Hlavní navigace

Fotografie kávy

28. 4. 2008 13:41 (aktualizováno) Svatopluk Vít

Není tu dnes koutek pijáků kávy. Jen jsem chtěl být vtipný a doslovně přeložit název programu, se kterým teď trochu více pracuji. Jmenuje se KoffeePhoto a asi tušíte, že se jedná o program přinášející do vašeho počítače fotogalerii.

Není to ovšem program, kterých existuje 12 do tuctu. Je trochu zvláštní. Zaprvé je to program, který je multiplatformní (Win, Linux a MacOS). Je napsán v Javě. Instalace v Linuxu je celkem triviální neboť se provádí pomocí Java Web Start modulu (přípona souboru JNLP). Soubor si pak už stáhne vše, co potřebuje.
Další zvláštnost tohoto programu spočívá v tom, že využívá principu P2P sítí. Vy si totiž na domovské stránce vytvoříte svůj přístupový účet a po instalaci klientské části můžete ze svého počítače importovat své fotografie. Klientský program je celkem komfortní, umožňuje provádět i jednoduché úpravy fotografií, přidávat popisky atd. Nakonec stačí nasdílet vaše fotografie buď jako úplně veřejné nebo jen sdílené přesně vyjmenovaným uživatelům KoffeePhoto.
P2P sít je pak využita pro synchronizaci fotografií. Jako primární úložiště je využit samozřejmě server firmy KofeeWare, stojící za tímto programem Ve chvíli,. kdy někomu nasdílíte své fotografie a ten si je prohlédne v klientském programu, má i on na svém počítači kopii vaší fotogalerie. Čím více sdílíte, tím více záložních kopií existuje.
Komerční model je dle mne založen hlavně na tom, že přímo z prostředí programu je možno nechat si vytvořit klasické fotografie přes některé fotolaby. A ty dávají provizi za zprostředkovaný obchod.
O tomto programu píšu hlavně proto, že mi jeho principy fungování připadají zajímavé a také proto, že momentálně aktivně pracuji na překladu jeho rozhraní do češtiny. Pokud vše půjde jak má, mělo by se v průběhu příštího týdne začít pracovat na nové verzi s podporou češtiny.Zkuste jej otestovat, já jsem mu šanci dal.

Sdílet