Hlavní navigace

Multiplatformní album

23. 4. 2008 13:12 (aktualizováno) Svatopluk Vít

Dovolená je za námi (nebo před námi) a v dnešní době je běžné, že si archivujeme své obrázky vyfocené digitálním fotoaparátem. Někteří z nás prostě obsah paměťové karty vysypou do složky a vypálí CD. Jiní si zase vytvoří album a umístí jej na web. Já ovšem používám program, který je někde uprostřed. Jmenuje se JAlbum.

Bystřejší již poznali z názvu programu, jak je dosaženo multiplatformnosti programu. Celý program je totiž vytvořen v Javě a kde je Java, měl by fungovat i program a samozřejmě, že je Java pro běh vyžadována. Ke stažení jsou nabízeny verze pro Windows, Linux, MacOs, Solaris, HP-UX a pak pro nedefinovaný systém (jako je OS2 atd.) Není to sada skriptů, která něco vygeneruje a není to ani program založený na robustní databázi tzv. katalog.

Vzhled JAlbum

Prostředí programu je celkem úhledné a nabízí opravdu širokou škálu možností, kterou můžete ještě rozšiřovat pomocí skinů tj. pomocí vzhledů alb. V samotném programuje jich je k dispozici několik desítek, na domovské stránce si můžete stáhnout další. Prostředí programu je dostupné i v češtině včetně některých skinů.
V zásadě jde o to, že určíte složku, ve které jsou vaše fotografie, nastavíte všemožné parametry (zda fotografie přejmenovávat, otáčet, vylepšovat), vyberete vzhled a necháte si vygenerovat statickou HTML prezentaci obvykle doplněnou několika java scripty či flash animacemi. Z programu opravdu lezou velmi zajímavé projekty. Pak už stačí vše jen vypálit na CD nebo DVD (jako data).

Ke stažení na domovské stránce je nejenom program, ale i několik zajímavých hudebních souborů pro podkreslení vaší prezentace. Pro kreativnější z vás je na stránkách i docela podrobný popis, jak vytvořit nový skin pro JAlbum

Skin 1
Skin 2

Program již používám delší dobu a každého překvapuje, jak dělám ta pěkná alba, která od nás mají na CD. Kouzlo je prozrazeno – používám JAlbum.

Ano vím, že existuje velké množství dalších a třeba i lepších programů, ale proč měnit něco, co funguje, za něco, co se budu muset učit? Není to klasický open source, ale spíše freeware. Sám autor to popisuje na stránce http://jalbum.net/developer.jsp. Pokud máte zájem, nahlédněte. Jako velkou překážku to nevidím.

Sdílet