Hlavní navigace

Samsung Galaxy A5 2017 (zkušenosti uživatele)

27. 2. 2017 23:03 Michal Breškovec

Po bídné smrti mého milovaného smartphonu Samsung Galaxy Note 4 jsem musel pořídit náhradu, která mi pomůže překlenout dobu, než na trh dorazí Note 8. Volba padla na čerstvě uvedený Samsung Galaxy A5 2017 a nebyla to volba špatná, i když nějaké ty mušky se také najdou.


Malé upozornění, než budete číst dále – aby jste nebyli zklamáni, toto nebude recenze, to nechám povolanějším, třeba zde, ale spíše srovnání „user experience“ od člověka zhýčkaného top modelem od Samsungu.

Oba zmiňované mobily mají stejnou verzi Androidu, tedy 6.0.1 (i když A5 by měla brzy dostat sedmičku, zatímco Note 4 nikoliv, což je škoda, když si vezmete, že po failu s Note 7 nemá čtyřka nástupce, když nepočítáme Note 5, který se ale v Evropě oficiálně neprodával), ale A5 má novější verzi prostředí TouchWiz, která se zatím objevila jen na Note 7 a po aktualizaci Galaxy S7 by měla být i tam.

Nejprve vzhled. Mám A5 v černé barvě a byla to dobrá volba, přístroj vypadá velmi elegantně a perfektní černá AMOLED displeje to ještě umocňuje. Mobil je také velmi tenký a proti Note 4 je užší, ale skoro stejný na výšku. Paradoxně se mi ale lépe drží Note, A5 je navíc celý skleněný, což sice vypadá a působí skvěle, ale jistota úchopu u plastových zad Notu napodobujících kůži, byla podstatně lepší a to ani nezmiňuji, že na skle rády ulpívají otisky prstů, takže A5 je za chvilku celý upatlaný, ale naštěstí to není moc vidět. Takže vzhledem si A5 ostudu určitě neutrhne (v podstatě vypadá jako S7), ale já bych dal přednost spíše praktičnosti Note 4.

Displej. Note 4 má AMOLED displej o rozlišení 2560×1440 a řada Note je známá tím, že v době vydání je jejich displej to nejlepší co existuje. A5 je rovněž AMOLED, ale s „pouze“ FullHD rozlišením 1920×1080. Obecně je displej A5 velmi dobrý, vlastně mu nemám co vytknout, ale pokud vám bude někdo tvrdit „na co vyšší rozlišení než HD, vždyť to stejně nikdo nepozná,“ tak tomu nevěřte, pozná a pokud ne vy, tak skenery v obchodech určitě ano. Už dlouho používám aplikaci Beep’nGo, kde mám nahrány všechny ty nesmyslné věrnostní karty, ať je nemusím tahat s sebou a pravidelně se setkávám s tím, že mi pokladní tvrdí, že si číslo karty musí opsat, protože jí to skener z mobilu nepípne a já jim opakovaně tvrdím, jen ať to zkusí, že to určitě půjde. Note 4 mě nikdy nezklamal, ale A5 s FullHD displejem už tak úspěšná není.

Výkon. A5 má v syntetickém benchmarku AnTuTu asi o tři tisíce bodů vice, než Note 4, to je celkem pozitivní jev, kdy střední třída začátku roku 2017 lehce překonává highend konce roku 2014. Oba mobily pak mají shodně 3GiB RAM a 32GB interní paměti s možností rozšíření microSD kartou. Hrubý výkon tedy rozhodně nechybí, ale A5 živí podstatně nižší rozlišení displeje, takže by měla podávat lepší výkon. Nicméně aplikace a hry které jsem zkoušel fungovaly naprosto bezvadně na obou mobilech, tady není co vytknout. Také mohu říct, že A5 se nezahřívá zdaleka tolik jako Note 4.

S výkonem souvisí i prostředí TouchWiz, které Samsung používá jako nadstavbu nad Androidem. Samsung bývá často kritizován, za poměrně vysokou náročnost TouchWizu a také, že ani na top modelech není úplně plynulý. Na Note 4 jsem si na TouchWiz nikdy nestěžoval, ale občasný záškub se dal pozorovat. A5 je opatřena novou verzí TouchWizu, která je zřejmě dost přepsaná a optimalizovaná, protože celé prostředí létá jako namydlený blesk, bez ohledu na množství nainstalovaných aplikací (spolu se systémovými jich mám v mobilu mezi 150 – 200) a kompletní zašifrování interní paměti mobilu se také nijak neprojevuje (kromě samotného startu zařízení, který je díky šifrování delší, ale podstatně kratší než u zašifrovaného Note 4). Pokud zaslechnete někoho mluvit o Lagdroidu, dejte mu do ruky A5, dvojnásobně dražší iPhone se může jít s iOS klidně zahrabat.
Nicméně mám k novému TouchWizu pár výhrad. Na Note 4 jsem používal funkci budíku, kdy asi tři minuty před časem buzení začne potichoučku hrát chillout hudba, takže pokud nemáte nějak extra tvrdé spání, vzbudí vás nenásilně už toto, místo kraválu vašeho budíku – na A5 tato funkce chybí.
Další výborná funkce na Note 4 je možnost skrývat ikony aplikací, to obecně používám u bloatware, který nelze odinstalovat, nebo u aplikací, které mám na plochách, takže tyto nezaclánějí v menu a lépe se udržuje pořádek. Toto A5 opět neumí a musím to řešit složkou „Bordel,“ kam všechny tyto ikony umisťuji.
Poslední výtka kterou mám je k souborovému manažeru. Na Note 4 je možné vytvářet zkratky do adresářů, které se přidávají na úvodní obrazovku souborového manažeru. Souborový manažer A5 umí umisťovat adresáře na plochy, ale zkratky na úvodní obrazovku nepřidává, nebo jsem nepřišel na to jak.
Je tu také jedno vylepšení. Note 4 má skrytou složku, je to zašifrované místo, které používá technologii Samsung KNOX a kam lze přesouvat citlivé soubory. Pokud tato složka není připojena nikdo tato data nevidí a nemůže se k nim dostat. U A5 byla tato technologie vylepšena a kromě souborů už tam můžete instalovat i aplikace, které jsou pak bez připojené složky nepřístupné. Tuto funkci by měl dostat i Samsung Galaxy S7 po upgradu na Android 7.

