Hlavní navigace

Konečně pořádný tool!

23. 4. 2008 12:42 (aktualizováno) Svatopluk Vít

Nějak jsem v poslední době přehlédnul fakt, že se vektorový editor Inkscape „dohrabal“ k další verzi označené 0.46. Jeho vývoj jde velmi čile kupředu a zvláště v poslední verzi si myslím,že přinesl spoustu zajímavých funkcí. testoval jsem i RC verze a je toho dost. Jste-li průměrný kancelářský uživatel nebo sekretářka, určitě vás nové funkce potěší.

Obligátním vylepšením je spotřeba paměti, která díky novému renderovacímu jádru přinesla 25% navrch při překreslování a o 50% využité paměti. Také byly provedeny změny v některých nástrojích, při správě barev a byly rozšířeny možnosti při práci s kaligrafickým perem. To jsou takové ty obecné věci, které by asi všichni očekávali.

Z novinek, které jsou nejpřínosnější bych chtěl zmínit především integraci s Open Clipart Library. Jedná se o repozitář s několika tisíci SVG obrázků nezatížených licencemi. Na stránkách www.openclipart.org si založíte účet, vyplníte přihlašovací jméno a heslo do Inkscape a pak už jen zadáte tag (klíčové slovo) a už můžete importovat obrázky z této galerie.

Další výraznou novinku je nativní podpora importu PDF a AI (Adobe Illustrator) souborů. Alespoň pro mne to znamená, že některé uživatele budu moci odkázat na Inkscape po jejich dotazu, zda to PDF, které dostali od partnerské firmy, můžeme nějak upravit. Zkoušel jsem to na několika různých souborech a fungovalo to. Má to zatím jen mušky v podobě té, že lze zatím importovat jen jednu stránku z vícestránkového PDF souboru, ale vypadá to, že se to změní. tato funkce byla přidána na základě projektu vzešlého z Google Summer of Code 2007.

Neméně zajímavá se jeví funkce pro import WMF a CDR souborů, vše zajišťováno externím programem Uniconventor. Změn je podstatně víc, jejich kompletní seznam najdete zde. Troufám si však tvrdit, že pro většinu uživatelů se stane Inkscape zajímavý právě těmi funkcemi, o kterých jsem se rozpovídal trochu více.

Sdílet