Hlavní navigace

Když USB disk není USB disk

19. 11. 2013 16:13 Svatopluk Vít

Dostal jsem se k poměrně zajímavému problému, který jsem až dosud nemusel řešit. Nejprve jsem měl za to, že to vyřeším velmi jednoduše, ale nakonec se ukázalo, že tak triviální to není. Mluvím o stavu, kdy je USB disk „nastaven“ tak, že má dva oddíly jeden s pevným obsahem a druhý s místem k volnému nakládání. Jestli si myslíte, že to zvládne libovolný správce oddílů, jste na omylu. A pak se vám může hodit tento článek.

Začalo to nevinně. Jeden z kolegů mne oslovil, že má v šuplíku několik desítek kusů „flešek“, které by chtěl rozdávat. Jenže ten disk obsahuje reklamní data, která nejdou smazat a nelze je šířit dále, protože uý na ně vypršela autorská práva. Připojíte disk do počítače (s Windows) a rázem se objeví dvě nová písmenka. Ze 4 gigového disku bylo cca 500 MB nastaveno s nějakým obsahem a další písmenko mělo jen prázdný obsah tj. uložit šlo cokoliv. První moje myšlenka – co je to za blbost, že nejdou smazat data z disku. Pustím tam správce oddílů a je to. A ejhle, ono to fakt nejde…

A proto mne to začalo zajímat.  Začal jsem krokem dalším – start Live distribuce s Parted Magicem a nepořídil jsem – oddíl vůbec nebylo vidět, respetive jenom jeden ze dvou na flashce. Další krok byl DBAN a to stejné. Ale přece jenom zde byl rozdíl, objevil se zvláštní oddíl dev/sr0. Takže CD-ROM na USB? Ale nešlo s ním nic dělat. Když jsem nastartoval znovu Windows, zjistil jsem, že je to oddíl  se systémem CDFS.

Po chvíli hledání jsem našel pár zmínek o U3 od Sandisku. Chovalo se to stejně, ale utility od Sandisku hlásily, že to není U3. Ani vychvalovaný projekt U3_tool mi nepomohl, nejdříve hlásil chyby a pak nemožnost s diskem pracovat. Takže jsem to skoro vzdal. A pak jsem natrefil na zmínku o programu Chip genius. Jedná se o program, který dokáže určit, jaký je chip na vašem USB disku a poradí vám, kde stáhnout nějakou další utilitku, která umožní znovu reinicializovat celý disk.

A tohle už zabralo. Dostal jsem se k programu, který mi umožnil na disku nastavit vše potřebné tak, že jsem ho přepnul z módu CD-ROM do módu „Normal“ a rázem jsem měl k dispozici celý prostor disku „bez zbytečností“.  Celý postup je popsaný také zde.

Oživili jsme takto několik zařízení, která by jistě skončila ve skartovačce, protože pro ně nebylo využití. Dalo to zabrat, ale výsledek stojí za to.

Sdílet