Hlavní navigace

Názor ke článku Grafici se houfně přesunou k Linuxu! od Lael Ophir - [71] svatas V podstatě souhlasím. Je ale třeba si...

  • 4. 2. 2008 6:23

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    [71] svatas
    V podstatě souhlasím. Je ale třeba si uvědomit, že Photoshop si nikdo nekoupí na ořez fotek použitých na pozvánky na firemní večírek (a nelegální uživatelé nikoho nezajímají). Fotky lze ořezat ve Windows Photo Gallery (na Vistě), MS Office Picture Manageru, případně přímo v cílové aplikaci. Pro jednoduché DTP je ideální MS Publisher, který je součástí Office; nabízí wizardy pro lamy, i poměrně silné DTP pro pokročilé, a hlavně cestu jak se ze stavu "lama" naučit používat DTP aplikaci. Na triviality samozřejmě lze použít PowerPoint, Word, nebo cokoliv jiného. Jako jednoduchý "tradiční" bitmapový editor lze použít třeba Paint.NET (náhrada aplikace MS Paint).

    Je to samozřejmě o volbě nástroje. Já například dělal DTP s kombinací Photoshop, Corel Draw a MS Publisher. Udělat kalendář v Publisheru ušetřilo velkou spoustu času a nervů.

    Gimp je příjemný tím, že zdarma nabízí nástroje, které se jinak v této cenové relaci ;) shánějí špatně. Bohužel jeho interface je úděsný. Ve výsledku je Gimp nevhodný pro amatéry, protože ti potřebují něco na ořez fotky a korekci červených očí (viz [69]), ani pro profíky, protože ti se oprávněně štítí interface, a chybí jim důležité funkce. Nabízí se použít algoritmy Gimpu pro napsání něčeho pro lamy, jenže tam GPL vylučuje možnost výsledek prodávat (a tím zaplatit vývoj). Jinou možností je LGPL GEGL, což je ovšem věc, která je ve vývoji již dlouhou řadu let, a tradičně bez výsledku.