické.
Varianta třetí, je použít nějakou službu nabízející úschovnu dat (buď u nás nebo i v cizině). Tedy všechny fotografie do balíčku a nahrát na server. Tohle se také dá, ale někdo prostě nemá důvěru svá data někam umisťovat.
Postupně jsem vyzkoušel všechny způsoby a pořád to prostě není ono. Nakonec jsem ale našel něco, co funguje k mé plné spokojenosti. Je to projekt AllPeers. Je to doplněk pro Mozilla Firefox, který standardní internetový prohlížeč promění v nástroj, umožňující sdílet data. Je to založeno na principu výměnných sítí (p2p), jenže „klientela“ je poněkud omezená. Tedy řečeno z pohledu sosačů.

Jde o to, že si spustíte Mozilla Firefox, nainstalujete tento doplněk (který zatím běží jen jako doplněk, v plánu je i samostatná aplikace), vytvoříte si profil nebo se přihlásíte k již existujícímu a vyberete si soubory, které chcete sdílet. Dosud vše standardní. Neobvyklé však je, že neexistuje žádný server, kde byste si mohli vybrat od koho a co chcete sdílet. Váš protějšek (který chce stahovat nebo sdílet) totiž musí projít podobným procesem jako vy a vy přesně můžete určit, kdo bude od vás stahovat. Prostě mu na daný soubor přidělíte „práva“ a je to. Samozřejmě, že můžete importovat kontakty z různých nainstalovaných programů jako je např. Gmail, Microsoft Outlook, Mozilla Thunderbird, Yahoo mail, nebo MSN Hotmail. A už se ani skoro nezmiňuji o nutnosti být v jeden čas (odesílatel a příjemce) online.

Osobně jsem doplněk už několikrát využil pro přenos fotografií, zvláště, když jsem měl k dispozici jen pomalé připojení, tak jak se zmiňuji zde. Nedokážu říct, jak by to bylo se sdílením věcí pro větší skupinu, ale předpokládám, že by šlo nasdílet data i pro celou skupinu uživatelů, kterou v AllPerrs máte. Obvyklejší scénář je, že nasdílím ručně několik složek pro několik uživatelů a nechám Firefox s AllPeers spuštěný. Po potvrzení, že druhá strana vše má, vypínám AllPeers.

Součástí programu je i možnost komentovat jednotlivé soubory a můžete používat i něco jako chatování – spíše to můžeme nazvat Instant messagingem.

Sečteno a podtrženo – Allpeers je šikovným doplňkem do Mozilla Firefoxu, je multiplatformní a umožňuje sdílení souborů. Jen vy určíte komu a co budete sdílet. Nejlepší využití lze očekávat od zasílání souborů, které nechcete někde nechat povalovat a maily vám nestačí. Samozřejmostí je i šifrovaní komunikace mezi uživateli. Vše navíc zabaleno do přehledného kabátku. Je pravda, že doplněk AllPeers narostl do docela obřích rozměrů, neboť celý balík má v podstatě stejnou velikost jako kompletní Mozilla Firefox. Přesto jej používám rád a dělá přesně to, co potřebuji.

A jako vždy upozornění – pokud něco sdílíte, dejte si pozor na porušování autorských práv…

Odkazy :

Domovská stránka AllPeers

Video ukázka možností doplňku

České stránky o AllPeers

Sdílet