Hlavní navigace

Tady je Svaťasovo - den za dnem v IT - Témata označená nálepkou grafika

  • Konečně pořádný tool!

    Nějak jsem v poslední době přehlédnul fakt, že se vektorový editor Inkscape „dohrabal“ k další verzi označené 0.46. Jeho vývoj jde velmi čile kupředu a zvláště v poslední verzi si myslím,že přinesl spoustu zajímavých funkcí. testoval jsem i RC verze a je toho dost. Jste-li průměrný kancelářský uživatel nebo sekretářka, určitě vás nové funkce potěší.
    23. 4. 2008 12:42 (aktualizováno)
  • Grafici se houfně přesunou k Linuxu!

    Potřeboval jsem stáhnout novou verzi WINE (0.9.54) a spočinul mi zrak na zajímavé zprávičce. Vzápětí jsem ji objevil také na českých stránkách mé oblíbené linuxové distribuce. Prý se pod WINE dá provozovat modla všech grafiků – Adobe Photoshop. Neustále se setkávám s klišé, proč někteří uživatelé prostě nemohou přejít na Linux. Pomalu se mi daří odolávat tlaku, když lidé říkají, že v Linuxu nefunguje Microsoft Office. Silný argument v podobě OpenOffice.org se v mnoha případech už nedá přehlížet.
    23. 4. 2008 12:47 (aktualizováno)
  • Fotografie kávy

    Není tu dnes koutek pijáků kávy. Jen jsem chtěl být vtipný a doslovně přeložit název programu, se kterým teď trochu více pracuji. Jmenuje se KoffeePhoto a asi tušíte, že se jedná o program přinášející do vašeho počítače fotogalerii. Není to ovšem program, kterých existuje 12 do tuctu. Je trochu zvláštní. Zaprvé je to program, který je multiplatformní (Win, Linux a MacOS). Je napsán v Javě…
    28. 4. 2008 13:41 (aktualizováno)
  • Rádce prázdninového fotografa

    Po představení programu JAlbum bych rád přítomným fotografům – amatérům představil i další stupeň, zpříjemňující práci s digitálními fotografiemi. Ale je to trochu nečekané. Nebudeme totiž fotografie upravovat, třídit nebo „rozpohybovávat“. Budeme je distribuovat. Každý máme ve svém digitálním foťáku přinejmenším 512 MB. A na dovolené fotky lítají rychle. No a pak už je vám líto některé záběry mazat. Když máte malé dítě, ihned po návratu se na vás sesype rodina, protože chtějí vidět vaše fotky.
    23. 4. 2008 13:11 (aktualizováno)
  • Multiplatformní album

    Dovolená je za námi (nebo před námi) a v dnešní době je běžné, že si archivujeme své obrázky vyfocené digitálním fotoaparátem. Někteří z nás prostě obsah paměťové karty vysypou do složky a vypálí CD. Jiní si zase vytvoří album a umístí jej na web. Já ovšem používám program, který je někde uprostřed. Jmenuje se JAlbum.
    23. 4. 2008 13:12 (aktualizováno)