Hlavní navigace

Tady je Svaťasovo - den za dnem v IT - Témata označená nálepkou Rozbor

  • Jak zahltit komunikační kanál - návod pro otrlé

    Dnes jsem se stal svědkem neskutečně „legrační“ věci – jeden z našich firemních komunikačních kanálů byl zahlcen naprosto nesmyslnou komunikací a jak se všichni pokoušeli to napravit, v podstatě jej zahlcovali stále více a více. Život v korporaci to někdy přináší se všemi důsledky. A stačí asi jen docela málo – vzdělávat uživatele či trocha slušnosti.
  • Jak trestá Google aneb český trh je možná malý

    V posledních dnech se celkem intenzivně debatuje o tom, jak zkrotit společnost Google v rámci EU a objevují se různá řešení. Některá třeba navrhují oddělení vyhledávacích služeb od firmy jako takové. Polský server NaTemat.pl zveřejnil jeden zajímavý článek, který mne zaujal svým titulkem – Jak chtěl Google utnout polákům jejich podnikání.
    4. 12. 2014 23:57 (aktualizováno)
  • Znáte to město a toho člověka?

    K napsání tohoto zamyšlení mne přivedlo vzpomínání na dobu před 25 lety. Je až s podivem, jak mám (či máme) zažité některé pojmy a když se změní, reagujeme na to. To, s čím bojuji nejvíce já, je momentálně přepis cizích jmen do češtiny oklikou přes jiný než původní jazyk. Nejčastěji je to přebírání článků či zpráv z angličtiny, kde se autor neobtěžuje jej patřičně upravit do češtiny. Vznikají patvary a nedorozumění. Může za to lenost, v mnoha případech pak neznalost.
  • Zásah na Solar plexus rodičovství

    Shrnutí : jako rodič dvou dětí, jehož rodiče uvedli na svět v letech „husákových“ jsem v poslední době poměrně nenápadně, o to však intenzivněji, veden na tzv. retro vlnu. Zdatní marketéři zjistili, že moc převratných věcí se už zase vymyslet asi nedá a tak oživují věci, které znám ze svého dětství a snaží se mne povzbudit k tomu, abych s nimi přišel i ke svým dětem. Někdy se to vydaří, někdy ne.
  • Microsoft Windows - Lubuntu 0 : 4

    Pokročilí dešifrují nadpis velmi snadno. Jedná se o dva operační systémy, které můžete nainstalovat na počítač. Jeden je od komerční firmy a za peníze, druhý je od méně komerční firmy/komunity a dá se získat zdarma.  Skóre říká, na kolika počítačích jsem v posledním měsíci zanechal jaký operační systém…
  • Kolikrát já už to řekl

    Tak jsem jen tak brouzdal a našel jsem stránku, která mne velmi pobavila. Normálně na inzertní servery nechodím, ale tohle vlastně není úplně inzerce. Já sám se vždycky snažím některé drobné věci dělat na poslední chvíli nebo činnosti nepopulární odkládat. To je jedno řešení. Druhé řešení je si na to někoho najmout…
  • Když se umí marketing aneb Volání zdarma

    V souvislosti s příchodem nové verze iOS označené číslem 7 jsem často zatahován do konverzace s lidmi, kteří jsou laiky a čtou jen masová média. Těmi samozřejmě probublávají informace i ze světa IT, konkrétně o novinkách od Applu. A díky dobrému marketingu se lidé dozvídají, co vlastně nový systém přináší. Kupodivu největší ohlas sklidilo „volání zdarma.“
    20. 9. 2013 11:21 (aktualizováno)
  • "Stavební dozor" nad programátorem

    Dostal jsem se k zajímavému problému a úplně nevím, co si s ním počít. Jedno naše firemní oddělení si nechává vytvářet aplikaci na míru a mají pocit, že ve výkazu práce programátora není úplně vše v pořádku. Protože se však jedná o práci externí firmy, není úplně jednoduché pochopit, nakolik se vykázané programátorské hodiny blíží realitě. existuje něco, jako stavební dozor při stavbě, ale na programátorské práce?
    9. 5. 2013 9:39 (aktualizováno)
  • Když na vás telekomunikační obří kašlou

    Podstatnou součástí každé firmy je její telekomunikační strategie. Pokud máte jisté nezanedbatelné množství zaměstnanců, určitě si „pozvete na kobereček“ všechny dostupné operátory a začnete s nimi jednat o tom, za jakých podmínek s nimi budete spolupracovat. Přednesete svou představu, oni svou představu a pak na základě toho sepíšete smlouvu. A třeba se doberete kompromisu. A pak se objeví jeden záškodník…
    26. 3. 2013 11:13 (aktualizováno)
  • Pozdě bycha honiti aneb když licence škrtí

    V rámci diskuzního fóra redakčního systému Joomla se objevil příspěvek jednoho zběhlého uživatele, který žádal radu. Dostal se do situace, která je vcelku dobře popsatelná, ale řešení je možno použít jen v ideálním světě. A souvisí to s GNU GPL licencí, kterou již delší dobu v některých situacích vnímám jako silně nevýhodnou.