Hlavní navigace

Názor ke článku Grafici se houfně přesunou k Linuxu! od Lael Ophir - [86] HB Copak že ovládání nesedlo mě. Ovládání Gimpu...

  • 5. 2. 2008 23:16

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    [86] HB
    Copak že ovládání nesedlo mě. Ovládání Gimpu je objektivně špatné, jak jsem nakonec psal. Pro vás možná nejde o důležitou otázku, pro většinu lidí ale ano.

    Výtkami je typicky ovládání, absence CMYKu a absence HDR (16-bit na kanál či více). V Gimpu je možné udělat v podstatě cokoliv. Otázka zní, jestli je to dobrý naápad. Myslíte, že třeba následující je dobrý nápad? Podle mě je to pěkná šílenost na Youtube, ale ne dobrá cesta, jak malovat na počítači.
    http://www.youtube.com/watch?v=ElrldD02if0

    Gimp je konkurenceschopný ve své třídě. Tou třídou je SW zdarma. Fakt, že člověk dostane zdarma algoritmy pro zpracovnání obrazu srovnatelné svým rozsahem se staršími verzemi Photoshopu, a k tomu sice špatné, ale GUI, je opravdu obdivuhodný. Ale bohužel, jak jsem psal, jakmile se začneme bavit o třídě "použitelné k práci" nebo "vhodné pro lamy na ořez, srovnání horizontu a červené oči", je to dost špatný nástroj. Na Linuxu zřejmě nejvyspělejší, to ano.