Hlavní navigace

Názor ke článku Cesta do hlubin uživatelovy duše od Adam Kalisz - Windows: stabilní v závislosti na používání, hardwaru a...

  • 2. 8. 2016 13:42

    Adam Kalisz

    Windows: stabilní v závislosti na používání, hardwaru a programech. Já měl s Windows 7 poslední dobou několikrát Blue Screen po probuzení ze suspend na oběd. S Windows 10 na stejném hardware a převážně i software nikoliv. Za to jiné mouchy. "Linux" jsem na tomto hardware nezkoušel, nebyl čas na přechod a musel bych se zabývat kompatibilitou s firemním software (to by ale neměl být problém, jen to jednou nakonfigurovat).

    Až budete někdy chtít s Windows 7 Home Premium používat zrcadlený disk na systém, tedy software RAID 1, tak si povíme a ne, nemyslím tu hrůzu, co umí spotřebitelské desky v "BIOSu". Až budete aktivovat ručně tak stý počítač, tak si taky můžeme něco povědět o tom, jak je výhodné mít OEM licence a vůbec software s klíči a běžnými kontrolami správnosti licencování. Ne, tohle se běžného uživatele moc netýká, ale administrátorům to žere poměrně vzácný čas.

    Každý software se na něco hodí a na něco ne. Windows je na spoustu věcí pohodlný z důvodu "co není v hlavě musí být v nohách". Prostě klikáte podle návodu a ono to už nějak bude fungovat (nebo taky ne). Většina obyvatelstva díky tomu systém umí nějak používat.
    Já osobně mám na Debianu se stabilitou dobrou zkušenost. Jestli jsem někdy měl kernel panic, to si nemůžu vzpomenout. Pokud ano, tak to bylo pravděpodobně mojí chybou při nějaké nízkoúrovňové konfiguraci. Pokud by mi snad někdy spadlo grafické prostředí, tak to můžu z konzole dát dohromady. S XMonadem jsem ale takové potíže nikdy neměl. Cinnamon je trochu jiná záležitost, ale jak píšu, dá se to jednoduše spravit. Když Windows 24 hodin instalují updaty, tak nevíte, kde je problém, nevíte, jestli po vypnutí Windows budou fungovat. Ve firmě takové "okrajové" situace nastávají často a potom musíte běhat.
    Moje zkušenost při pozorování tzv. BFU při práci s GNU/ Linux a nějakým grafickým prostředím nemají povětšinou problémy. Třeba se dotážou, jak to a ono udělat, jak se jmenuje program na skenování atd. To se ale stává i na Windows. Třeba program simple-scan je dobrým příkladem přívětivé aplikace pro GNU/ Linux a zatím jsem neobjevil podobně fungující alternativu na Windows. CUPS zase ve většině případů zaručuje aspoň nějakou funkčnost starších tiskáren na aktuálním systému. Takto bych mohl pokračovat. Nakonec, klidně se podívejte na moje diskuze s Laelem...

    Nevím sice, o čem jsou vaše narážky na pionýrská devadesátá láta, protože z nich si toho o počítačích moc nepamatuju. Pokud vím, tak lidi tehdy spíše nasazovali UNIX nebo Windows NT nebo MS DOS podle potřeby a FreeBSD nebo GNU/ Linux byla v komerčním provozu spíše okrajová záležitost.