Hlavní navigace

Názor ke článku Grafici se houfně přesunou k Linuxu! od jeden grafik - to27 To je mýtus. Bez ohledu na blbost RH. Od...

  • 28. 1. 2008 16:23

    jeden grafik (neregistrovaný)

    to27

    To je mýtus. Bez ohledu na blbost RH.

    Od w2k poskytují systémy MS vše potřebné pro DTP - výkon, stabilitu, dostatek aplikací, fungující colormanagement atd.

    Dokonce byly wokna ještě donedávna o krok dál oproti MacOS X v podpoře lokálního prostředí, co se týče písem. Zní to překvapivě, ale je to tak. Nevím, přesně v kolikáté verzi MacOS X (kdo si má ty kočky pamatovat?) přišel Apple konečně s pořádnou podporou českého prostředí a začaly bez problémů fungovat všechna písma stejně dobře jako na Win, ale rozhodně to nebylo dříve než začátkem roku 2007.

    Takže pomalu s těmi profesionály výhradně na mackovi. To, že nadále "velká" studia (to není totéž, co profesionální) používají macky je prostě dáno historicky. Nicméně ve spoustě z nich se stále častěji objevují Windows a už to není jen na stolech asistentek a techniků.

    Jinak dost mých známých grafiků využívá často obě platformy - jako hlavní stanici silné PC, na cestování macbooka. I já sám jsem tak nějak pod obojí - doma mám a měl jsem vždy PC, ale v několika firmách jsem dělal na mackovi. Pokud zůstaneme jen v rámci aplikací Adobe, tak nepociťuji žádný zásadní rozdíl v práci. Systémově jsou mi bližší Windows, ale to je jen otázka zvyku.