Na řadě je foťák. Note 4 fotí velmi dobře, je vybaven 16 Mpix širokoúhlým snímačem s optickou stabilizací. A5 má také 16Mpix snímač, ale 4:3 a o optické stabilizaci si může nechat pouze zdát, což má negativní dopad hlavně na nahrávání videa. Note 4 také umí nahrávat až 4k video, ale A5 končí už na FullHD. Nicméně musím říct, že foťák na A5 je bleskově rychlý, dotknete se spouště a okamžitě je hotovo, u Note 4 ostření přeci jen chvilku trvá. Fotky jsou také docela dobré, ale osobně preferuji spíše 16:9 u Note 4 s možností ořezu na 4:3, než naopak, jak to má A5. Přední kamera A5 má také 16MPix, ale zatím jsem ji ani nezkoušel, kačení xichty na Facebook nedělám.

Další postřehy. A5 proti Note 4 chybí snímač tepu, kyslíku v krvi a UV záření, nic z toho nijak obzvlášť nepostrádám. Co naopak A5 chybí naprosto nepochopitelně, je indikační LED. Toto je častý neduh levnějších Samsung mobilů, ale upřímně, nechápu absenci LED ani u mobilu za tři tisíce, natož pak u A5 za dvanáct táců. Její absenci u mě naštěstí supluje náramek Xiaomi Mi Band 2, ale pokud něčím takovým nedisponujete, tak by toto mohl být závažný nedostatek.
Nicméně A5 má i pár skvělých vychytávek. Jedná z nich je odolnost proti vodě podle normy IP68. Zatím se mi nikdy nestalo, že by mi mobil upadl do vody, ale vzhledem k tomu, že si s oblibou na mobilu čtu ve vaně, tak není otázkou zda, ale kdy, čili tuto funkci jednoznačně vítám.
Další fičura, kterou si okamžitě oblíbíte je Always-on-Display, kdy i při zhasnutém a zamknutém displeji můžete vidět hodiny, datum a notifikace. Díky AMOLED displeji, kdy svítí pouze aktivní pixely to skoro nežere baterku. Šikovné je, že mobil pozná, že je v kapse a v takovém případě AoD vypne a zapne jej zase až mobil vytáhnete ven.
Když jsme u baterie, velmi si chválím výdrž A5. Já sice nabíjím každou noc, ale mohu se na A5 spolehnout, že se té noci dožije a stále bude mít kolem 30 – 40 procent baterie, i když jí mám prakticky permanentně v pazouře, něco na ní čtu, hledám, vyřizuji notifikace, hraji hry, poslouchám hudbu z FLAC HD a sleduji DVTV.cz. Internet je také připojen 24/7, ať už přes Wi-Fi nebo LTE. Mohu říct, že A5 má jednoznačně lepší výdrž než Note. Baterie je u A5 bohužel nevyměnitelná, daň za voděodolnost. A5 stejně jako Note 4 umí QuickCharge, což je samozřejmě výborná věc, nabíjení je pak otázkou „chvilky.“
Snímač otisků prstů už dnes není výjimkou a pro mě hlavně naprosto nepostradatelný, jsem ochoten pominout lecco, ale mobil bez snímače otisků prstů už nikdy. Note 4 má ještě starou verzi čtečky v tlačítku Home, přes kterou je potřeba přejet prstem. Jeho čtečka funguje velmi dobře a spolehlivě – díky nutností přejetí prstu se tak snímač vlastně i čistí, takže nedochází k problémům se špatnou funkčností díky upatlanosti. U A5 už stačí prst pouze přiložit, ale naprosto skvělé je, že před odemčením mobilu není potřeba nejdříve stisknout tlačítko a dostat se na odemykací obrazovku, prostě přiložíte prst a jste IN.
Poslední co chci zmínit je konektor USB-C. Mobilů s tímto konektorem je zatím jako šafránu, takže šance, že u kolegů či přátel seženete nabíječku, pokud zapomenete svoji, je zatím dost mizivá, ale to je pouze otázkou času. Co však rozhodně nepotěší je naprosto přestřelená cena všeho, co USB-C má, třeba za kus drátu s USB-C na jedné straně a s USB-A na druhé, pro připojení do nabíječky nebo do počítače, dáte 300 – 600 Kč, no je to nehoráznost.

Závěrem je tedy třeba říct, že čekání na Note 8 nebude díky A5 takovým utrpením a vlastně asi ani nebudu moc spěchat a počkám si až cena Note 8 půjde po vydání trochu dolů. Pokud tedy hledáte smartphone v ceně do 12 000 Kč s DPH, tak A5 rozhodně zařaďte do svého užšího seznamu kandidátů.

Sdílet